WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τελικά τα θειώδη στο κρασί προκαλούν πονοκεφάλους;


Τζουλιάννα Καρνέζη

26 Φεβρουαρίου 2024

Τελικά τα θειώδη στο κρασί προκαλούν πονοκεφάλους;
pexels
Τι είναι τα θειώδη και ποια η σχέση τους με τους πονοκεφάλους.

Το κρασί είναι ένα δημοφιλές αλκοολούχο ποτό με την κατανάλωσή του να φτάνει σχεδόν τα δεκαπέντε λίτρα ανά άτομο μόλις πέρυσι. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που παραπονιούνται για πονοκεφάλους, πόνους στο στομάχι, κνίδωση και άλλες δυσάρεστες παρενέργειες, αφού καταναλώσουν ένα με δυο ποτήρια κρασί.

Τα θειώδη στο κρασί συχνά ενοχοποιούνται για αυτές τις αντιδράσεις. Είναι όμως αυτά στην πραγματικότητα η αιτία; Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε για τα θειώδη στο κρασί.

Τι είναι τα θειώδη και γιατί προστίθενται στο κρασί;

Τα θειώδη είναι ανόργανα άλατα που χρησιμοποιούνται ευρέως ως πρόσθετα τροφίμων. Εμφανίζονται σε πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένου του σώματός μας και σε πολλά τρόφιμα, είτε προστίθενται στο στάδιο της επεξεργασίας είτε εμφανίζονται φυσικά ως αποτέλεσμα της ζύμωσης.

Όσο αφορά το κρασί τα θειώδη χρησιμοποιούνται για τη διακοπή της ζύμωσης σε ένα συγκεκριμένο σημείο της διαδικασίας οινοποίησης.

Επιπλέον, λειτουργούν ως συντηρητικά για την πρόληψη της αλλοίωσης και της οξείδωσης και ως προστασία από τα βακτήρια.

Συνολικά, τα θειώδη συμβάλλουν στη διατήρηση της φρεσκάδας και της γεύσης του κρασιού και παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του.

Όμως τα θειώδη δεν υπάρχουν μόνο στο κρασί, αλλά υπάρχουν επίσης σε πολλά αποξηραμένα φρούτα όπως οι χρυσαφένιες σταφίδες, τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα, καθώς και στα αποξηραμένα λαχανικά και τις πατάτες, τις σάλτσες και το χυμό λεμονιού.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ταξινομούνται ως πρόσθετα τροφίμων και υπάρχουν κανονισμοί που καθορίζουν πώς και πότε μπορούν να προστεθούν στα τρόφιμα. Μπορείτε επίσης να τα αναγνωρίσετε στις ετικέτες των τροφίμων από τους αριθμούς E τους (E220 έως E228).

Πόσα θειώδη υπάρχουν στο κρασί

Δεν έχουν όλα τα κρασιά την ίδια ποσότητα θειωδών. Γενικά, η περιεκτικότητα σε θειώδη άλατα στα λευκά και γλυκά κρασιά είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με αυτή των ροζέ, ερυθρών κρασιών.

Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, τα θειώδη δεν βρίσκονται μόνο στο κρασί, αλλά υπάρχουν και σε πολλά άλλα τρόφιμα, μερικές φορές σε συγκεντρώσεις έως και 10 φορές υψηλότερες.

Για παράδειγμα τα αποξηραμένα βερίκοκα μπορούν να περιέχουν έως και 2000 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό θειωδών, τα λευκά και ροζέ κρασιά μπορούν συνήθως να περιέχουν έως και 200 ​​χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο και τα κόκκινα κρασιά μόνο έως 150 χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο.

Επίσης σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τα βιολογικά κρασιά εξακολουθούν να μπορούν να περιέχουν πρόσθετα θειώδη, αν και είναι συνήθως λιγότερα σε ποσότητα σε σύγκριση με μη βιολογικές ποικιλίες.

Μια κοινή παρανόηση σχετικά με τα θειώδη στο κρασί είναι ότι προκαλούν πονοκεφάλους και άλλες δυσάρεστες παρενέργειες. Όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό δεν είναι αλήθεια.

Μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα άσθματος σε μικρό αριθμό ατόμων (3-10% των ασθματικών εμφανίζουν ανεπιθύμητες ενέργειες μετά την κατανάλωση θειωδών), όμως αυτό συνήθως συνδέεται με τροφές και ποτά που περιέχουν πολλά περισσότερα θειώδη από το κρασί.

Jenny.Gr
unsplash

Επιπλέον, άλλες ενώσεις του κρασιού, όπως η ισταμίνη , η τυραμίνη, τα φλαβονοειδή και η περιεκτικότητα σε αλκοόλ του ίδιου του κρασιού, μπορεί να παίζουν ρόλο στην πρόκληση των δυσμενών επιπτώσεων.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), τα θειώδη άλατα θεωρούνται γενικά ως ασφαλές πρόσθετο για τους καταναλωτές.

Μάλιστα στους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς έχουν παρατηρηθεί προσλήψεις θειωδών πάνω από την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (ADI) των 0,7 mg ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα.

Για να το κατανοήσουμε καλύτερα, χρειάζονται περίπου 1,5 ποτήρι λευκό κρασί για έναν μέσο άνθρωπο 70 κιλών για να πάρει πάνω από το ADI (λαμβάνοντας υπόψη την υψηλότερη επιτρεπόμενη δόση θειωδών για το κρασί). Ωστόσο, η EFSA δεν εκφράζει επί του παρόντος καμία ανησυχία για (μακροπρόθεσμες) επιπτώσεις στην υγεία.

Εν κατακλείδι τα θειώδη είναι ένα καλά μελετημένο συντηρητικό τροφίμων, σημαντικό για τη διατήρηση του χρώματος των τροφίμων, την παράταση της διάρκειας ζωής και την πρόληψη της ανάπτυξης βακτηρίων. Επόσης πολυάριθμες επιστημονικές αξιολογήσεις έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι ασφαλή για κατανάλωση για την πλειοψηφία των ανθρώπων.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.