WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

3 τρόποι για να έχεις μια ισορροπημένη σχέση με το φαγητό


Τζουλιάννα Καρνέζη

15 Φεβρουαρίου 2024

3 τρόποι για να έχεις μια ισορροπημένη σχέση με το φαγητό
pexels
Τι σημαίνει να έχετε ισορροπημένη σχέση με το φαγητό και πώς να την αποκτήσετε

Πρόσφατα άκουσα κατά τύχη στο δρόμο δύο γυναίκες να συζητούν για το φαγητό, συμπεριλαμβανομένων των συναισθηματικών παραγόντων που τις ώθησαν να τρώνε σοκολάτες και πίτσες.

Ένιωθαν ενοχές για την αντιληπτή έλλειψη δύναμης και θέλησης γύρω από το φαγητό, ενώ πολύ ψαχουλεύανε το ψυγείο τους αναζητώντας νόστιμες λιχουδιές για να καταπραΰνουν τα συναισθήματά τους. Και οι δύο ήταν δυστυχισμένες γιατί δεν μπορούσαν να σταματήσουν να σκέφτονται το φαγητό.

Όλα όσα λέγανε απείχαν πολύ από το να συζητήσουν ότι το φαγητό είναι απόλαυση και ότι ταυτόχρονα παρέχει τις βασικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά.

Έτσι λοιπόν όλη αυτή η συζήτηση με έκανε να σκεφτώ το νόημα μιας υγιούς σχέσης με το φαγητό, πώς αναπτύσσονται οι διατροφικές συμπεριφορές ενός ατόμου και πώς μπορεί να καλλιεργηθεί μια ισορροπημένη σχέση. Δείτε πώς μπορεί να μοιάζει μια ισορροπημένη διατροφική σχέση.

Τι σημαίνει ισορροπημένη σχέση με το φαγητό;

Μπορείτε να ελέγξετε εάν η σχέση σας με το φαγητό είναι ισορροπημένη βλέποντας σε πόσα από αυτή τη λίστα επιλέγετε «ναι». Είστε:

  • Σε αρμονία με τα σημάδια του σώματός σας, που σημαίνει ότι γνωρίζετε πότε πεινάτε, πότε όχι και πότε αισθάνεστε χορτάτοι;

  • Τρώτε μια ποικιλία τροφίμων και όλες τις ομάδες τροφίμων, σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά, υγεία και ευεξία;

  • Νιώθετε άνετα να τρώτε με άλλους και επίσης να τρώτε μόνοι;

  • Μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό, χωρίς αισθήματα ενοχής;

Εάν δεν απαντήσετε ναι στα περισσότερα, ίσως χρειαστεί να προσπαθήσετε να βελτιώσετε τη σχέση σας με το φαγητό.

Γιατί έχει σημασία η ισορροπημένη σχέση με το φαγητό

Πολλές απαντήσεις «όχι» δείχνουν ότι μπορεί να χρησιμοποιείτε το φαγητό ως μηχανισμό αντιμετώπισης στα αρνητικά συναισθήματα . Το πρόβλημα είναι ότι αυτό ενεργοποιεί το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου, που σημαίνει ότι αν και αισθάνεστε καλύτερα, αυτή η συμπεριφορά ενισχύεται, επομένως είναι πιο πιθανό να συνεχίσετε να τρώτε ως απάντηση σε αρνητικά συναισθήματα.

Η συναισθηματική κατανάλωση φαγητού και οι κρίσεις ανεξέλεγκτης διατροφής είναι πιο πιθανό να σχετίζονται με συμπτώματα διατροφικής διαταραχής και με μια μη ισορροπημένη διατροφή.

Μια ανασκόπηση μελετών για τον εθισμό στα τρόφιμα και την ψυχική υγεία διαπίστωσε ότι τα υγιεινά διατροφικά πρότυπα συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο τόσο διαταραγμένης διατροφής όσο και εθισμού στις τροφές . Η υψηλότερη πρόσληψη λαχανικών και φρούτων βρέθηκε να σχετίζεται με χαμηλότερο άγχος , ένταση, ανησυχία σε μια ομάδα περισσότερων από 8.000 ενηλίκων από την Αυστραλία. Το να σκέφτεστε συνεχώς το φαγητό κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να σημαίνει μια ανθυγιεινή σχέση με αυτό.

Jenny.Gr
pexels

Πώς να αναπτύξετε μια ισορροπημένη διατροφική σχέση

Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να βελτιώσετε τη σχέση σας με το φαγητό. Εδώ είναι μερικές συμβουλές.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο «διατροφικής διάθεσης»

Καταγράφοντας πότε και τι τρώτε και πίνετε, με ποιον είστε, τι κάνετε και πώς σας κάνουν να νιώθετε όλα αυτά, θα σας δώσει προσωπικές πληροφορίες για το πότε, τι και γιατί καταναλώνετε φαγητό τη συγκεκριμένη στιγμή.

Αυτό βοηθά στην αύξηση της επίγνωσης των συναισθημάτων, συμπεριλαμβανομένου του στρες, του άγχους, της κατάθλιψης και παραγόντων που επηρεάζουν το φαγητό και το ποτό.

Σκεφτείτε τι γράψατε στο ημερολόγιο της διατροφικής σας διάθεσης, ειδικά το «γιατί» θέλετε να φάτε τη συγκεκριμένη στιγμή

Εάν οι λόγοι περιλαμβάνουν άγχος, κακή διάθεση ή άλλα συναισθήματα, δημιουργήστε μια λίστα απόσπασης της προσοχής που περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως μια βόλτα ή να ακούτε μουσική και τοποθετήστε τη στο ψυγείο, στον πίνακα ανακοινώσεων ή στο τηλέφωνό σας, ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση.

Μάθετε για τις ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά

Το να μάθετε γιατί το σώμα σας χρειάζεται συγκεκριμένες βιταμίνες και μέταλλα και σε ποιες τροφές περιέχονται, αντί να χωρίζετε απλώς την τροφή σε «καλή» και «κακή», μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τις ενοχές. Η απαγόρευση των «κακών» τροφών σας κάνει να τα θέλετε περισσότερο και να σας αρέσουν περισσότερο. Η ενσυνειδητότητα μπορεί να σας βοηθήσει να κερδίσετε την εκτίμηση των τροφίμων που είναι ευχάριστα και θρεπτικά.

Επικεντρωθείτε στην απόλαυση από το φαγητό

Η σχέση σας με το φαγητό μπορεί να βελτιωθεί εστιάζοντας στην απόλαυση του και στην ευχαρίστηση που προέρχεται από την προετοιμασία του.

Μια ανασκόπηση 11 μελετών παρέμβασης που προώθησαν τη διατροφική ευχαρίστηση και απόλαυση, βρήκε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στην υγιεινή διατροφή, όπως καλύτερη ποιότητα διατροφής, πιο υγιεινά μεγέθη μερίδων, πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων και μεγαλύτερη προτίμηση σε υγιεινά τρόφιμα. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης ότι τα υγιεινά τρόφιμα είχαν καλύτερη γεύση και ήταν πιο εύκολο να τα μαγειρέψουν πιο συχνά στο σπίτι.

Μια υγιής σχέση με το φαγητό σημαίνει επίσης την απουσία διαταραγμένης διατροφής , συμπεριλαμβανομένης της υπερφαγίας, της βουλιμίας και της ανορεξίας.

Εάν εσείς, ή κάποιος που γνωρίζετε, εμφανίζει σημάδια που υποδηλώνουν διαταραγμένη διατροφή, όπως η τακτική χρήση περιοριστικών πρακτικών για τον περιορισμό της πρόσληψης τροφής, η παράλειψη γευμάτων, τελετουργίες φαγητού που υπαγορεύουν ποια τρόφιμα ή συνδυασμούς να φάτε σε συγκεκριμένες ώρες, υπερφαγία, αίσθημα εκτός ελέγχου γύρω από το φαγητό , κρυφή διατροφή, πρόκληση εμετού ή χρήση χαπιών αδυνατίσματος, συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.