WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μήπως σε δηλητηριάζουν τα αρωματικά κεριά; Πώς θα καταλάβεις ποια είναι τοξικά και ποια όχι


Τζουλιάννα Καρνέζη

20 Μαρτίου 2024

Μήπως σε δηλητηριάζουν τα αρωματικά κεριά; Πώς θα καταλάβεις ποια είναι τοξικά και ποια όχι
pexels
Είναι τα αρωματικά κεριά τοξικά και πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε την ασφαλή χρήση τους;

Το σπίτι, ένας χώρος χαλάρωσης και αναζωογόνησης, συχνά έχει αρωματικά κεριά για τα ανακουφιστικά τους αρώματα. Ωστόσο, παραμένουν ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπό τους την υγεία. Είναι τα κεριά τοξικά και πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε την ασφαλή χρήση τους; Εξερευνήστε εναλλακτικές, μη τοξικές επιλογές για μια πιο υγιεινή ατμόσφαιρα στο σπίτι.

Είναι τα κεριά τοξικά;

Τα κεριά μπορεί να είναι τοξικά ανάλογα με τον τύπο που χρησιμοποιείται και τη μέθοδο χρήσης τους. Όταν καίγονται ορισμένα κεριά, μπορούν να απελευθερώσουν ρύπους όπως σωματίδια αιθάλης ή μαύρο άνθρακα, εξαιρετικά λεπτά σωματίδια (UFPs), πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAHs) και οξείδια του αζώτου (NOx). Τα επίπεδα εκπομπής αυτών των σωματιδίων εξαρτώνται από τη διάρκεια της καύσης των κεριών.

Αυτοί οι ρύποι συνδέονται με διάφορους κινδύνους για την υγεία. Όταν χρησιμοποιούνται σε εσωτερικούς χώρους, οι ρύποι που εκπέμπονται από τα κεριά μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην αναπνευστική υγεία και τη γνωστική λειτουργία. Η παρατεταμένη έκθεση στα σωματίδια μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη αναπνευστικών ασθενειών και σε κίνδυνο της πνευμονικής δυσλειτουργίας.

Κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με τα κεριά

Τα κεριά χρησιμοποιούνται συχνά για τις μυρωδιές τους. Ωστόσο, πρέπει να λάβουμε υπόψη τους κινδύνους για την υγεία τόσο σε ενήλικες όσο και για τα παιδιά.

Δεν υπάρχει συναίνεση σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με το κάψιμο των κεριών στους ενήλικες. Όμως ερευνητές έχουν αναφέρει τις ακόλουθες πιθανές αρνητικές επιπτώσεις :

  • Μειωμένες γνωστικές ικανότητες

  • Μειωμένη πνευμονική λειτουργία

  • Αλλαγή μεταβλητότητας καρδιακού ρυθμού

  • Αυξημένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων

  • Αυξημένος κίνδυνος καρκίνου

Μια μεγάλη μελέτη κοορτής εξέτασε τη συσχέτιση μεταξύ καρδιαγγειακών και αναπνευστικών συμβάντων και της υπερβολικής χρήσης κεριών (περισσότερο από τέσσερις φορές την εβδομάδα). Η μελέτη δεν ανέφερε καμία στατιστική συσχέτιση μεταξύ της καύσης κεριών και διαφόρων ασθενειών σε ενήλικες. Αυτό υποδηλώνει ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την κατανόηση των επιπτώσεων στην υγεία από το κάψιμο των κεριών.

Στα παιδιά, ωστόσο, η έρευνα έχει επισημάνει κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με τα κεριά.

Ασθμα. Το κάψιμο κεριών σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να έχει μια σχέση με τον κίνδυνο άσθματος. Επιπλέον, όταν τα παιδιά με άσθμα εκτίθενται σε εκπομπές κεριών, οι πνευμονικές τους λειτουργίες ενδέχεται να μειωθούν.

Πονόλαιμος. Η εκτεταμένη έκθεση σε ρύπανση εσωτερικών χώρων σχετίζεται με αναπνευστικά συμπτώματα όπως πονόλαιμο ή βήχα.

Καρκίνος. Οι εκπομπές κεριών μπορεί να περιέχουν καρκινογόνες ενώσεις, οι οποίες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Εγκαύματα. Ο κίνδυνος εγκαυμάτων αυξάνεται όταν τα παιδιά παίζουν γύρω από αναμμένα κεριά.

Jenny.Gr
pexels

Ποια είδη κεριών είναι τα πιο τοξικά

Σε γενικές γραμμές, η έρευνα έχει δείξει ότι τα αρωματικά κεριά μπορούν να δημιουργήσουν υψηλότερες εκπομπές σωματιδίων σε σύγκριση με τα μη αρωματικά. Ωστόσο, η τοξικότητα ενός κεριού εξαρτάται από το κερί και τα υλικά του φυτιλιού που χρησιμοποιούνται.

Αρωματικά κεριά

Τα αρωματικά κεριά έχουν υψηλότερες εκπομπές σωματιδίων σε σύγκριση με τα μη αρωματικά. Μεταξύ των διαφόρων αρωμάτων, τα λουλουδάτα, τα φρέσκα και τα φρούτα παράγουν υψηλότερους ρύπους από άλλα αρώματα όπως τα μπαχαρικά. Ωστόσο, τα κεριά με μπαχαρικά έχουν επίσης υψηλές πτητικές οργανικές ενώσεις (αλδεΰδες) και άλλα σωματίδια. Η German Committee for Indoor Guide Values (AIR) συνηστά αυξημένο αερισμό όταν καίτε τα αρωματικά κεριά.

Διαφορετικοί τύποι κεριών

Στις ΗΠΑ η παραφίνη, το φοινικέλαιο, η σόγια και η στεαρίνη χρησιμοποιούνται συνήθως ως κεριά και μερικές φορές αναμειγνύονται για την επίτευξη βέλτιστων αποτελεσμάτων.

Η παραφίνη, που προέρχεται από πετρέλαιο, είναι μια δημοφιλής επιλογή λόγω της οικονομικής της αποδοτικότητας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα κεριά παραφίνης τείνουν να εκπέμπουν υψηλότερα επίπεδα ρύπων σε σύγκριση με τις υπόλοιπες εναλλακτικές επιλογές.

Το κερί από φοινικέλαιο, που προέρχεται από φοινικέλαιο, αποτελεί μια ανανεώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον επιλογή. Ομοίως, το κερί σόγιας, που προέρχεται από σπόρους σόγιας, παρουσιάζει μια άλλη εναλλακτική από ανανεώσιμες πηγές. Η στεαρίνη, που προέρχεται από ζωικά λίπη ή φυτικά έλαια, προσφέρει επίσης μια βιώσιμη επιλογή. Συγκεκριμένα, τα κεριά στεαρίνης εκπέμπουν συνήθως χαμηλότερα επίπεδα ρύπων σε σύγκριση με άλλα κεριά.

Παραδοσιακά, οι κηροποιοί χρησιμοποιούσαν και κερί μέλισσας για την κατασκευή κεριών. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθούν οι επιπτώσεις του στην υγεία.

Υλικά φυτιλιού

Τα υλικά φυτιλιού μπορούν επίσης να εκπέμπουν τοξικές ενώσεις κατά την καύση. Παλαιότερα, τα κεριά περιλάμβαναν φυτίλια με κράματα μετάλλων όπως ο μόλυβδος. Οι τοξικές αναθυμιάσεις του μολύβδου μπορεί να οδηγήσουν σε ψυχιατρικά συμπτώματα, νευρολογικές βλάβες και καθυστερημένη σωματική ανάπτυξη. Ως εκ τούτου, το 2003, η Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων (CPSC) απαγόρευσε τη χρήση μεταλλικών φυτιλιών σε κεριά.

Σήμερα, έχουμε ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις, όπως βαμβακερό χαρτί ή ψευδάργυρο . Ο ψευδάργυρος είναι ένα ασφαλές μέταλλο που δεμ προκαλεί τοξικές επιδράσεις κατά την καύση τω κεριών. Ελέγξτε προσεκτικά τις ετικέτες των κεριών πριν τα αγοράσετε, για να αποφύγετε την τοξικότητα των μετάλλων.

Σπιτικά κεριά: Είναι η πιο υγιεινή εναλλακτική;

Η κατασκευή σπιτικών κεριών όχι μόνο προσφέρει μια φιλική προς τον προϋπολογισμό επιλογή, αλλά δίνει επίσης τη δυνατότητα στα άτομα να χρησιμοποιούν ασφαλέστερα υλικά. Τα κιτ κεριών, εύκολα προσβάσιμα σε τοπικά καταστήματα χειροτεχνίας ή ηλεκτρονικές αγορές, περιλαμβάνουν συχνά φυσικά κεριά όπως σόγια ή κερί μέλισσας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ελέγχετε προσεκτικά τις ετικέτες για διάφορα αρώματα και βαφές χρωμάτων. Η επιλογή φυσικών αρωμάτων όπως τα αιθέρια έλαια μπορεί να μειώσει σημαντικά την τοξικότητα των κεριών , εξασφαλίζοντας μια πιο ασφαλή και πιο ευχάριστη εμπειρία.

Συστάσεις για ασφαλή χρήση κεριών

Το ασφαλές άναμμα κεριών σε εσωτερικούς χώρους περιλαμβάνει πολλά ζητήματα. Πρώτα, φροντίστε να αερίζετε σωστά το δωμάτιο πριν ανάψετε κεριά. Επιλέξτε αρώματα με χαμηλότερες εκπομπές, όπως ανατολίτικες ποικιλίες ή ποικιλίες μπαχαρικών, για να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση σε ρύπους. Για να μειώσετε τις εκπομπές αιθάλης, εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε έναν ανοιχτό γυάλινο κύλινδρο για να προστατεύσετε τη φλόγα από ενοχλήσεις. Ωστόσο, σημειώστε ότι αυτή η μέθοδος ενδέχεται να μην μειώσει τις εκπομπές φορμαλδεΰδης.

Επίσης, περιορίστε τη χρήση κεριών όταν είναι απαραίτητο και κρατήστε τα μακριά από παιδιά και κατοικίδια για την αποφυγή ατυχημάτων. Θυμηθείτε να σβήσετε τα κεριά πριν φύγετε από το δωμάτιο ή πάτε για ύπνο, για να αποφύγετε τους κινδύνους πυρκαγιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι, επί του παρόντος, οι κατασκευαστές κεριών δεν είναι υποχρεωμένοι να συμμορφώνονται με τα διεθνή πρότυπα ή κανονισμούς σχετικά με τις εκπομπές ρύπων

Επιπλέον, η έρευνα σχετικά με τις εκπομπές κεριών συνήθως πραγματοποιείται υπό ελεγχόμενες συνθήκες που μπορεί να μην αντικατοπτρίζουν πλήρως τα σενάρια του πραγματικού κόσμου, όπως οι διακυμάνσεις των ρευμάτων αέρα. Η εφαρμογή ρυθμιστικής εποπτείας και η δοκιμή κεριών σε πιο ρεαλιστικές συνθήκες μπορεί να συμβάλει στην ελαχιστοποίηση των εκπομπών και στη βελτίωση των προτύπων ασφαλείας στην κατασκευή κεριών.

Μη τοξικές εναλλακτικές λύσεις

Σήμερα, αρκετές μη τοξικές εναλλακτικές λύσεις που διαδίδουν άρωμα και φως είναι διαθέσιμες στις αγορές. Εδώ είναι οι τρεις κορυφαίες επιλογές:

  • Διαχυτές. Αυτά τα ηλεκτρικά gadget βοηθούν στη διάχυση των αρωματικών αιθέριων ελαίων στο δωμάτιο.

  • Διαχυτές καλαμιών. Οι διαχυτές καλαμιών διαχέουν επίσης αιθέρια έλαια αλλά δεν απαιτούν ηλεκτρική ενέργεια.

  • Κεριά χωρίς φλόγα. Για κοινωνικές περιστάσεις, όπως τα δείπνα, τα κεριά χωρίς φλόγα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέρος των κεντρικών τραπεζιών.

Καλό είναι λοιπόν να λαμβάνουμε προφυλάξεις για την υγεία και την ασφάλεια ενώ ανάβουμε κεριά. Οι εκπομπές των κεριών συνδέονται με πιθανή επιδείνωση της υγείας των πνευμόνων στα παιδιά. Διαβάστε τις ετικέτες πριν ανάψετε ένα κερί για να βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχει τοξικά στοιχεία όπως ο μόλυβδος. Όταν είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις, όπως κεριά χωρίς φλόγα, διαχυτές ή διαχυτές καλαμιών.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.