WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μυϊκές κράμπες: Τι τις προκαλεί και πώς να τις σταματήσεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

24 Ιανουαρίου 2024

Μυϊκές κράμπες: Τι τις προκαλεί και πώς να τις σταματήσεις
unsplash
Μπορεί να είναι απίστευτα επώδυνες, αλλά τα καλά νέα είναι ότι οι μυϊκές κράμπες είναι προσωρινές . Επίσης, συνήθως δεν ανησυχούν πολύ.

Οι μυϊκές κράμπες είναι μια αρκετά κοινή πάθηση και μπορούν να συμβούν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, αλλά είναι πιο συνηθισμένες στα πόδια. Παρόλα αυτά, πολλές φορές είναι αρκετά ενοχλητικές.

Για παράδειγμα, οι μυϊκές κράμπες μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματικές αν σας ξυπνούν τη νύχτα. Και εάν συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα, μπορεί επίσης να είναι σημάδι μιας υποκείμενης ιατρικής πάθησης. Επιπλέον, αν και δεν είναι η πιο κοινή αιτία, οι μυϊκές κράμπες μπορεί να είναι αποτέλεσμα νευρολογικού προβλήματος.

Τι προκαλεί τις μυϊκές κράμπες;

Κινείστε όλη την ημέρα. Με αυτόν τον τρόπο, τα κινητικά νεύρα του περιφερικού νευρικού σας συστήματος πυροδοτούν τις μυϊκές συσπάσεις που είναι απαραίτητες για τη φυσιολογική κίνηση των μυών. Αλλά αυτά τα κινητικά νεύρα είναι απίστευτα ευαίσθητα και, μερικές φορές, αυθόρμητα αναφλέγονται - δημιουργώντας μυϊκές συσπάσεις που μπορεί να είναι επώδυνες.

Μια μυϊκή κράμπα είναι ουσιαστικά μια αυθόρμητη μυϊκή σύσπαση. Όταν γίνονται ηλεκτρικές μελέτες για τις κράμπες, βλέπουμε ότι το κινητικό νεύρο που πυροδοτεί τον προσβεβλημένο μυ πυροδοτείται με εξαιρετικά υψηλό ρυθμό - πολύ υψηλότερο από ό,τι όταν ένα άτομο κινεί συνειδητά έναν μυ μόνο του.

Σε πολλές περιπτώσεις, ο μυς συστέλλεται σε τόσο ακραίο βαθμό που ολόκληρο το άκρο ή το σώμα κινείται υπερβολικά. Ο μυς τελικά θα κουραστεί, αλλά στο μεταξύ, αυτές οι ακραίες συσπάσεις μπορεί να είναι πολύ επώδυνες και προβληματικές.

Αυτό είναι διαφορετικό από τη μυϊκή σύσπαση, μια πολύ ελαφριά, επαναλαμβανόμενη σύσπαση ενός μυός που μπορεί να φαίνεται ή να μην γίνεται αισθητή. Όσο για το τι ακριβώς προκαλεί ένα νεύρο να πυροδοτείται με τόσο γρήγορο ρυθμό και να προκαλεί κράμπα, ο λόγος δεν είναι πάντα πλήρως κατανοητός.

Ωστόσο, υπάρχουν σίγουρα παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη μυϊκής κράμπας, όπως:

  • Έναρξη νέας άσκησης
  • Αφυδάτωση
  • Ανισορροπία ηλεκτρολυτών
  • Αδράνεια
  • Διαβήτης
  • Εγκυμοσύνη
  • Ηλικία

Υπάρχουν επίσης κάποια σοβαρά υποκείμενα προβλήματα νεύρων που μπορεί να προκαλέσουν μυϊκές κράμπες, αλλά αυτό είναι πιο σπάνιο από τις καλοήθεις μυϊκές κράμπες που είναι επιρρεπείς να αναπτύξουν οι κατά τα άλλα υγιείς ενήλικες.

Γιατί παθαίνουμε μυϊκές κράμπες το βράδυ;

Οι περισσότερες από τις μυϊκές κράμπες που βιώνουμε εμπίπτουν σε μία από τις δύο κατηγορίες:

  • Κράμπες που δεν έχουν ξεκάθαρη αιτία, οι οποίες τείνουν να εμφανίζονται όταν ο μυς είναι χαλαρός (συνήθως τη νύχτα)
  • Κράμπες που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια ή μετά την άσκηση

Οι νυχτερινές κράμπες φαίνεται να γίνονται πιο συχνές με την αύξηση της ηλικίας, αλλά δεν είναι ακόμα απολύτως σαφές γιατί τα κινητικά νεύρα μπορεί να αρχίσουν ξαφνικά να πυροδοτούνται ενώ το πόδι σας είναι χαλαρό και κοιμάστε.

Έπειτα, υπάρχουν οι μυϊκές κράμπες που εμφανίζονται μετά από έντονη δραστηριότητα ή ακόμα και κατά τη διάρκεια έντονης δραστηριότητας. Όταν ένας σφιγμένος μυς προσπαθεί να χαλαρώσει, μερικές φορές αρχίζει να συστέλλεται περισσότερο από το κανονικό, προκαλώντας κράμπα.

Οι κράμπες που προκαλούνται από την άσκηση μπορεί να εμφανιστούν είτε λόγω διαταραχής της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών, ή αφυδάτωσης είτε επειδή οι μύες ασκούνται για πρώτη φορά.

Αν και ταξινομούνται χωριστά, δεν υπάρχει καμία φυσιολογική διαφορά μεταξύ των κραμπών που προκαλούνται από την άσκηση και των νυχτερινών. Μια κράμπα είναι κράμπα. Απλώς της δίνουμε διαφορετικά ονόματα με βάση του πότε εμφανίζεται και τι είναι πιθανό να την προκαλέσει.

Jenny.Gr
pexels

Πώς να σταματήσετε τις μυϊκές κράμπες

Όταν εμφανίζεται μια μυϊκή κράμπα, πιθανότατα ψάχνετε έναν τρόπο να απαλλαγείτε από τον πόνο γρήγορα. Το κύριο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να σταματήσετε μια κράμπα είναι να τεντώσετε τον μυ προς την αντίθετη κατεύθυνση της κράμπας.

Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει, καθώς οι κράμπες είναι πολύ επώδυνες, αλλά αυτό λειτουργεί για να σταματήσει τη σύσπαση των μυών και τελικά σταματά τη κράμπα. Τώρα, η κράμπα μπορεί να επανέλθει λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, αλλά αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να τη σταματήσετε.

Όσο για το αν υπάρχουν τροφές που βοηθούν στις μυϊκές κράμπες, η απάντηση είναι κάπως θολή. Αυτό συμβαίνει επειδή, συνολικά, η θεραπεία της μυϊκής κράμπας δεν είναι εξαρχής πολύ επιστημονική.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που διαφημίζονται ότι προσφέρουν ανακούφιση από τις μυϊκές κράμπες, με το κάλιο να είναι το πιο δημοφιλές. Γι’ αυτό ακούτε συχνά για χυμό από τουρσί για κράμπες, αφού αυτός ο χυμός περιέχει κάλιο. Τα συμπληρώματα ασβεστίου και μαγνησίου θεωρείται επίσης ότι βοηθούν στις κράμπες.

Όμως καμία από αυτές τις σπιτικές θεραπείες για τις μυϊκές κράμπες, συμπεριλαμβανομένου του χυμού τουρσί, δεν έχουν υποβληθεί σε αυστηρή επιστημονική αναθεώρηση, ωστόσο δεν είναι κακό να τα δοκιμάσετε.

Οι καλύτεροι τρόποι για να αντιμετωπίσετε τις μυϊκές κράμπες είναι να τις αποτρέψετε από το να συμβούν αρχικά, κάνοντας τα παρακάτω:

  • Χρησιμοποιώντας διατάσεις για να ζεστάνετε τους μυς σας πριν την άσκηση
  • Εκτέλεση στατικών διατάσεων μετά την άσκηση και πριν τον ύπνο
  • Πίνοντας άφθονο νερό
  • Γνωρίζοντας εάν μπορεί να έχετε χαμηλά επίπεδα ηλεκτρολυτών και πότε πρέπει να επιλέξετε ένα αθλητικό ποτό αντί του νερού

Οι διατάσεις και η ενυδάτωση είναι πραγματικά οι καλύτεροι τρόποι για να αποτρέψετε τις καλοήθεις μυϊκές κράμπες που συμβαίνουν κατά την ηρεμία ή την άσκηση. Και αν παρατηρείτε άλλα συμπτώματα που συνοδεύουν τις μυϊκές σας κράμπες, τότε είναι η ώρα να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό για τις μυϊκές κράμπες;

Τις περισσότερες φορές, μια μυϊκή κράμπα εμφανίζεται μόνη της (χωρίς άλλα συμπτώματα) και, ευτυχώς, δεν είναι κάτι το ανησυχητικό. Αν όμως παθαίνετε μυϊκές κράμπες συχνά και ειδικά αν έχετε και άλλα συμπτώματα, όπως αδυναμία μυϊκής απώλειας, ήρθε η ώρα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Μπορεί να υπάρχουν μεταβολικοί λόγοι για μυϊκές κράμπες, όπως ορμονικές διαταραχές που προκαλούν ανισορροπίες ηλεκτρολυτών. Ο γιατρός μπορεί να κάνει εξετάσεις για αυτό και να θεραπεύσει μια ανισορροπία, εάν υπάρχει, κάτι που επίσης πιθανότατα θα βοηθήσει στη μείωση των κραμπών.

Τέλος, αν οι μυϊκές κράμπες συνοδεύονται από πόνο, αδυναμία ή μειωμένο μέγεθος των μυών, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν νευρολόγο, καθώς υπάρχουν ορισμένες νευρολογικές διαταραχές που μπορεί να τις προκαλούν. Αν και σπάνια, αυτά είναι πολύ σοβαρά και θα πρέπει να αποκλειστούν.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.