WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Απώλεια βάρους: Γιατί μπορεί να είναι σημαντικό να ακούς τον κιρκάδιο ρυθμό σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

4 Φεβρουαρίου 2024

Απώλεια βάρους: Γιατί μπορεί να είναι σημαντικό να ακούς τον κιρκάδιο ρυθμό σου
pexels
Τα στοιχεία από τον τομέα της χρονοδιατροφής δείχνουν ότι το να τρώτε περισσότερο σύμφωνα με τον κιρκάδιο ρυθμό σας μπορεί να είναι καλό για την υγεία.

Όσον αφορά την απώλεια βάρους, πολλοί άνθρωποι θέλουν να μάθουν ποια είναι η καλύτερη δίαιτα. Αλλά η αυξανόμενη έρευνα δείχνει ότι το πότε τρώτε μπορεί να είναι εξίσου σημαντικό για την υγεία και το βάρος σας με το τι τρώτε.

Η σημασία του πότε τρώμε είναι συνδεδεμένη με τον 24ωρο κύκλο που ρυθμίζει τις σωματικές λειτουργίες σχεδόν όλων των έμβιων όντων, από τον ύπνο έως το ξύπνημα, και ονομάζεται κιρκάδιο σύστημα. Αυτό ελέγχεται από ένα κύριο ρολόι στον εγκέφαλο που βοηθά στη ρύθμιση πολλών μεταβολικών διεργασιών στο σώμα - συμπεριλαμβανομένης της πέψης, της απελευθέρωσης ορμονών και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθώς και όταν κοιμόμαστε, ξυπνάμε και τρώμε. Οι τακτικοί κιρκάδιοι ρυθμοί (οι χρόνοι φαγητού και ύπνου μας) βοηθούν στη διατήρηση των φυσιολογικών λειτουργιών του σώματος .

Από φυσιολογική άποψη –τουλάχιστον για τον άνθρωπο και πολλά άλλα θηλαστικά– το σώμα μας έχει συνηθίσει να τρώμε όταν είναι πρωί και να κοιμόμαστε όταν είναι σκοτάδι. Αυτό είναι σε συγχρονισμό με τον κιρκάδιο ρυθμό μας.

Αναδυόμενα στοιχεία από τον τομέα της χρονοδιατροφής δείχνουν ότι το να τρώτε περισσότερο σύμφωνα με αυτόν τον φυσικό βιολογικό ρυθμό μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της υγείας και της ευεξίας σας και ενδεχομένως να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Χρονομέτρηση των γευμάτων σας

Αν προτιμάτε να παραλείπετε το πρωινό για να φάτε αργότερα μέσα στην ημέρα, δεν είστε οι μόνοι. Η πλειοψηφία των ανθρώπων καταναλώνουν τις περισσότερες από τις θερμίδες της ημέρας τους το βράδυ. Όμως, δεδομένης της προτίμησης του σώματός μας για το φως της ημέρας, μπορεί να υπάρχει κάποιο πλεονέκτημα στο να τρώμε πρωινό – ή τουλάχιστον, να λαμβάνουμε περισσότερες από τις θερμίδες της ημέρας στη διατροφή μας νωρίτερα.

Τα περισσότερα στοιχεία από τον τομέα της χρονοδιατροφής υποδηλώνουν ότι η τακτική κατανάλωση πρωινού μπορεί να προστατεύει από την αύξηση του σωματικού λίπους. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η κατανάλωση των περισσότερων από τις θερμίδες σας μερικές ώρες πριν τον ύπνο μπορεί να αυξήσει την πείνα και να μειώσει το μεταβολισμό σας. Η συνήθης παράλειψη του πρωινού και η κατανάλωση κυρίως το βράδυ σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο αύξησης βάρους επίσης.

Το να έχετε ακανόνιστες ώρες γευμάτων μπορεί επίσης να επηρεάσει το σωματικό σας βάρος. Οι εργαζόμενοι σε βάρδιες , για παράδειγμα, έχουν προδιάθεση για αύξηση βάρους και μεταβολικές διαταραχές όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ορισμένοι καρκίνοι. Ο λόγος για αυτό, εν μέρει, είναι η κιρκαδική κακή ευθυγράμμιση, η οποία είναι όταν ο κύκλος ύπνου και αφύπνισης δεν ευθυγραμμίζεται με τις ώρες των γευμάτων σας. Το jet lag μπορεί επίσης να επηρεάσει την πέψη και τον ύπνο.

Η απώλεια ύπνου έχει επίσης αποδειχθεί ότι μεταβάλλει την επιθυμία για φαγητό – με μελέτες που δείχνουν ότι οι άνθρωποι λαχταρούν τροφές με πολλές θερμίδες μετά από μια νύχτα μη ποιοτικού ύπνου. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει περαιτέρω σε αύξηση βάρους.

Jenny.Gr
pexels

Ωστόσο, αν δυσκολεύεστε να φάτε πρωινό το πρωί, μην απελπίζεστε. Έρευνα δείχνει ότι όταν πρόκειται για απώλεια βάρους, ο χρόνος των γευμάτων σας δεν επηρεάζει την ικανότητά σας να χάσετε βάρος – αν και το φαγητό νωρίς μπορεί να έχει κάποια πλεονεκτήματα.

Η μελέτη συνέκρινε την επίδραση της κατανάλωσης θερμίδων κυρίως το πρωί σε σχέση με το βράδυ. Σε μια ομάδα, οι συμμετέχοντες έτρωγαν το 45% των θερμίδων της ημέρας τους στο πρωινό, το 35% στο μεσημεριανό γεύμα και το 20% στο βραδινό. Η άλλη ομάδα είχε το αντίθετο διατροφικό μοτίβο, με το 45% των θερμίδων της ημέρας να καταναλώνεται στο δείπνο.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι ενήλικες και στις δύο ομάδες είχαν παρόμοια απώλεια βάρους ανεξάρτητα από το πότε έτρωγαν το μεγαλύτερο μέρος των θερμίδων της ημέρας τους. Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικό για άτομα που εργάζονται σε βάρδιες.

Ένα πράγμα που βρήκαν, ωστόσο, ήταν ότι η κατανάλωση ενός θρεπτικού πρωινού ήταν πιο ευεργετική για τον έλεγχο της όρεξης. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο όταν τηρείτε ένα αυστηρό όριο θερμίδων για να χάσετε βάρος.

Το είδος του πρωινού που τρώτε είναι επίσης σημαντικό. Μια άλλη μελέτη έδειξε επίσης ότι η όρεξη και ο κορεσμός (αίσθημα κορεσμού) επηρεάζονται από τα μακροθρεπτικά συστατικά (λίπος, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες) στο γεύμα σας. Για παράδειγμα, τα γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες αποδείχθηκε ότι κάνουν τους συμμετέχοντες να αισθάνονται χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μερικά καλά παραδείγματα πρωινού με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες περιλαμβάνουν γιαούρτια, αυγά, ψημένα φασόλια και τοστ, ή ένα smoothie φρούτων και λαχανικών με προσθήκη τόφου.

Έτσι, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, φαίνεται ότι η κατανάλωση των περισσότερων από τα γεύματά σας κατά τις πρώτες ώρες της ημέρας μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία και το σωματικό σας βάρος.

Γενικά, παίρνοντας μαθήματα από τη χρονοδιατροφή και ρυθμίζοντας ξανά τα ρολόγια του σώματός σας, μπορεί να είναι δυνατό να φροντίζετε καλύτερα την υγεία σας με τρόπο που να είναι πιο ευθυγραμμισμένος με τη βιολογία σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.