WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Ποια είναι η σχέση μεταξύ της διατροφής και των πιο κοινών καρκίνων


Τζουλιάννα Καρνέζη

4 Φεβρουαρίου 2024

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Ποια είναι η σχέση μεταξύ της διατροφής και των πιο κοινών καρκίνων
pexels
Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου .

Η κατανάλωση μιας μεγάλης ποικιλίας τροφών από όλες τις ομάδες τροφίμων, στις συνιστώμενες ποσότητες βοηθά στη διατήρηση μιας υγιεινής και νόστιμης διατροφής και παρέχει μια σειρά από διαφορετικά θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό. Επίσης η κατανάλωση ποικιλίας τροφών προάγει την καλή υγεία και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ασθενειών.

Ωστόσο η διατροφή είναι μόνο ένας από τους παράγοντες του τρόπου ζωής που επηρεάζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Το κάπνισμα , η παχυσαρκία, το αλκοόλ , η έκθεση στον ήλιο και τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας είναι επίσης σημαντικά.

Αν και ορισμένα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρκίνου, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι συγκεκριμένες τροφές μπορούν να προκαλέσουν ή να θεραπεύσουν τον καρκίνο.

Τα δημητριακά βοηθούν στην προστασία από τον καρκίνο

Η κατανάλωση 7 ή περισσότερων μερίδων καθημερινά μιας ποικιλίας δημητριακών μπορεί να προσφέρει προστατευτικά οφέλη κατά του καρκίνου. Όσο λιγότερο επεξεργασμένα είναι τα δημητριακά, τόσο το καλύτερο, γι' αυτό προσπαθήστε να στοχεύσετε σε τρόφιμα ολικής αλέσεως, όπως βρώμη, το καστανό ρύζι, το καλαμπόκι, η σίκαλη, τα φασόλια, τα όσπρια.

Καρκίνος εντέρου και κρέας

Υπάρχουν πλέον πειστικά επιστημονικά στοιχεία ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου. Το WCRF συνιστά να αποφεύγουμε την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος.

Τα επεξεργασμένα κρέατα περιλαμβάνουν κάθε κρέας που έχει συντηρηθεί με ωρίμανση, αλάτισμα ή κάπνισμα ή με προσθήκη χημικών συντηρητικών. Αυτά περιλαμβάνουν χοτ ντογκ, ζαμπόν, μπέικον και μερικά λουκάνικα και μπιφτέκια.

Συνιστάται επίσης να μην δίνονται στα παιδιά επεξεργασμένα κρέατα. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλές από τις συνήθειες που αναπτύσσουμε ως παιδιά διαρκούν μέχρι την ενηλικίωση. Τα υποκατάστατα των επεξεργασμένων κρεάτων που συνιστώνται για παιδιά περιλαμβάνουν ψάρι ή άπαχα πουλερικά, άπαχα κρέατα ή τυρί με χαμηλά λιπαρά.

Υπάρχουν πειστικές ενδείξεις ότι το κόκκινο κρέας αυξάνει επίσης τον κίνδυνο ενός ατόμου για καρκίνο του εντέρου. Ο Εθνικός Διατροφικός Οδηγός προτείνει την κατανάλωση 20-30 γρ. επεξεργασμένου κρέατος την εβδομάδα, δηλαδή 1-2 φέτες γαλοπούλα.

Για το κόκκινο κρέας η συσχέτιση με τον καρκίνο δεν είναι το ίδιο ισχυρή, όπως με τα αλλαντικά, γι’ αυτό ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) τα έχει κατατάξει ως «πιθανώς καρκινογόνα» για τον άνθρωπο. Συνεπώς, όσο το λιγότερο, τόσο το καλύτερο, με τη σύσταση να ορίζει τη μερίδα στα 100γρ. Επίσης ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση καμένου ή απανθρακωμένου κρέατος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου, αλλά τα στοιχεία είναι ασαφή.

Λίπη και καρκίνος

Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για μια πιθανή σχέση μεταξύ λίπους και καρκίνου. Τα τρέχοντα στοιχεία δεν υποδεικνύουν άμεση σχέση μεταξύ της πρόσληψης λίπους και συγκεκριμένων τύπων καρκίνου (με πιθανή εξαίρεση τον καρκίνο του προστάτη ). Ωστόσο, μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα και trans λιπαρά μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διάφορους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του παχέος εντέρου, του μαστού , των νεφρών , του οισοφάγου, της χοληδόχου κύστης και του ενδομητρίου.

Φρούτα, λαχανικά και καρκίνος

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι από καιρό γνωστό ότι παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν πολλές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά , τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου σε συγκεκριμένες περιοχές του πεπτικού συστήματος, όπως το στόμα και το στομάχι.

Jenny.Gr
pexels

Συνήθεις καρκίνοι και τρόφιμα

Ορισμένοι συνήθεις καρκίνοι μπορεί να επηρεαστούν από αυτό που τρώμε, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του προστάτη και ο καρκίνος του εντέρου.

Καρκίνος του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στον κόσμο και οι περισσότεροι καρκίνοι του πνεύμονα προκαλούνται από το κάπνισμα. Η υγιεινή διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, τόσο σε άτομα που καπνίζουν όσο και σε άτομα που δεν καπνίζουν. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι τα σταυρανθή λαχανικά όπως το λάχανο, το κουνουπίδι και το μπρόκολο είναι εξαιρετικές επιλογές λαχανικών.

Ενώ η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να προσφέρει κάποιο βαθμό προστασίας από τον καρκίνο του πνεύμονα, το μη κάπνισμα (και η αποφυγή του παθητικού καπνίσματος ) είναι μακράν η καλύτερη πρόληψη.

Καρκίνος του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου μεταξύ των γυναικών στον κόσμο. Μεγάλο μέρος του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού περιλαμβάνει παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα οιστρογόνων κατά την αναπαραγωγική ζωή μιας γυναίκας. Επίσης δίαιτες πλούσιες σε τροφές που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά, όπως ελαιόλαδο, λάδι canola, μερικούς ξηρούς καρπούς και σπόρους, και υψηλές σε λαχανικά μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο.

Καρκίνος του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνός καρκίνος στους άντρες. Οι άντρες άνω των 50 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Ωστόσο, μπορεί να παρατηρηθεί και σε νεότερους. Τα λαχανικά και η σόγια , συγκεκριμένα, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο, ενώ μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά που αποτελείται κυρίως από πηγές ζωικού λίπους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.

Το λυκοπένιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στις ντομάτες, στα προϊόντα με βάση την ντομάτα, στο καρπούζι και στις φράουλες και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του προστάτη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση μίας έως 2 μερίδων μαγειρεμένης ντομάτας την ημέρα (όπου η μερίδα είναι ½ φλιτζάνι ή 75 γραμμάρια) σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Καρκίνος του εντέρου

Ο καρκίνος του εντέρου (καρκίνος του παχέος εντέρου) είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία θανάτου από καρκίνο. Όμως εως και το 70% των περιπτώσεων μπορούν να προληφθούν ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους , η σωματική δραστηριότητα και η δίαιτα πλούσια σε λαχανικά και φυτικές ίνες είναι προστατευτικά, ενώ η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένου κρέατος και αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.

Αντιμετώπιση του καρκίνου και δατροφή

Ενώ η τροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη ορισμένων καρκίνων, η θεραπευτική αξία της στη θεραπεία του υπάρχοντος καρκίνου είναι λιγότερο σαφής. Είναι αλήθεια ότι ένα άτομο με καρκίνο χρειάζεται μια υγιεινή διατροφή προκειμένου να ανταπεξέλθει καλύτερα στις σωματικές απαιτήσεις της ασθένειας και στις καταστάσεις της ιατρικής θεραπείας.

Οι ισχυρισμοί ότι συγκεκριμένα τρόφιμα, βιταμίνες ή μικροθρεπτικά συστατικά μπορούν να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό. Μέχρι σήμερα, υπάρχουν ελάχιστες επιστημονικές αποδείξεις ότι μια συγκεκριμένη τροφή ή συμπλήρωμα μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο ή να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα.

Η διατροφή για ένα άτομο με καρκίνο είναι σημαντική για πολλούς λόγους, όπως:

  • Το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται ενίσχυση
  • Η διατροφή μπορεί να προσαρμοστεί για να αντιμετωπίσει διάφορα συμπτώματα, όπως δυσκοιλιότητα , διάρροια ή ναυτία
  • Η απώλεια της όρεξης ή ο αυξημένος μεταβολισμός σημαίνει ότι τα τρόφιμα υψηλής ενέργειας μπορεί να χρειαστεί να συμπεριληφθούν στην καθημερινή διατροφή
  • Μπορεί να χρειαστεί επιπλέον πρωτεΐνη για να αποτρέψει την απώλεια μυών από την απώλεια βάρους
  • Ενέργεια και διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους

Τέλος είναι σημαντικό να επισημάνω πως δεν υπάρχει ένα ενδεδειγμένο πλάνο ισορροπημένης διατροφής για όλους, καθώς η σύσταση αυτής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα χαρακτηριστικά του ατόμου (όπως είναι η ηλικία, το φύλο, ο μεταβολισμός και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας), τη διαθεσιμότητα των τροφίμων και τα διατροφικά ήθη και έθιμα. Ωστόσο η κατανάλωση μίας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι για την καλή υγεία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.