WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ορμονικό λίπος στην κοιλιά: Τι είναι και πώς να το αντιμετωπίσεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

8 Φεβρουαρίου 2024

Ορμονικό λίπος στην κοιλιά: Τι είναι και πώς να το αντιμετωπίσεις
unsplash
Μερικές φορές, οι αλλαγές σε συγκεκριμένες περιοχές όπως η κοιλιά μπορεί να σημαίνει αλλαγή στην ορμονική υγεία.

Το ορμονικό λίπος στην κοιλιά είναι ένας συνηθισμένος όρος για τη συσσώρευση λίπους ως αποτέλεσμα μιας ορμονικής κατάστασης ή υποκείμενης ανισορροπίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι—ανεξάρτητα από το επίπεδο φυσικής σας κατάστασης—οι ορμόνες διαδραματίζουν βασικό ρόλο στον καθορισμό του πώς και πού κατανέμεται το βάρος στο σώμα σας.

Μερικές φορές, η ορμονική εξήγηση για την ανάπτυξη λίπους στην κοιλιά είναι φυσιολογική, όπως η είσοδος στην εμμηνόπαυση. Σε άλλες περιπτώσεις, τα ορμονικά προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί επίσης να συμβάλουν. Εάν ανησυχείτε για την ανάπτυξη ορμονικού λίπους στην κοιλιά, η γνώση ορισμένων πιθανών αιτιών μπορεί να είναι ένα χρήσιμο πρώτο βήμα για την ανάκτηση της ορμονικής και της συνολικής υγείας.

Ορμόνες και λίπος στην κοιλιά: Ποια είναι η σύνδεση;

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι η απόκτηση λίπους είναι ανεπιθύμητη για την ευημερία, αλλά το λίπος - που ονομάζεται επίσης λιπώδης ιστός - παίζει ζωτικό ρόλο στην ανθρώπινη υγεία, αφού στηρίζει μια ποικιλία φυσικών διεργασιών, όπως:

  • Αποθήκευση επιπλέον ενέργειας που καταναλώνεται από πηγές τροφίμων

  • Παροχή μόνωσης

  • Διατήρηση της θερμότητας του σώματος

  • Προκαλώντας συναισθήματα πείνας και κορεσμού

  • Ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και της ευαισθησίας στην ινσουλίνη

  • Επικοινωνία με άλλες περιοχές του σώματος μέσω ορμονών

Σε γενικές γραμμές, το λίπος είναι απαραίτητο μέρος της υγιούς βιολογικής λειτουργίας. Ωστόσο, οι υπερβολικές ποσότητες ορισμένων τύπων σωματικού λίπους μπορεί να προκαλέσουν υποκείμενες παθήσεις υγείας.

Οι κυριότερες κατηγορίες λιπώδους ιστού ανάλογα με το πού συσσωρεύονται στο σώμα είναι:

  • Υποδόριος λιπώδης ιστός (SAT), ο οποίος συγκεντρώνεται κάτω από το δέρμα σε όλο το σώμα.

  • Σπλαχνικός λιπώδης ιστός (ΦΠΑ), ο οποίος περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα στην κοιλιακή κοιλότητα (την κοιλιά σας).

Το να έχετε λίγο επιπλέον λίπος γύρω από την κοιλιά σας είναι φυσιολογικό. Όμως, επειδή το λίπος εμπλέκεται στενά στην ενδοκρινική λειτουργία, η ανάπτυξη υψηλότερων από το μέσο όρο ποσοτήτων σπλαχνικού λίπους μπορεί να υποδηλώνει μια ορμονική ανισορροπία.

Γιατί οι γυναίκες αναπτύσσουν «ορμονική κοιλιά» καθώς μεγαλώνουν;

Ο πιο συνηθισμένος μη παθολογικός λόγος για την ανάπτυξη κοιλιακού λίπους είναι η είσοδος στη μεταβατική αναπαραγωγική φάση της εμμηνόπαυσης. Οι περισσότερες γυναίκες φτάνουν στην εμμηνόπαυση περίπου στην ηλικία των 51 ετών, αν και είναι πιθανό να φτάσουν σε αυτό το στάδιο του αναπαραγωγικού κύκλου νωρίτερα ή αργότερα.

Σε γενικές γραμμές, οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στο να αποκτήσουν υποδόριο λίπος, ενώ οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είναι πιο πιθανό να συσσωρεύσουν σπλαχνικό λίπος (στην καθομιλουμένη ονομάζεται ορμονική κοιλιά ). Αυτή η αλλαγή θεωρείται ότι προκαλείται από:

  • Τον μεταβολικό ρυθμό – Ο ανθρώπινος μεταβολισμός τείνει να επιβραδύνεται καθώς μεγαλώνουμε.

  • Σύσταση σώματος – Με την ηλικία, οι άνθρωποι τείνουν να χάνουν μυϊκή μάζα και να αποκτούν λιπώδη ιστό.

  • Γενετική – Τα γονίδια καθορίζουν εν μέρει εάν θα έχετε ή όχι σπλαχνικό λίπος

Εάν ανησυχείτε για την ορμονική κοιλιά με την ηλικία, ορισμένες συνήθειες του τρόπου ζωής μπορεί να σας βοηθήσουν. Η προπόνηση ενδυνάμωσης μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας, ενώ η μέτρια μείωση της θερμιδικής σας πρόσληψης (μόλις κατά 200 περίπου θερμίδες) μπορεί να βοηθήσει στην προστασία έναντι της συνολικής αύξησης βάρους.

Τούτου λεχθέντος, είναι καλύτερο να κάνετε οποιεσδήποτε προσαρμογές στον τρόπο ζωής σε συνεργασία με έναν ειδικό, ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια λογική, βιώσιμη, θρεπτική και φυσικά νόστιμη διατροφή και ένα εφικτό πρόγραμμα άσκησης που να μπορεί να υποστηρίξει τη σωματική και ορμονική σας ευεξία μακροπρόθεσμα.

Άλλοι λόγοι για την αύξηση του λίπους στην κοιλιά

Μερικές φορές, το να παρατηρήσετε αύξηση βάρους είναι ένα απλό θέμα αλλαγής των συνηθειών άσκησης και διατροφής: Το να τρώτε περισσότερο και να κινείστε λιγότερο μπορεί να συμβάλει στο λίπος στην κοιλιά, απουσία ορμονικής πάθησης.

Ωστόσο, εάν παρατηρήσετε μια ξαφνική αύξηση του λίπους στην κοιλιά, μπορεί να σας βοηθήσει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν και κάποιες άλλες εξηγήσεις που θα μπορούσαν να κρύβονται πίσω από την αλλαγή.

Υποθυρεοειδισμός

Ο υποθυρεοειδισμός είναι μία από τις πολλές καταστάσεις που επηρεάζουν τον θυρεοειδή αδένα, ένα μικρό αλλά σημαντικό όργανο στο ενδοκρινικό σας σύστημα. Ο υποθυρεοειδισμός ή η υπολειτουργία του θυρεοειδούς σημαίνει ότι ο θυρεοειδής αδένας σας δεν μπορεί να παράγει από μόνος του επαρκή επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών (TSH) .

Χωρίς θεραπεία, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Αισθήματα κόπωσης και λήθαργου

  • Πιο αργό μεταβολισμό

  • Οίδημα προσώπου

  • Μυϊκή αδυναμία ή πόνος

  • Κατάθλιψη ή χαμηλή διάθεση

Σε συνδυασμό, πολλά από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οδηγήσουν σε συνολική αύξηση βάρους. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας διανέμει το λίπος που αποθηκεύει.

Αν και η υποκείμενη αιτία του υποθυρεοειδισμού δεν είναι πάντα ξεκάθαρη, αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή. Μετά τη διάγνωση από το γιατρό, πολλά άτομα με υποθυρεοειδισμό λαμβάνουν ένα φάρμακο που βοηθά στην αποκατάσταση της TSH σε φυσιολογικά επίπεδα.

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS)

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ή PCOS , είναι μια ολοένα και πιο κοινή ορμονική διαταραχή που επηρεάζει μεταξύ 6 και 12% των γυναικών. Η πάθηση προκύπτει όταν έχετε υψηλά επίπεδα ανδρογόνων (αρσενικές ορμόνες φύλου), τα οποία μπορεί να προκαλέσουν το σχηματισμό κύστεων στις ωοθήκες και την αναστολή της ωορρηξίας.

Η σύνδεση μεταξύ PCOS και αύξησης βάρους δεν είναι ακόμη καλά κατανοητή: δεν είναι σαφές εάν η σχέση είναι αιτιολογική ή συσχετιστική. Τούτου λεχθέντος, το PCOS έχει συνδεθεί με:

  • Αυξημένη τάση αποθήκευσης σωματικού λίπους, ειδικά γύρω από την κοιλιά
  • Υψηλότερο κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη και διαβήτη τύπου 2, που μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αύξηση βάρους

Οι ακανόνιστες ή οι χαμένες περίοδοι (αμηνόρροια) είναι χαρακτηριστικά συμπτώματα του PCOS, επομένως εάν η αύξηση του βάρους στην κοιλιά σας συνδέεται με διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, είναι καλή ιδέα να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό. Συνήθως, το PCOS αντιμετωπίζεται με παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, όπως η απώλεια βάρους και η λήψη φαρμάκων που βοηθούν στην αποκατάσταση της ωορρηξίας.

Jenny.Gr
pexels

Σύνδρομο Cushing

Τα άτομα με σύνδρομο Cushing παράγουν αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, μια ορμόνη του στρες, που ελέγχεται από τα επινεφρίδια και την υπόφυση και τον υποθάλαμο. Το σύνδρομο Cushing μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως:

  • Αύξηση βάρους στην κοιλιά
  • Λίπος ανάμεσα στις ωμοπλάτες

  • Πρήξιμο και ερυθρότητα προσώπου

  • Μυϊκή αδυναμία

  • Διαβήτης

Το σύνδρομο Cushing εμφανίζεται συνήθως ως παρενέργεια άλλων φαρμάκων. Μπορεί επίσης να προκληθεί από όγκο. Η θεραπεία εξαρτάται από τη βασική αιτία του. Μετά από μια διάγνωση, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να αλλάξετε την τρέχουσα φαρμακευτική αγωγή εάν προκαλεί συμπτώματα. Το σύνδρομο Cushing που προκαλείται από όγκους συνήθως αντιμετωπίζεται με ακτινοβολία, χημειοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση.

Διαταραχές ύπνου

Ο ποιοτικός ύπνος είναι σημαντικός για τη διατήρηση του υγιούς βάρους και της ορμονικής ισορροπίας εξίσου. Η επίτευξη τουλάχιστον 7 ωρών ύπνου τη νύχτα βοηθά στη διατήρηση τριών βασικών ορμονών που σχετίζονται με το βάρος σε ισορροπία :

Ινσουλίνη – Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση του τρόπου με τον οποίο το σώμα σας ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη. Με την πάροδο του χρόνου, η αϋπνία θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, στον διαβήτη τύπου 2 και στην αύξηση βάρους.

Γκρελίνη και λεπτίνη – Αυτές οι δύο ορμόνες επικοινωνούν τα σημάδια της πείνας και του κορεσμού σας, αντίστοιχα. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει τη γκρελίνη ενώ μειώνει τα επίπεδα λεπτίνης, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής και αύξηση βάρους.

Συμβουλές για τη μείωση του ορμονικού λίπους στην κοιλιά

Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό εάν ανησυχείτε για τις ορμόνες και την απώλεια βάρους . Μπορεί να υπάρχει μια υποκείμενη ορμονική ανισορροπία, η οποία να προκαλεί υπερβολικό λίπος στην κοιλιά. Εκτός από τις θεραπευτικές συστάσεις, οι ακόλουθες συνήθειες τρόπου ζωής μπορούν να σας βοηθήσουν να έχετε υγεία και ευεξία:

  • Μετακινηθείτε τακτικά – Η τακτική άσκηση βοηθά στην καταπολέμηση του σπλαχνικού λίπους
  • Καταναλώστε περισσότερες φυτικές ίνες – Οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες σας βοηθούν να αισθάνεστε κορεσμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
  • Περιορίστε το αλκοόλ – Η τακτική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε συνολική αύξηση βάρους τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Συνδέεται επίσης με το λίπος που συσσωρεύεται ειδικά στην κοιλιά (συχνά αναφέρεται ως «κοιλιά μπύρας»).

Ακόμη και οι μικρές αλλαγές μπορεί να είναι μια ευκαιρία να πάρετε τον έλεγχο της ευημερίας σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.