WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Να γιατί η διατροφή δεν είναι ο μόνος πιθανός λόγος για υψηλή χοληστερόλη


Τζουλιάννα Καρνέζη

8 Φεβρουαρίου 2024

Να γιατί η διατροφή δεν είναι ο μόνος πιθανός λόγος για υψηλή χοληστερόλη
unsplash
«Γιατί είναι υψηλή η χοληστερίνη μου;» Αν αναρωτιέστε δεν είστε οι μόνοι.

Η υψηλή χοληστερόλη, ένας πολύ γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό, επηρεάζει περίπου 2 στους 5 ενήλικες. Αυτό είναι αναμφισβήτητα ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ενηλίκων που έχουν υψηλή χοληστερόλη – και εγείρει το ερώτημα: γιατί είναι τόσο συχνή η υψηλή χοληστερόλη στο αίμα;

Διατροφή και υψηλή χοληστερόλη

Οι διατροφικές συνήθειες, όπως πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν, είναι συχνά υπεύθυνες για τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης: τρώτε πολλά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας μπορεί να αυξηθούν.

Ενώ μια δίαιτα υψηλή σε κορεσμένα και trans λιπαρά μπορεί να αυξήσει το συνολικό επίπεδο χοληστερόλης και να προκαλέσει υψηλούς αριθμούς LDL και τριγλυκεριδίων, αυτή δεν είναι πάντα αυτή η συνολική εικόνα όσον αφορά τα επίπεδα χοληστερόλης: Η υψηλή χοληστερόλη στο αίμα μπορεί να κάνει μια ανεπιθύμητη εμφάνιση ακόμα κι αν είστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με την υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή.

Να γιατί:

Υπάρχουν άλλοι πιθανοί παράγοντες για την υψηλή χοληστερόλη, όπως η έλλειψη άσκησης και η γενετική κάποιου. Έτσι μπορεί να είναι χρήσιμο να ελέγχετε τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας ανεξάρτητα από τις διατροφικές σας συνήθειες .

Άσκηση και χοληστερόλη

Για να λέμε την αλήθεια, δεν είναι πάντα εύκολο να βρείτε τον χρόνο – ή το κίνητρο – για να ασκείστε με συνέπεια. Λάβετε υπόψη σας όμως, ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι σημαντική εάν θέλετε να προστατεύσετε την υγεία και την ευημερία του σώματός σας. Η άσκηση, έχει πολλά οφέλη – τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη πολλών χρόνιων ασθενειών και πρόωρου θανάτου .

Έτσι λοιπόν η ενσωμάτωση της άσκησης και η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής είναι και οι δύο αλλαγές στον τρόπο ζωής που συνιστώνται συχνά σε άτομα που θέλουν να διατηρήσουν χαμηλότερη LDL .

Από την άλλη μεριά μακροπρόθεσμα, η έλλειψη άσκησης μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία – η οποία, με τη σειρά της, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης. Στην πραγματικότητα, έως και το 70% των ασθενών με παχυσαρκία έχουν ανεβασμένα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

Και υπάρχουν και άλλα: η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει την ποσότητα των μικρών πυκνών σωματιδίων LDL στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτά τα σωματίδια LDL - πολύ μικρά σε μέγεθος, όπως υποδηλώνει το όνομά τους - μπορούν εύκολα να γλιστρήσουν στα τοιχώματα των αρτηριών σας (τα αγγεία που μεταφέρουν αίμα από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα), προκαλώντας συσσώρευση πλάκας.

Οι αρτηρίες που επηρεάζονται από τη συσσώρευση πλάκας συχνά σκληραίνουν και στενεύουν, επιβραδύνοντας σημαντικά τη ροή του αίματος - μια κατάσταση γνωστή ως αθηροσκλήρωση.

Έχοντας όλα αυτά κατά νου, λοιπόν, είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα χοληστερόλης σας. Και εάν είναι πολύ υψηλά, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τα επόμενα βήματα που θα ήταν καλύτερα για εσάς, διότι η ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης στο σώμα σας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και της συνολικής ευεξίας σας.

Jenny.Gr
pexels

Γενετική και χοληστερόλη

Έχετε στην οικογένειά σας κάποιον με έμφραγμα παρόλο που ήταν αρκετά νέος; Εάν η απάντησή σας είναι «Ναι», μπορεί να διατρέχετε κίνδυνο για «οικογενή υπερχοληστερολαιμία» - μια κληρονομική, γενετική διαταραχή των λιπιδίων που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σε νεαρή ηλικία και υψηλότερο από το κανονικό κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Στις γυναίκες, για παράδειγμα, η μη θεραπευμένη οικογενής υπερχοληστερολαιμία οδηγεί σε 30% κίνδυνο στεφανιαίου επεισοδίου (όπως καρδιακή προσβολή) μέχρι την ηλικία των 60 ετών. Αυτός ο κίνδυνος αυξάνεται στο 50% στους άνδρες μέχρι την ηλικία των 50 ετών. Επιπλέον, αυτή η γενετική πάθηση μπορεί να προκαλέσει αυξημένη χοληστερόλη ακόμα κι αν κάποιος ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή και γυμνάζεται τακτικά.

Τι ακριβώς είναι λοιπόν αυτή η γενετική διαταραχή των λιπιδίων που αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης; Για να απαντήσουμε σε αυτό, πρέπει να μιλήσουμε για κάτι που ονομάζεται «υποδοχείς LDL». Οι υποδοχείς LDL είναι ειδικές συσκευές στην επιφάνεια πολλών από τα κύτταρα του σώματός σας. Η περιγραφή της δουλειάς τους είναι απλή: Να πιάνουν σωματίδια χοληστερόλης LDL που ρέουν στην κυκλοφορία του αίματος και να τα μεταφέρουν μέσα στο κύτταρο (όπου διασπάται η LDL χοληστερόλη).

Με αυτόν τον τρόπο, οι υποδοχείς LDL καθαρίζουν συνεχώς τη χοληστερόλη LDL από την κυκλοφορία του αίματος – έτσι υπάρχει πολύ λιγότερη χοληστερόλη LDL γύρω για να κολλήσει τις αρτηρίες σαν πλάκα.

Αλλά εάν έχετε οικογενή υπερχοληστερολαιμία, τα κύτταρά σας δεν έχουν πολλούς από αυτούς τους υποδοχείς – έτσι τα σωματίδια της LDL χοληστερόλης συσσωρεύονται στην κυκλοφορία του αίματός σας πιο γρήγορα από ό,τι μπορούν να απομακρυνθούν.

Συμπτώματα υπερχοληστερολαιμίας

Συχνά δεν υπάρχουν συμπτώματα υπερχοληστεριναιμίας στους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, σοβαρές περιπτώσεις της νόσου μπορεί να οδηγήσουν σε εναποθέσεις χοληστερόλης στο δέρμα των βλεφάρων ή στον συνδετικό ιστό. Ένα επίπεδο χοληστερόλης που είναι πολύ υψηλότερο από το μέσο όρο για την ηλικία σας είναι μια άλλη ένδειξη. Τέλος εάν ανησυχείτε για την οικογενή υπερχοληστερολαιμία, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να κάνει μια ακριβή διάγνωση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.