WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

8 μύθοι για την υψηλή χοληστερόλη που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

9 Μαρτίου 2024

8 μύθοι για την υψηλή χοληστερόλη που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις
pexels
Η υψηλή χοληστερόλη είναι πολύ συχνή, όπως και οι μύθοι για την πάθηση.

Περίπου το 12% των ενηλίκων και το 7% των παιδιών έχουν υψηλή χοληστερόλη. Δεδομένου ότι η υψηλή χοληστερόλη δεν έχει συμπτώματα, μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί χωρίς εξέταση, αλλά οι κίνδυνοι είναι πραγματικοί, αφού είναι η πέμπτη συχνότερη αιτία θανάτου.

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ακούσει για τη χοληστερόλη, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί μύθοι για τη συγκεκριμένη πάθηση. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τις τελευταίες έρευνες και στοιχεία σχετικά με τη χοληστερόλη, συμπεριλαμβανομένης της αλήθειας για την υψηλή χοληστερόλη και τις καρδιακές παθήσεις.

8 μύθοι για την υψηλή χοληστερόλη

Μύθος #1: Όλη η χοληστερόλη είναι κακή

Γίνεται πολύς λόγος για την υψηλή χοληστερίνη, αλλά δεν είναι όλη η χοληστερίνη κακή. Υπάρχουν διάφοροι τύποι χοληστερόλης. Η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) που συχνά αναφέρεται ανεπισήμως ως «κακή χοληστερίνη» και δυστυχώς αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της χοληστερόλης στο σώμα σας. Η LDL μπορεί να κολλήσει στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων σας. Αυτή η συσσώρευση, που ονομάζεται πλάκα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.

Ωστόσο, έχετε επίσης λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL), η οποία είναι ο «καλός» τύπος. Η HDL απορροφά τη χοληστερόλη και τη φέρνει στο ήπαρ, όπου και υποβάλλεται σε επεξεργασία. Η HDL μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Μύθος #2: Τα τρόφιμα με υψηλή χοληστερόλη προκαλούν καρδιακές παθήσεις

Το CDC υποστηρίζει ότι τα τρόφιμα με υψηλή χοληστερόλη αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Ωστόσο, νέα έρευνα προσθέτει νέα δεδομένα για τη χοληστερόλη στα τρόφιμα και τις καρδιακές παθήσεις και επισημαίνει ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη που δεν έχουν πολλά λιπαρά δεν συμβάλλουν στην εμφάνιση καρδιακών παθήσεων.

Μύθος #3: Η βρώμη, όπως τα δημητριακά βρώμης, είναι η καλύτερη τροφή για τη χοληστερόλη

Έρευνες δείχνουν ότι το πλιγούρι βρώμης μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη. Ωστόσο, η εστίαση στην κατανάλωση των καλών λιπαρών και στην αύξηση της συνολικής πρόσληψης φυτικών ινών μπορεί να κάνει περισσότερα. Επίσης μείωση της πρόσληψης λιπών, ιδιαίτερα των κορεσμένων, είναι η πρώτη διατροφική αλλαγή που συνιστάται για τη μείωση της χοληστερόλης.

Μύθος #4: Θα ξέρετε αν έχετε υψηλή χοληστερόλη

Οι περισσότεροι άνθρωποι με υψηλή χοληστερόλη δεν έχουν συμπτώματα. Ο μόνος τρόπος για να μάθετε ποια είναι τα επίπεδα χοληστερόλης σας είναι μέσω της εξέτασης αίματος. Οι περισσότεροι ενήλικες πρέπει να ελέγχουν τη χοληστερόλη τους τουλάχιστον κάθε πέντε χρόνια. Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερόλης ή άλλες καταστάσεις όπως ο διαβήτης, θα πρέπει να μιλήσετε με γιατρό σας για το εάν χρειάζεστε πιο συχνές εξετάσεις.

Μύθος #5: Οι γυναίκες δεν πρέπει να ανησυχούν για καρδιακές παθήσεις

Άντρες και γυναίκες έχουν παρόμοια ποσοστά υψηλής χοληστερόλης και πρέπει και τα δυο φύλα να ανησυχούν για τις καρδιακές παθήσεις. Η καρδιακή νόσος είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου στις γυναίκες, όμως τα σημάδια μπορεί να είναι διαφορετικά από τους άντρες.

Jenny.Gr
pexels

Μύθος #6: Η κατανάλωση τροφών με υψηλή χοληστερόλη θα αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης σας

Η κατανάλωση πολλών κορεσμένων και trans λιπαρών θα αυξήσει τη χοληστερόλη σας. Αυτό προκαλεί σύγχυση, επειδή πολλά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη περιέχουν επίσης κορεσμένα λίπη, όπως το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά. Όμως η χοληστερόλη στις τροφές δεν θα επηρεάσει τη χοληστερόλη στο αίμα σας.

Μύθος #7: Μπορώ να ελέγξω τα επίπεδα της χοληστερόλης μου μόνο με άσκηση και δίαιτα

Η διατροφή και η άσκηση είναι σημαντικά, αλλά πολλοί εξακολουθούν να χρειάζονται φάρμακα. Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερόλης ή διαβήτη τύπου 2 ή καρδιακή νόσο, πιθανότατα θα χρειαστείτε φάρμακα για τη χοληστερόλη, που ονομάζονται στατίνες .

Μύθος #8 Μόνο τα υπέρβαρα άτομα έχουν υψηλή χοληστερόλη

Άτομα οποιουδήποτε βάρους μπορεί να έχουν υψηλή χοληστερόλη. Όσοι είναι υπέρβαροι είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλή χοληστερόλη, αλλά η πάθηση μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από το βάρος ή το επίπεδο δραστηριότητας. Όλοι οι ενήλικες πρέπει να ελέγχονται τακτικά τα επίπεδα χοληστερόλης τους.

Πώς να μειώσετε την LDL χοληστερόλη

Εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη, μπορείτε να μειώσετε την LDL χοληστερόλη σας μέσω διατροφής, άσκησης και φαρμακευτικής αγωγής. Ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η διακοπή του καπνίσματος και ο περιορισμός του αλκοόλ, μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Μιλήστε με έναν ειδικό σχετικά με το εάν θα πρέπει επίσης να ενσωματώσετε στη ρουτίνα σας φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη.

Εν κατακλείδι η χοληστερόλη παίζει σημαντικό ρόλο στη γενική υγεία. Δεδομένου ότι η υψηλή χοληστερόλη δεν έχει εμφανή συμπτώματα, είναι σημαντικό όλοι οι ενήλικες να ελέγχονται τα επίπεδά τους κάθε πέντε χρόνια, ανεξάρτητα από το βάρος ή το επίπεδο δραστηριότητάς τους. Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερόλης θα πρέπει να ελέγχονται ακόμη πιο συχνά τα επίπεδα χοληστερόλης τους.

Εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη, να θυμάστε ότι δεν είναι τίποτα για το οποίο πρέπει να ντρέπεστε. Καταναλώνοντας λιγότερα κορεσμένα λίπη, περιορίζοντας το αλκοόλ, σταματώντας το κάπνισμα και παίρνοντας φάρμακα που συνταγογραφεί ο γιατρός σας, μπορείτε να διαχειριστείτε τα επίπεδα χοληστερόλης σας και να ζήσετε μια υγιή ζωή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.