Καταρχάς ας δούμε τι είναι η φλεγμονή. Η φλεγμονή είναι η απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ένα πρόβλημα ( αντιληπτό ή όχι) στο σώμα σας ή στο δέρμα σας, όπως βακτήρια, ιούς ή τοξίνες.
Όταν λοιπόν το σώμα σας ενεργοποιεί τη φλεγμονώδη απόκρισή του, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού σας ανταποκρίνονται με τους εξής τρόπους:
Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος απελευθερώνουν φλεγμονώδεις μεσολαβητές - όπως οι ορμόνες ισταμίνη και βραδυκινίνη - που δίνουν σήμα στα αιμοφόρα αγγεία να διαστέλλονται (διεύρυνση).
Τα αιμοφόρα αγγεία σας διαστέλλονται, γεγονός που επιτρέπει την αυξημένη ροή αίματος σε μια πληγείσα περιοχή. Ως αποτέλεσμα: Η συγκέντρωση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος στην πληγείσα περιοχή να αυξάνεται. Οι φλεγμονώδεις περιοχές μπορεί να γίνουν κόκκινες και να είναι ζεστές και τα κύτταρα μπορεί να απελευθερώσουν επιπλέον υγρά ως προστατευτικό μηχανισμό.
Τα διεσταλμένα αιμοφόρα αγγεία, η αυξημένη ροή αίματος σε μια περιοχή και η αυξημένη απελευθέρωση κυτταρικού υγρού βοηθούν το σώμα σας να καταπολεμήσει έναν ερεθιστικό παράγοντα - αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσουν δυσάρεστα συμπτώματα όπως πυρετό, πρήξιμο και ερυθρότητα.
Και μέχρι αυτό το σημείο η φλεγμονή είναι απαραίτητη.
Για παράδειγμα όταν κάποιος έχει μια αυτοάνοση ασθένεια, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε κύτταρα που στην πραγματικότητα δεν αποτελούν απειλή για το σώμα. Όμως, το ανοσοποιητικό σύστημα πιστεύει ότι αποτελούν απειλή, οπότε ξεκινά μια φλεγμονώδη διαδικασία.
Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει ορισμένα προβλήματα υγείας, γιστί είναι η υποκείμενη αιτία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της ψωρίασης, της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας.
Πώς επηρεάζει η ζάχαρη τον οργανισμό;
Τα σάκχαρα όλων των ειδών (είτε είναι προστιθέμενη ζάχαρη είτε υπάρχει φυσικά) αλληλεπιδρούν με τα συστήματα σε όλο το σώμα. Για παράδειγμα, η γλυκόζη (ένας τύπος ζάχαρης) είναι μια σημαντική πηγή κυτταρικής ενέργειας που βοηθά τα κύτταρα να εκτελούν βασικές λειτουργίες. Ωστόσο οι ερευνητές εξακολουθούν να διερευνούν τους τρόπους με τους οποίους τα διαιτητικά σάκχαρα επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Μπορεί η ζάχαρη να προκαλέσει φλεγμονή;
Δυστυχώς η απάντησε σε αυτό το ερώτημα δεν είναι τόσο απλή, όσο νομίζουν οι περισσότεροι. Ας δούμε λοιπόν τι λέει η έρευνα.
Καταρχάς οι περισσότερες έρευνες που έχουν διεξαχθεί μεταξύ μιας δίαιτας υψηλού γλυκαιμικού δείκτη και σακχάρων έναντι μιας δίαιτας χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και σακχάρων, έδειξαν πως όταν οι θερμίδες είναι ίδιες δεν παρατηρούνται διαφορές στους δείκτες φλεγμονής.
Επίσης μια βιβλιογραφική ανασκόπηση του 2022 διερεύνησε πολυάριθμες μελέτες σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ της διατροφικής πρόσληψης ζάχαρης και της συστηματικής φλεγμονής. Και υπάρχουν δύο σημαντικά πράγματα που πρέπει να σημειωθούν σχετικά με αυτήν την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας και τις μελέτες που συνοψίζει:
- Αυτές οι μελέτες είχαν αντικρουόμενα αποτελέσματα. Οι επιστήμονες πρέπει να πραγματοποιήσουν πρόσθετη έρευνα για να καταλήξουν σε συνεπή, επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα.
- Ενώ ορισμένες από αυτές τις μελέτες εξέτασαν ανθρώπους, πολλές χρησιμοποίησαν μοντέλα τρωκτικών (ποντίκια και αρουραίους). Και ενώ τα μοντέλα τρωκτικών μπορούν να υποδεικνύουν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε ενδεχόμενες δοκιμές σε ανθρώπους, δεν είναι πάντα ακριβείς οι προγνωστικοί παράγοντες για τις ανθρώπινες αποκρίσεις.
Ακολουθεί μια σύντομη σύνοψη των μελετών που σημειώνονται στην ανασκόπηση της βιβλιογραφίας:
- Σε μια ανθρώπινη δοκιμή, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η φρουκτόζη, η γλυκόζη και η σακχαρόζη αύξησαν όλα τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), ενός μορίου που παίζει ρόλο στη φλεγμονώδη απόκριση του σώματος.
- Μια ξεχωριστή ανθρώπινη δοκιμή δεν βρήκε σημαντικές αλλαγές στα προφλεγμονώδη μόρια (και δεν παρατήρησε καμία φλεγμονή χαμηλού βαθμού) αφού τα υποκείμενα της δοκιμής κατανάλωναν τέσσερις μερίδες ζαχαρούχων ποτών σε μια περίοδο πολλών εβδομάδων.
- Μια άλλη μελέτη που ερευνούσε τα ζαχαρούχα ποτά εντόπισε αύξηση των φλεγμονωδών παραγόντων (χημικές ουσίες που σχετίζονται με τη διαδικασία της φλεγμονής) που απελευθερώνονται από τον ιστό του ήπατος, κάτι που θα μπορούσε να υποδεικνύει μια ανοσολογική απόκριση με βάση την πρόσληψη ζάχαρης.
Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό τα στοιχεία που συνδέουν τη φλεγμονή και την πρόσληψη ζάχαρης είναι περιορισμένα και από ό,τι βλέπουμε η ζάχαρη από μόνη της σε μια μέτρια κατανάλωση δεν φαίνεται να αυξάνει τους δείκτες φλεγμονής.
Η παχυσαρκία όμως η οποία μπορεί να προκληθεί από υπερκατανάλωση ζάχαρης, κορεσμένων λιπαρών και θερμίδων, μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή στο σώμα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.