WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Crash Diets: Πώς λειτουργούν και γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνες για την υγεία σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

14 Φεβρουαρίου 2024

Crash Diets: Πώς λειτουργούν και γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνες για την υγεία σου
pexels
Οι Crash Diets μπορεί να λειτουργήσουν εναντίον σας - και θα μπορούσαν να έχουν μόνιμες συνέπειες

Όσοι προσπαθούν να χάσουν μερικά κιλά, μπορεί να μπουν στον πειρασμό να δοκιμάσουν μια Crash Diet. Αν και είναι αλήθεια ότι για να χάσετε βάρος πρέπει να τρώτε λιγότερες θερμίδες από όσες χρησιμοποιεί το σώμα σας κάθε μέρα, στην πραγματικότητα οι Crash Diets μπορεί να λειτουργήσουν εναντίον σας – και μπορεί να κάνουν την απώλεια βάρους πολύ δύσκολη.

Οι συγκεκριμένες δίαιτες υπάρχουν εδώ και χρόνια, αλλά έχουν γίνει πού δημοφιλείς πρόσφατα χάρη στους influencers και τα social media. Συνήθως, αυτές οι δίαιτες περιλαμβάνουν δραστική μείωση της πρόσληψης θερμίδων σε 800-1.200 θερμίδες την ημέρα για μερικές εβδομάδες. Οι υποστηρικτές αυτών των διαιτών ισχυρίζονται ότι μπορεί να οδηγήσουν σε γρήγορη απώλεια βάρους , γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί έχουν τόση απήχηση.

Πράγματι, η έρευνα έχει δείξει ότι αυτές οι δίαιτες μπορούν να είναι αποτελεσματικές για ορισμένους ανθρώπους και σε ειδικές περιπτώσεις. Σε μια μελέτη 278 ενηλίκων με παχυσαρκία, μια δίαιτα 12 εβδομάδων με 810 θερμίδες την ημέρα οδήγησε σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους μετά από 12 μήνες, σε σύγκριση με άτομα που μείωσαν τις θερμίδες τους μόνο με έλεγχο της μερίδας. Η ομάδα δίαιτας crash έχασε κατά μέσο όρο σχεδόν 11 κιλά έναντι μόλις 3 κιλών στην ομάδα μέτριας δίαιτας.

Ομοίως, μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οι δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων μπορεί να είναι ευεργετικές για άτομα με διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 60% των συμμετεχόντων που έτρωγαν 600 θερμίδες την ημέρα για οκτώ εβδομάδες ήταν σε θέση να θέσουν τον διαβήτη τύπου 2 σε ύφεση. Έχασαν επίσης περίπου 15 κιλά κατά μέσο όρο.

Όμως, ενώ αυτές οι δίαιτες μπορεί να οδηγήσουν σε βραχυπρόθεσμη επιτυχία απώλειας βάρους σε μερικούς ανθρώπους, μπορεί να έχουν τη μακροπρόθεσμη συνέπεια να βλάψουν το μεταβολισμό σας. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί περίπου το 80% των διαιτών αποτυγχάνει – με το άτομο να ξαναπαίρνει τελικά όλο το βάρος που έχασε ή ακόμα και να παίρνει περισσότερο από αυτό που έχασε .

Δίαιτες και μεταβολισμός

Ο μεταβολισμός είναι το άθροισμα όλων των χημικών αντιδράσεων στο σώμα. Είναι υπεύθυνος για τη μετατροπή της τροφής που τρώμε σε ενέργεια και την αποθήκευση τυχόν πλεονάζουσας ενέργειας ως λίπος. Ο μεταβολισμός σας επηρεάζεται από πολλά πράγματα – συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, της άσκησης και των ορμονών σας. Και οι Crash Diets μπορεί να επηρεάσουν όλα αυτά.

Όταν ακολουθείτε μια Crash Diet καταναλώνετε πολύ λιγότερο φαγητό από το κανονικό. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας δεν χρειάζεται να χρησιμοποιεί τόση ενέργεια (θερμίδες) για να αφομοιώσει και να απορροφήσει τα τρόφιμα που έχετε φάει. Χάνεις επίσης μυϊκή μάζα . Όλοι αυτοί οι παράγοντες μειώνουν τον μεταβολικό ρυθμό – που σημαίνει ότι το σώμα θα καίει λιγότερες θερμίδες.

Βραχυπρόθεσμα, οι Crash Diets μπορεί να οδηγήσουν σε κούραση, γεγονός που καθιστά την άσκηση οποιασδήποτε δραστηριότητας (πόσο μάλλον μια προπόνηση) δύσκολη. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι διαθέσιμη λιγότερη ενέργεια – και ό,τι είναι διαθέσιμο έχει προτεραιότητα για αντιδράσεις που διατηρούν τη ζωή.

Jenny.Gr
pexels

Επίσης μακροπρόθεσμα, οι συγκριμένες μπορούν να αλλάξουν την ορμονική σύνθεση του σώματός σας. Αυξάνουν τις ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη . Και για μεγάλο χρονικό διάστημα, συνήθως μήνες, τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης μπορούν να αναγκάσουν το σώμα μας να αποθηκεύσει περισσότερο λίπος

Μπορούν επίσης να μειώσουν τα επίπεδα της ορμόνης Τ3 , η οποία παράγεται από τον θυρεοειδή αδένα και είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση του βασικού μεταβολικού μας ρυθμού (τον αριθμό των θερμίδων που χρειάζεται το σώμα σας για να συντηρηθεί). Οι μακροχρόνιες αλλαγές στα επίπεδα Τ3 μπορεί να οδηγήσουν σε υποθυρεοειδισμό και αύξηση βάρους .

Μαζί, όλες αυτές οι αλλαγές κάνουν το σώμα να παίρνει πιο εύκολα βάρος όταν αρχίσετε να καταναλώνετε ξανά περισσότερες θερμίδες. Και αυτές οι αλλαγές μπορεί να υπάρχουν για μήνες, αν όχι χρόνια .

Εάν λοιπόν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, η καλύτερη στρατηγική είναι να ακολουθήσετε μια μακροπρόθεσμη, σταδιακή διατροφή απώλειας βάρους. Οι ισορροπημένη διατροφή και η σταδιακή απώλεια βάρους έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο βιώσιμα και έχουν λιγότερο αρνητικό αντίκτυπο στον μεταβολικό ρυθμό σας σε σύγκριση με τις Crash Diets.

Η ιδανική δίαιτα είναι αυτή που μειώνει το σωματικό βάρος κατά περίπου 0,5 έως 1 κιλό την εβδομάδα . Ο αριθμός των θερμίδων που θα τρώτε ανά ημέρα θα εξαρτηθεί από το αρχικό σας βάρος και από το πόσο σωματικά δραστήριοι είστε.

Ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε βάρος είναι να μειώσετε ελαφρώς τον αριθμό των θερμίδων που χρειάζεστε ανά ημέρα, να ασκηθείτε και να τρώτε ισορροπημένα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.