WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς οι ορμόνες σου μπορούν να επηρεάσουν τη στοματική σου υγεία


Τζουλιάννα Καρνέζη

24 Μαρτίου 2024

Πώς οι ορμόνες σου μπορούν να επηρεάσουν τη στοματική σου υγεία
pexels
Τι σχέση έχουν οι ορμόνες σας με τη στοματική σας υγεία.

Οι αλλαγές οιστρογόνων και προγεστερόνης κατά τη διάρκεια του μήνα - και καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής σας - μπορούν να σας κάνουν πιο επιρρεπείς σε προβλήματα για την υγεία των δοντιών

Γενικά τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία. Είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη δευτερευόντων χαρακτηριστικών του φύλου, όπως το στήθος ενώ ρυθμίζουν τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο. Και όταν μειώνονται, μπαίνετε τελικά στην εμμηνόπαυση.

Αλλά στην πορεία της ζωής σας, αυτές οι ορμόνες μπορούν να επηρεάσουν το σώμα σας και με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα, τα οιστρογόνα υποστηρίζουν μια υγιή καρδιά, βοηθάνε να διατηρήσετε τα οστά σας γερά και ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου σας.

Όμως αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι πως οι ορμόνες επηρεάζουν επίσης τη στοματική σας υγεία — και μπορούν να σας κάνουν πιο ευαίσθητους σε προβλήματα, όπως η ασθένεια των ούλων ( περιοδοντίτιδα ) και άλλα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Και τι μπορείτε να κάνετε;

Ποια είναι η σχέση μεταξύ των ορμονών και της στοματικής υγείας

Οι ορμονικές αλλαγές επηρεάζουν τη στοματική σας υγεία με διαφορετικούς τρόπους. Οι ορμόνες μπορούν επίσης να επηρεάσουν το σώμα σας με διαφορετικό τρόπο. Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη προκαλούν αυξημένη παροχή αίματος στα ούλα σας, γεγονός που μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε πρησμένα ή αιμορραγικά ούλα. Όταν τα επίπεδα οιστρογόνων σας είναι υψηλότερα, μπορεί να διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο για περιοδοντική νόσο και άλλες παθήσεις.

Μερικοί τρόποι με τους οποίους η στοματική σας υγεία μπορεί να επηρεαστεί από αλλαγές στις ορμόνες

Εφηβεία

Η εφηβεία είναι το στάδιο στο οποίο τα παιδιά αρχίζουν να μεταβαίνουν σωματικά στην ενηλικίωση. Κατά την εφηβεία γίνονται διάφορες αλλαγές στις ορμόνες και αυτό κάνει τα παιδιά να ψηλώνουν, να αρχίζουν να βγάζουν στήθος οι γυναίκες και να έχουν την πρώτη τους περίοδο. Αυτές οι ίδιες ορμόνες μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε κάποιες αλλαγές στη στοματική υγεία ενός νεαρού ατόμου.

Η αύξηση της των οιστρογόνων και της προγεστερόνης που εμφανίζεται κατά την εφηβεία μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος στα ούλα, αλλάζοντας έτσι τον τρόπο με τον οποίο ο ιστός των ούλων αντιδρά στη βακτηριακή πλάκα.

Η περίοδος

Κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, ο συνδυασμός οιστρογόνων και προγεστερόνης αλλάζει. Η προγεστερόνη αυξάνεται λίγες μέρες πριν την περίοδό σας. Και μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο στόμα σας. Μία ή δύο ημέρες πριν από την περίοδο, μπορεί να παρατηρήσετε:

  • Έντονα κόκκινα ούλα

  • Πρησμένα ούλα

  • Ματωμένα ούλα

  • Πρησμένοι σιελογόνοι αδένες (κάτω από τη γλώσσα σας, εκατέρωθεν της κάτω γνάθου)

  • Πληγές (στοματικά έλκη )

  • Αυτά τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μόλις ξεκινήσει η περίοδός σας.

Jenny.Gr
unsplash

Εγκυμοσύνη

Τα αυξημένα επίπεδα προγεστερόνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να σας κάνουν πιο ευαίσθητες στη βακτηριακή πλάκα που προκαλεί ουλίτιδα. Αυτό τείνει να συμβαίνει συχνότερα μεταξύ του δεύτερου και του όγδοου μήνα της εγκυμοσύνης και ονομάζεται ουλίτιδα εγκυμοσύνης. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να συστήσει συχνότερους επαγγελματικούς καθαρισμούς κατά τη διάρκεια του δεύτερου ή τρίτου τριμήνου εγκυμοσύνης, για να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ουλίτιδας.

Εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση είναι κάτι το φυσιολογικό και συμβαίνει όταν σταματάτε να έχετε εμμηνορροϊκούς κύκλους για 12 μήνες. Κατά μέσο όρο, συμβαίνει στην ηλικία των 51 ετών. Όταν φτάσετε στην εμμηνόπαυση, το σώμα σας έχει σταματήσει να παράγει το μεγαλύτερο μέρος των οιστρογόνων σας. Και ενώ αυτό σημαίνει ότι λιγότερα οιστρογόνα και προγεστερόνη προκαλούν τα περιοδοντικά προβλήματα, η απότομη μείωση των γυναικείων ορμονών μπορεί να προκαλέσει και άλλα προβλήματα στη στοματική υγεία.

Ποιες αλλαγές στο στόμα μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση:

  • Αλλοιωμένη γεύση

  • Μια αίσθηση καψίματος στο στόμα σας

  • Μεγαλύτερη ευαισθησία σε ζεστά και κρύα φαγητά και ροφήματα

  • Μειωμένη ροή σάλιου, με αποτέλεσμα την ξηροστομία

Η ξηροστομία είναι ένα κοινό σύμπτωμα στην εμμηνόπαυση και μπορεί να τροφοδοτήσει την περιοδοντική νόσο. Το σάλιο βοηθά στην υγρασία και τον καθαρισμό του στόματος εξουδετερώνοντας τα οξέα που παράγονται από την πλάκα. Έτσι, λιγότερο σάλιο μπορεί να οδηγήσει σε δυσοσμία του στόματος και συσσώρευση πλάκας.

Η μείωση των οιστρογόνων που συμβαίνει με την εμμηνόπαυση μπορεί επίσης να σας βάλει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για απώλεια οστικής μάζας. Οι περισσότεροι συνδέουν την οστεοπόρωση με πράγματα όπως κατάγματα ισχίου ή απώλεια ύψους. Αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα στοματικής υγείας επηρεάζοντας το σαγόνι σας. Και η απώλεια οστού στη γνάθο μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών, ενώ συνδέεται επίσης και με την υποχώρηση των ούλων.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την ανάπτυξη προβλημάτων στοματικής υγείας; Οι ορμόνες σας μπορούν να επηρεάσουν τη στοματική σας υγεία, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε τα ούλα, τα δόντια και τη γνάθο σας υγιή.

  • Βουρτσίστε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα με μια οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο

  • Χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα

  • Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας δύο φορές το χρόνο για επαγγελματική στοματική εξέταση και καθαρισμό

  • Τρώτε μια καλά ισορροπημένη διατροφή

  • Αποφύγετε τα ζαχαρούχα σνακ

  • Ρωτήστε τον οδοντίατρό σας εάν θα μπορούσατε να σκεφτείτε ένα αντιμικροβιακό στοματικό διάλυμα

  • Εάν έχετε ξηροστομία, ρωτήστε τον οδοντίατρό σας για θεραπείες για αυτήν την πάθηση, όπως το τεχνητό σάλιο

Οι ορμόνες σας μπορεί να επηρεάσουν τη στοματική σας υγεία, αλλά υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε τα δόντια και τα ούλα σας υγιή. Μιλήστε με έναν οδοντίατρο εάν ανησυχείτε για τη στοματική σας υγεία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.