WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Χρονοδιατροφή: Η νέα διατροφική τάση που εξηγεί τη σημασία του timing των γευμάτων στην απώλεια βάρους


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Νοεμβρίου 2022

Χρονοδιατροφή: Η νέα διατροφική τάση που εξηγεί τη σημασία του timing των γευμάτων στην απώλεια βάρους
Η χρονοδιατροφή είναι ένας αναδυόμενος τομέας της διατροφικής επιστήμης που στοχεύει στο να αναλύσει τη σημασία του timing των γευμάτων στην απώλεια βάρους.

Η χρονοδιατροφή ενδιαφέρεται για τη σχέση μεταξύ της διατροφής και του κιρκάδιου ρυθμού του σώματός μας στον οποίο υπόκεινται σχεδόν όλες οι λειτουργίες του σώματός μας. Αυτός ο ρυθμός διαχειρίζεται το κύριο εσωτερικό μας ρολόι που βρίσκεται στον εγκέφαλο, του οποίου ο συγχρονισμός καθορίζεται κυρίως από το φως του ήλιου.

Αυτό το εσωτερικό ρολόι έχει μια περιοδικότητα περίπου 24 ωρών και διέπει πολλές φυσιολογικές διαδικασίες όπως η πρόσληψη τροφής, η παραγωγή ορμονών, η όρεξη, η θερμοκρασία του σώματος και ο ύπνος. Για παράδειγμα στέλνει ένα σήμα όταν είναι ώρα να πάτε για ύπνο ή πότε είναι η ώρα για φαγητό. Και αυτός ο ρυθμός μπορεί να διαταραχθεί από ορισμένα εξωτερικά στοιχεία, όπως το φως, η πρόσληψη τροφής, η θερμοκρασία και η σωματική δραστηριότητα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το κύριο εσωτερικό ρολόι κάνει τη δουλειά του συνοδευόμενο από διάφορα περιφερειακά ρολόγια που υπάρχουν σε όλα τα όργανα και τους ιστούς, όπως καρδιά, πνεύμονες, συκώτι, μύες, νεφρά, αμφιβληστροειδής και διάφορες περιοχές του εγκεφάλου.

Ο στόχος της χρονοδιατροφής είναι, λοιπόν, να τρώμε σύμφωνα με τον φυσικό ρυθμό του σώματός μας.

Σύμφωνα με τη χρονοδιατροφή, ο ρυθμός πρόσληψης τροφής μπορεί να βοηθήσει στον συγχρονισμό ή τον αποσυγχρονισμό των εσωτερικών μας ρολογιών και να διαταράξει τον μεταβολισμό.

Μελέτες παρατήρησης έχουν βρει ότι, ανεξάρτητα από την πρόσληψη ενέργειας και τη σωματική δραστηριότητα, ο χρόνος λήψης τροφής μπορεί να επηρεάσει την αύξηση βάρους. Ειδικότερα, η κατανάλωση υψηλότερου ποσοστού ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας το βράδυ έχει συσχετιστεί με καρδιομεταβολικό σύνδρομο και παχυσαρκία.

Πιο συγκεκριμένα η αξιολόγηση μια μελέτης κοόρτης παρατήρησε υψηλότερο επιπολασμό υπέρτασης σε όσους έτρωγαν μεγαλύτερο ποσοστό της ενεργειακής πρόσληψης το βράδυ σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν περισσότερο το πρωί. Αυτό το εύρημα υποστηρίζει τη θετική συσχέτιση που βρέθηκε μεταξύ της συχνότητας πρωινού και του μειωμένου καρδιομεταβολικού κινδύνου.

Όπως λοιπόν βλέπουμε το ρητό «Πρωινό σαν βασιλιάς, μεσημεριανό σαν πρίγκιπας, βραδινό σαν φτωχό», που χαρακτήριζε πολλές γενιές, επιβεβαιώνεται και από τα ευρήματα ορισμένων- όχι όλων- επιστημονικών δεδομένων για την απώλεια βάρους.

Ένας ανισόρροπος κιρκάδιος ρυθμός

Οι συνήθειες του τρόπου ζωής μας, όπως η εργασία σε νυχτερινές βάρδιες, ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας ή το φαγητό τη νύχτα, μπορούν να απορυθμίσουν τον κιρκάδιο ρυθμό μας και έτσι να οδηγήσουν σε αρκετές μεταβολικές αντιδράσεις που συνήθως δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτές οι διαταραχές αποτελούν παράγοντα κινδύνου για διάφορες μεταβολικές ασθένειες όπως η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, τα γαστρεντερικά προβλήματα και ο διαβήτης.

Συμπέρασμα…

Προς το παρόν, καμία επιστημονική μελέτη δεν έχει αποδείξει την υπεροχή μιας δίαιτας βασισμένης στη χρονοδιατροφή σε σύγκριση με άλλες προσεγγίσεις. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσέχουμε τι βάζουμε στο πιάτο μας και τι ώρα καταναλώνουμε το φαγητό μας, γιατί το βράδυ μπορεί να τσιμπολογήσουμε πιο εύκολα. Επιπλέον, άλλοι παράγοντες εκτός από τη φυσιολογική πείνα μπορούν να μας κάνουν να τρώμε περισσότερο το βράδυ, όπως η πλήξη ή η επιθυμία για ανταμοιβή… Είναι επομένως σημαντικό να μάθουμε να ακούμε τα σήματα πείνας και κορεσμού και να σεβόμαστε το σώμα μας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.