WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κοιλιακή ημικρανία: Τι είναι και πώς να την αντιμετωπίσεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

20 Μαρτίου 2024

Κοιλιακή ημικρανία: Τι είναι και πώς να την αντιμετωπίσεις
unsplash
Όσα πρέπει να ξέρετε για την κοιλιακή ημικρανία.

Η κοιλιακή ημικρανία επηρεάζει τόσο τους ενήλικες όσο και τα παιδιά, τα συμπτώματα της οποίας μπορεί να είναι αρκετά σοβαρά ώστε να διαταράξουν την καθημερινή ρουτίνα. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις αιτίες της κοιλιακής ημικρανίας, την πρόληψη και τη θεραπεία της.

Τι είναι η κοιλιακή ημικρανία;

Η κοιλιακή ημικρανία είναι ένας διάχυτος πόνος στην κοιλιά που διαρκεί 2-72 ώρες. Αυτά τα επεισόδια πόνου μπορεί να σχετίζονται με άλλα συμπτώματα, όπως έμετο, ναυτία και φωτοφοβία. Μπορεί να ξεκινήσει νωρίς, με κορυφαίο επιπολασμό στις ηλικίες 6-12 ετών. Αν και θεωρείται παιδική διαταραχή, μπορεί να μεταβεί σε κεφαλαλγίες ημικρανικού τύπου στην ενήλικη ζωή. Ενώ υπάρχουν ορισμένες αναφορές περιπτώσεων ενηλίκων που εμφανίζουν κοιλιακή ημικρανία, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την καλύτερη κατανόηση της παρουσίασής της σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Η έρευνα δείχνει ότι στις ΗΠΑ, ο επιπολασμός της κοιλιακής ημικρανίας στα παιδιά είναι 9,2%. Στους ενήλικες, η κοιλιακή ημικρανία είναι σχετικά σπάνια. Πολλοί ασθενείς με κοιλιακή ημικρανία εμφανίζουν επίσης επεισοδιακούς πονοκεφάλους. Ωστόσο, όταν οι ασθενείς δεν έχουν πονοκέφαλο, ο κοιλιακός πόνος μπορεί να συγχέεται με άλλους τύπους πόνου, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η δυσκοιλιότητα, η απόφραξη του εντέρου ή οι νεφρικές παθήσεις.

Οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει μια γενετική επίδραση στην κοιλιακή ημικρανία. Τα παιδιά με κοιλιακή ημικρανία είναι πιο πιθανό να έχουν γονείς που παρουσιάζουν κοιλιακές ημικρανίες ή ημικρανίες. Οικογενειακές μελέτες έχουν δείξει ότι μεταλλάξεις σε γονίδια (γονίδια CACNA1A, ATP1A2 και SCN1A) θα μπορούσαν να προκαλέσουν ορισμένους τύπους ημικρανιών. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να εξεταστούν τα ακριβή αίτια των κοιλιακών ημικρανιών.

Πώς διαφέρει από την ημικρανία;

Υπάρχουν μερικές ομοιότητες μεταξύ των κεφαλαλγίών ημικρανικού τύπου και της κοιλιακής ημικρανίας - είναι επεισοδιακές και επηρεάζουν περισσότερο τις γυναίκες παρά τους άντρες. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ αυτών των δύο διαταραχών. Οι πονοκέφαλοι ημικρανίας συνήθως επηρεάζουν τους ενήλικες, ενώ, όπως προαναφέρθηκε, οι κοιλιακές ημικρανίες θεωρούνται παιδική διαταραχή . Επιπλέον, η κύρια εντόπιση του πόνου (κεφάλι έναντι κοιλίας) είναι διαφορετική και στις δύο διαταραχές.

Συμπτώματα κοιλιακής ημικρανίας

Τα συμπτώματα είναι παρόμοια σε παιδιά και ενήλικες. Στο 30% των ασθενών, ο κοιλιακός πόνος δεν σχετίζεται με πονοκεφάλους. Ο έντονος κοιλιακός πόνος μπορεί να διαρκέσει 2-72 ώρες. Άλλα συμπτώματα που συνοδεύουν την κοιλιακή ημικρανία μπορεί να είναι:

  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Χλωμάδα
  • Πονοκέφαλοι
  • Αισθητηριακή ευαισθησία

Αιτίες κοιλιακής ημικρανίας

Αν και δεν υπάρχει συναίνεση σχετικά με τους ακριβείς αιτιολογικούς παράγοντες, οι ερευνητές έχουν μελετήσει τα ερεθίσματα που σχετίζονται με την κοιλιακή ημικρανία.

Το άγχος. Η κούραση ή η έλλειψη γευμάτων είναι παραδείγματα για το τι μπορεί να προκαλέσει αντίδραση στο στρες και να προκαλέσει επεισόδιο ημικρανίας στην κοιλιά .

Τρόφιμα. Τα διατροφικά ερεθίσματα είναι αμφιλεγόμενα. Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν σημειώσει ότι οι ξηροί καρποί, τα γαλακτοκομικά, ο καφές, το γλουταμινικό μονονάτριο (MSG) και η γλουτένη μπορεί να λειτουργήσουν ως ερεθίσματα.

Γαστρεντερικά προβλήματα. Οι μειωμένες γαστρικές κινήσεις σχετίζονται με τη σοβαρότητα της κοιλιακής ημικρανίας. Εκτός αυτού, η διαπερατότητα του εντέρου παίζει επίσης ρόλο.

Jenny.Gr
pexels

Θεραπεία για την κοιλιακή ημικρανία

Για τους περισσότερους νεαρούς ασθενείς, η κοιλιακή ημικρανία μειώνεται κατά την εφηβεία. Ωστόσο, η φαρμακευτική αγωγή καθίσταται απαραίτητη για τη διαχείριση οξέων επεισοδίων.

Θεραπεία κοιλιακής ημικρανίας για παιδιά

Οι γιατροί προτείνουν ξεκούραση και αναλγητικά ως θεραπεία. Οι ασθενείς μπορεί να επιλέξουν να παραμείνουν σε ένα σκοτεινό, ήσυχο δωμάτιο για να αποφύγουν την αισθητηριακή διέγερση. Τα αναλγητικά , όπως η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφαίνη, μπορεί να ανακουφίσουν τον πόνο στην κοιλιά. Επιπλέον, μπορεί να συνιστώνται ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία εάν η κοιλιακή ημικρανία σχετίζεται με αλλαγές συμπεριφοράς.

Θεραπεία κοιλιακής ημικρανίας για ενήλικες

Επί του παρόντος, είναι διαθέσιμες λίγες αναφορές περιπτωσιολογικών μελετών σχετικά με την κοιλιακή ημικρανία ενηλίκων. Η θεραπεία της κοιλιακής ημικρανίας στους ενήλικες είναι όπως αυτή των παιδιών, αλλά με κατάλληλες αλλαγές στις δοσολογίες του φαρμάκου. Περαιτέρω τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη τυπικής φροντίδας σε ενήλικες.

Οι θεραπείες μυαλού-σώματος, όπως ο διαλογισμός ή η επίγνωση, μπορεί να είναι χρήσιμες. Μιλήστε με τον γιατρό σας προτού εξετάσετε τυχόν εναλλακτικές θεραπείες για τη θεραπεία της κοιλιακής ημικρανίας.

Πώς να αποτρέψετε τις κοιλιακές ημικρανίες;

Αν και οι ασθενείς με κοιλιακή ημικρανία δεν αναφέρουν συμπτώματα μεταξύ των επεισοδίων, οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν φάρμακα για την πρόληψη οξέων επεισοδίων. Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα σχετικά με τη χρήση αυτών των φαρμάκων στην κοιλιακή ημικρανία.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η διατροφή, μπορεί να βοηθήσουν στην υποστήριξη διαφόρων τύπων ημικρανίας. Για παράδειγμα, μια διατροφή πλούσια σε φυλλικό οξύ, δηλαδή πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπορεί να είναι χρήσιμη. Επίσης ο ρόλος των προβιοτικών στη διαχείριση της ημικρανίας δεν είναι καλά κατανοητός. Αν και τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των βακτηρίων του εντέρου και να υποστηρίξουν τη λειτουργία του εντέρου. Είναι σημαντικό να συζητήσετε με έναν επαγγελματία υγείας τυχόν διατροφικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της θεραπείας της κοιλιακής ημικρανίας.

Συμπερασματικά, η κοιλιακή ημικρανία μπορεί να διαταράξει την καθημερινή ζωή. Μαζί με έντονο κοιλιακό άλγος, μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα όπως ναυτία και έμετος. Τα οξέα επεισόδια αντιμετωπίζονται συνήθως με ανάπαυση και φαρμακευτική αγωγή. Ως προληπτική θεραπεία, οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα όπως η προπρανολόλη ή η φλουναριζίνη. Υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής για να μειώσετε τα ερεθίσματα όπως το άγχος, η κούραση ή η έλλειψη γευμάτων.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.