WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς η διατροφή και ο τρόπος ζωής αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου


Τζουλιάννα Καρνέζη

16 Μαΐου 2024

Πώς η διατροφή και ο τρόπος ζωής αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
pexels
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους αλλά προλαμβανόμενους τύπους καρκίνου.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία εκτιμά 106.590 νέες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου και 46.220 νέες περιπτώσεις καρκίνου του ορθού στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2024. Απλές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Παρακάτω, μοιράζομαι πληροφορίες σχετικά με τη σχέση μεταξύ της διατροφής και του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.

Κόκκινο κρέας και καρκίνος του παχέος εντέρου

Το ίδιο το κόκκινο κρέας, μαζί με τον τρόπο μαγειρέματος, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα που το καταναλώνουν τακτικά. Οι ερευνητές βρήκαν ένα συγκεκριμένο πρότυπο κατεστραμμένου DNA σε άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου που κατανάλωναν κόκκινο κρέας τακτικά.

Ο αιμικός σίδηρος, η μορφή του σιδήρου στο κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας, όταν διασπάται στον πεπτικό σωλήνα μπορεί να σχηματίσει επιβλαβείς ουσίες που ονομάζονται νιτροζοενώσεις. Αυτές μπορεί να βλάψουν το DNA μας και να προκαλέσουν καρκίνο στα έντερα.

Επίσης το μαγείρεμα κόκκινου κρέατος σε υψηλές θερμοκρασίες δημιουργεί ουσίες που ονομάζονται ετεροκυκλικές αμίνες και πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, οι οποίοι σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Το κόκκινο κρέας περιέχει διάφορους τύπους κορεσμένων λιπαρών , συμπεριλαμβανομένων των μυριστικών, παλμιτικών και στεατικών οξέων, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Εξαιτίας αυτών των κινδύνων, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο συνιστά να μην τρώτε περισσότερο από 500 γρ. μαγειρεμένου κόκκινου κρέατος την εβδομάδα.

Ταξινόμηση αυτών των κρεάτων:

Παραδείγματα κόκκινου κρέατος περιλαμβάνουν το βοδινό, το αρνί, το χοιρινό, το μοσχαρίσιο κρέας, το ελάφι και το κατσίκι.

Τα επεξεργασμένα κρέατα περιλαμβάνουν περιλαμβάνουν αλλαντικά, μπέικον, χοτ ντογκ, λουκάνικο, πεπερόνι και βοδινό κρέας.

Τι λένε οι αριθμοί : Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), ένας οργανισμός που αξιολογεί τα αίτια του καρκίνου, εξέτασε τον αντίκτυπο της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένου κρέατος .

Η κατανάλωση μόλις 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος κάθε μέρα θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά περίπου 18%, σύμφωνα με μια μελέτη 10 ερευνητικών προγραμμάτων.

Η κατανάλωση 100 γραμμαρίων κόκκινου κρέατος κάθε μέρα θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 17%, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

Jenny.Gr
pexels

Διατροφικές αλλαγές για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά παρέχει αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι ευεργετικά για την υγεία του εντέρου.

Αντικαταστήστε τα επεξεργασμένα δημητριακά με δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως καστανό ρύζι, ζυμαρικά ολικής αλέσεως ή ψωμί ολικής αλέσεως. Αυτές οι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες βοηθούν στην προώθηση της υγείας του παχέος εντέρου.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, όπως το γάλα με μειωμένα λιπαρά, το γιαούρτι και το τυρί, είναι χαμηλότερα σε κορεσμένα λιπαρά και λιγότερο πιθανό να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν επίσης ασβέστιο – η έλλειψη επαρκούς ποσότητας ασβεστίου στη διατροφή σας έχει συνδεθεί με υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η ενσωμάτωση άπαχων πηγών πρωτεΐνης, όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα θαλασσινά και τα φασόλια, προσφέρουν πρωτεΐνη χωρίς να προσθέτουν υψηλές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή σας.

Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες με ελάχιστο κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα τρόφιμα, η καθημερινή άσκηση και η αποφυγή καπνού μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, καθώς και την υγεία σας συνολικά.

Άσκηση και καρκίνος του παχέος εντέρου

Γιατί έχει σημασία: Γενικά, ο καθιστικός τρόπος ζωής αυξάνει τον κίνδυνο οποιουδήποτε τύπου καρκίνου. Επτάμισι ώρες μέτριας σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου στους άνδρες κατά 8%, ενώ 15 ώρες την εβδομάδα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο κατά 14%, σύμφωνα με μια μελέτη του 2020.

Η τακτική σωματική δραστηριότητα κρατά υπό έλεγχο ορισμένα επίπεδα ορμονών. Ενώ τα υψηλά επίπεδα ορμονών μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Επίσης η σωματική δραστηριότητα βοηθά στη βελτίωση του χρόνου διέλευσης της τροφής στο γαστρεντερικό σωλήνα, δηλαδή τα τρόφιμα που μπορεί να περιέχουν πιθανές καρκινογόνες ουσίες (καρκινογόνες ουσίες) περνούν λιγότερο χρόνο στο παχύ έντερο.

Εν κατακλείδι η τακτική άσκηση, η υγιεινή διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, η μείωση της πρόσληψης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος είναι οι ευκολότεροι τρόποι μείωσης του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.