WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης


Τζουλιάννα Καρνέζη

20 Ιανουαρίου 2024

Πώς η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
pexels
Για πολλές γυναίκες η εμμηνόπαυση είναι μια πρόκληση.

Η ανακούφιση από τις εξάψεις , τις νυχτερινές εφιδρώσεις, την αϋπνία, τις εναλλαγές της διάθεσης και τις σεξουαλικές αλλαγές μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Η έρευνα δείχνει ότι ένας αυξανόμενος αριθμός μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών χρησιμοποιούν αλκοόλ για να ξεφύγουν από τις δοκιμασίες της εμμηνόπαυσης.

Δυστυχώς, οι γυναίκες που στρέφονται στο αλκοόλ ως μηχανισμό αντιμετώπισης μπορεί έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα, γιατί μπορεί να επιδεινώσει πολλά από τα δυσάρεστα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Αλκοόλ και εξάψεις

Μελέτες δείχνουν ότι έως και το 80% των γυναικών υποφέρουν από εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις ή και τα δύο. Οι εξάψεις συμβαίνουν ως απόκριση σε μεταβαλλόμενες ορμόνες που διαταράσσουν τον μηχανισμό ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος. Και είτε έρχονται την ημέρα είτε τη νύχτα, μπορεί να είναι πολύ άβολες.

Περίπου το ένα τρίτο αυτών των γυναικών υποφέρει ως αποτέλεσμα των εξάψεων. Όμως το να πιείτε ένα κοκτέιλ μπορεί να κάνει το πρόβλημα χειρότερο. Το καλύτερο είναι να μάθετε εάν το αλκοόλ επιδεινώνει τις εξάψεις σας και να προσαρμόσετε αναλόγως το μοτίβο κατανάλωσης.

Αλκοόλ και ύπνος

Δεν είναι μόνο οι νυχτερινές εφιδρώσεις που παρεμβαίνουν στον ύπνο. Το ίδιο το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει τον όλεθρο στον κύκλο ύπνου/αφύπνισης σας. Το αλκοόλ μπορεί στην αρχή να σας κάνει να νυστάζετε, όμως όσο περισσότερο πίνετε, τόσο χειρότερα κοιμάστε. Μελέτες δείχνουν ότι το αλκοόλ επηρεάζει την ικανότητά σας να κοιμάστε συνεχόμενα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Jenny.Gr
unsplash

Αλκοόλ και διάθεση

Οι εμμηνοπαυσιακές και περιεμμηνοπαυσιακές αλλαγές , από εξάψεις έως κολπική ξηρότητα, μπορούν να κάνουν τις γυναίκες εκκεντρικές. Η έρευνα επιβεβαιώνει επίσης ότι οι περιεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στην εμφάνιση κατάθλιψης.

Όμως η αναζήτηση ενός ποτού για να ανέβει η διάθεσή σας δεν είναι η απάντηση, γιατί η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ (περισσότερα από ένα ποτό την ημέρα ή επτά ποτά την εβδομάδα) σχετίζεται με υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης μεταξύ των γυναικών όλων των ηλικιών.

Για πολλούς ανθρώπους, το ποτό τους βοηθά να χαλαρώσουν. Το πρόβλημα δεν είναι να πιεις ένα ποτήρι κρασί με το δείπνο. Είναι ότι ένα ποτήρι μετατρέπεται σε δύο ή τρία. Για να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με τη χρήση αλκοόλ, μπορείτε να περιορίσετε την κατανάλωση σε ένα ποτό την ημέρα ή σε επτά ποτά κάθε εβδομάδα.

Άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να βοηθήσουν κατά την εμμηνόπαυση περιλαμβάνουν:

  • Άσκηση τακτικά

  • Μια ισορροπημένη διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά

  • Να περνάτε χρόνο με φίλους και οικογένεια

  • Να δοκιμάζετε δραστηριότητες που μειώνουν το στρες, όπως ο διαλογισμός και οι βαθιές αναπνοές

  • Λήψη επαρκούς ύπνου

Η περίοδος της εμμηνόπαυσης είναι μια πρόκληση, αλλά δεν χρειάζεται να την περάσετε μόνες σας. Είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με το γιατρό σας για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και φυσικά να τη δεχτείτε ως κάτι φυσιολογικό στη ζωή σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.