WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

10 τροφές πλούσιες σε οξαλικά που πρέπει να περιορίσεις εάν έχεις πέτρες στους νεφρούς


Τζουλιάννα Καρνέζη

22 Ιανουαρίου 2024

10 τροφές πλούσιες σε οξαλικά που πρέπει να περιορίσεις εάν έχεις πέτρες στους νεφρούς
pexels
Περίπου το 9 τοις εκατό των ενηλίκων εμφανίζουν πέτρες στους νεφρούς τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

Όχι μόνο οι πέτρες στους νεφρούς είναι επώδυνες, αλλά συνδέονται επίσης με αυξημένο κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου, διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και υψηλής αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο το φαγητό που τρώτε (ή δεν τρώτε) μπορεί να σας βοηθήσει εάν έχετε ιστορικό για πέτρες στους νεφρούς.

Τι είναι τα οξαλικά;

Τα οξαλικά είναι φυτικές ενώσεις που βρίσκονται φυσικά σε πολλά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Τα οξαλικά δεσμεύονται με το ασβέστιο στα ούρα, το οποίο μπορεί να μειώσει την απορρόφηση μετάλλων και να αυξήσει τον κίνδυνο πέτρας σε μερικούς ανθρώπους.

Τα ούρα περιέχουν απόβλητα όπως οξαλικά και κρύσταλλοι, που μπορεί να αρχίσουν να σχηματίζονται όταν περιέχουν πάρα πολλά απόβλητα και όχι αρκετά υγρά. Τελικά, αυτοί οι μικροί κρύσταλλοι μπορούν να κολλήσουν μεταξύ τους, σχηματίζοντας έναν μεγαλύτερο, σκληρό κρύσταλλο γνωστό ως πέτρα στους νεφρούς. Παγκοσμίως, περίπου το 80 τοις εκατό των λίθων είναι τύπου οξαλικού ασβεστίου, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής .

Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να μην χρειάζεται να περιορίσουν την πρόσληψη οξαλικών αλάτων - ειδικά εάν δεν έχουν ιστορικό για πέτρες. Οι τροφές πλούσιες σε οξαλικά είναι επίσης πολύ πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του διαβήτη, της υψηλής αρτηριακής πίεσης ή της υψηλής χοληστερόλης.

Πόσα οξαλικά πρέπει να πάρετε;

Εάν διατρέχετε υψηλό κίνδυνο να αναπτύξετε πέτρες στους νεφρούς από οξαλικό ασβέστιο, μπορεί να ωφεληθείτε από μια δίαιτα χαμηλή σε οξαλικά, η οποία αποτελείται από 50 έως 100 χιλιοστόγραμμα οξαλικών την ημέρα Φροντίστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν κάνετε οποιεσδήποτε διατροφικές αλλαγές.

Η κατανάλωση αρκετού ασβεστίου, η ενυδάτωση, και η μείωση της πρόσληψης νατρίου είναι όλα ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των λίθων από οξαλικό ασβέστιο.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικό οξύ

Εάν διατρέχετε υψηλό κίνδυνο για πέτρες στους νεφρούς, ίσως σκεφτείτε να αποφύγετε ή να περιορίσετε αυτές τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικό οξύ.

Σπανάκι: 755 mg

Το σπανάκι είναι απίστευτα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, αλλά είναι επίσης πλούσιο σε οξαλικά. Έτσι εάν διατρέχετε υψηλό κίνδυνο για πέτρες στους νεφρούς από οξαλικό ασβέστιο, ίσως να θέλετε να προσέχετε την κατανάλωσή του. Το σπανάκι είναι μακράν η υψηλότερη πηγή τροφής σε οξαλικά. Ένα 1/2 φλιτζάνι μαγειρεμένο σπανάκι περιέχει 755 χιλιοστόγραμμα οξαλικού και 1 φλιτζάνι ωμό σπανάκι έχει 656 χιλιοστόγραμμα.

Φυσικά, η κατανάλωση φυλλωδών λαχανικών είναι καλό για την υγεία σας, επομένως θα χαρείτε να ακούσετε ότι υπάρχουν επιλογές χαμηλής περιεκτικότητας σε οξαλικό οξύ, όπως το kale και το μαρούλι, με τις οποίες μπορείτε να αντικαταστήσετε το σπανάκι.

Ραβέντι: 541 mg

Το ραβέντι είναι γνωστό για την νόστιμη γεύση που προσθέτει στα αρτοσκευάσματα, αλλά ανήκει σχεδόν στην κορυφή της λίστας των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά. Μισό φλιτζάνι ραβέντι έχει 541 χιλιοστόγραμμα οξαλικών.

Εάν εξακολουθείτε να θέλετε να ψήσετε μια πίτα φράουλας, σκεφτείτε να την φτιάξετε χωρίς το ραβέντι. Οι φράουλες είναι αρκετά χαμηλές σε οξαλικά, με μόνο 2 χιλιοστόγραμμα ανά μερίδα 1 φλιτζάνι.

Φαγόπυρο: 133 mg

Το φαγόπυρο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά και έχει συνδεθεί με το σταθερό σάκχαρο στο αίμα και χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης. Αλλά εάν ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλή σε οξαλικά άλατα, μπορεί να θέλετε να αποφύγετε ή να περιορίσετε την πρόσληψή του.

Μια μερίδα, 1 φλιτζάνι, μαγειρεμένο φαγόπυρο παρέχει 133 χιλιοστόγραμμα οξαλικών αλάτων. Αντ΄αυτού, δοκιμάστε λευκό ρύζι, το οποίο περιέχει μόνο 4 χιλιοστόγραμμα οξαλικών σε 1 μαγειρεμένο φλιτζάνι.

Αμύγδαλα: 122 mg

Εάν κινδυνεύετε από πέτρες με οξαλικό ασβέστιο, μπορεί να θέλετε να περιορίσετε την πρόσληψη ορισμένων ξηρών καρπών, ειδικά των αμυγδάλων, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε οξαλικό άλας. Περίπου 22 αμύγδαλα περιέχουν 122 χιλιοστόγραμμα οξαλικών.

Αντ 'αυτού, δοκιμάστε να ανταλλάξετε τα αμύγδαλα με φιστίκια, τα οποία έχουν 14 χιλιοστόγραμμα οξαλικών ανά μερίδα (περίπου 48 φιστίκια). Με αυτόν τον τρόπο, εξακολουθείτε να απολαμβάνετε τα οφέλη των ακόρεστων λιπαρών που είναι υγιεινά για την καρδιά.

Κάσιους: 49 mg

Όπως και τα αμύγδαλα, έτσι και τα κάσιους έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά. Μια μερίδα, περίπου 18 κάσιους, παρέχει 49 χιλιοστόγραμμα οξαλικών.

Αντί για κάσιους, δοκιμάστε ξηρούς καρπούς και σπόρους με χαμηλότερα οξαλικά, όπως φιστίκια, πεκάν, κολοκυθόσπορους, ηλιόσπορους και λιναρόσπορους. Όλες αυτές οι επιλογές έχουν λιγότερα από 20 χιλιοστόγραμμα οξαλικών ανά μερίδα. Είναι εύκολο να τσιμπολογήσετε ξηρούς καρπούς και σπόρους, γι' αυτό έχετε κατά νου το μέγεθος της μερίδας για να διατηρήσετε την πρόσληψη οξαλικού άλατος χαμηλή.

Jenny.Gr
pexels

Πατάτα βραστή: 97 mg

Οι πατάτες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C και κάλιο. Ωστόσο, έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά: Μια μέτρια ψητή πατάτα με φλούδα περιέχει 97 χιλιοστόγραμμα οξαλικών αλάτων.

Εάν θέλετε να τρώτε λιγότερα οξαλικά, αλλάξτε τη ψητή πατάτα με τις γλυκοπατάτες. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες γλυκοπατάτες περιέχει 28 χιλιοστόγραμμα οξαλικών, που είναι περίπου το ένα τρίτο λιγότερο από μια ψητή πατάτα.

Σόγια: 96 mg

Η σόγια χρησιμεύει ως μια υγιής, φυτική πρωτεΐνη. Από την άλλη πλευρά, είναι πλούσια σε οξαλικά, παρέχοντας 96 χιλιοστόγραμμα ανά 1 φλιτζάνι. Εάν ψάχνετε για μια πρωτεΐνη με βάση τη σόγια χαμηλότερης περιεκτικότητας σε οξαλικά, σκεφτείτε το τόφου. Μια μερίδα τόφου περιέχει μόνο 13 χιλιοστόγραμμα οξαλικών.

Πλιγούρι: 86 mg

Το πλιγούρι είναι ένας κόκκος υψηλής περιεκτικότητας σε οξαλικά, με 1 φλιτζάνι μαγειρεμένο πλιγούρι που περιέχει 86 χιλιοστόγραμμα οξαλικών. Αντικαταστήστε το πλιγούρι με κόκκους χαμηλότερης περιεκτικότητας σε οξαλικά, όπως το κουσκούς ή το λευκό ρύζι, που έχουν 15 χιλιοστόγραμμα και 4 χιλιοστόγραμμα οξαλικών αλάτων ανά 1 μαγειρεμένο φλιτζάνι, αντίστοιχα.

Παντζάρια: 76 mg

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως χαλκό, κάλιο, μαγγάνιο και αντιοξειδωτικά. Αλλά εάν ακολουθείτε δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε οξαλικά, μπορεί να θέλετε να τα αποφύγετε ή να περιορίσετε την πρόσληψή τους. Ένα 1/2 φλιτζάνι παντζάρια έχει 76 χιλιοστόγραμμα οξαλικών.

Σμέουρα: 48 mg

Τα σμέουρα είναι απίστευτα θρεπτικά, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C και μαγγάνιο. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. Ωστόσο, 1 φλιτζάνι σμέουρα περιέχει επίσης 48 χιλιοστόγραμμα οξαλικών.

Εάν ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε οξαλικά, δοκιμάστε να ανταλλάξετε τα σμέουρα με μούρα χαμηλής περιεκτικότητας σε οξαλικά, όπως βατόμουρα και φράουλες, που περιέχουν μόνο 4 χιλιοστόγραμμα οξαλικών αλάτων ανά μερίδα 1 φλιτζάνι.

Εάν προτιμάτε να μην αποκλείσετε τα σμέουρα από τη διατροφή σας, σκεφτείτε να τα συνδυάσετε με μια τροφή πλούσια σε ασβέστιο. Σε αυτή την περίπτωση, αυτό το νόστιμο δίδυμο θα ήταν τα σμέουρα και ένα φλιτζάνι απλό γιαούρτι.

Τέλος η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο και οξαλικών μαζί μπορεί να βοηθήσει, καθώς το οξαλικό και το ασβέστιο σε αυτά τα τρόφιμα θα συνδεθούν μεταξύ τους πριν εισέλθουν στους νεφρούς, οδηγώντας σε λιγότερο ασβέστιο στα ούρα και σε μικρότερη πιθανότητα σχηματισμού πέτρας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.