WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δίαιτα Galveston: Όλη η αλήθεια για το πρόγραμμα απώλειας βάρους που έχει σχεδιαστεί ειδικά για γυναίκες άνω των 40 ετών


Τζουλιάννα Καρνέζη

12 Μαΐου 2024

Δίαιτα Galveston: Όλη η αλήθεια για το πρόγραμμα απώλειας βάρους που έχει σχεδιαστεί ειδικά για γυναίκες άνω των 40 ετών
unsplash
Αυτό το μοντέρνο σχέδιο για τις περιεμμηνοπαυσιακές και εμμηνοπαυσιακές γυναίκες υπόσχεται απώλεια βάρους και λιγότερα συμπτώματα εμμηνόπαυσης. Αλλά λειτουργεί;

Οι αλλαγές στην καριέρα, την οικογένεια και τις φιλίες είναι κοινές για τις γυναίκες στα 30 και τα 40 τους. Αλλά για πολλές, η μέση ηλικία συνοδεύεται και από μια αλλαγή βάρους. Κατά την περιεμμηνόπαυση, το μεταβατικό διάστημα πριν από την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες μπορεί να ανακαλύψουν ότι δεν μπορούν πλέον να τρώνε με τον τρόπο που συνήθιζαν ή ότι το βάρος αρχίζει ανεξήγητα να αυξάνεται.

Μπορείτε να κατηγορήσετε για το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αλλαγής βάρους τις ορμονικές αλλαγές, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τόσο την όρεξη όσο και τον μεταβολισμό σας, καθώς το πώς και πού αποθηκεύει το σώμα σας το λίπος.

Γενικά στην εμμηνόπαυση, που ιατρικά ορίζεται ως η χρονική στιγμή 12 μήνες μετά την τελευταία περίοδο μιας γυναίκας, η αύξηση βάρους μπορεί να γίνει ακόμη πιο έντονη. Μπορεί να βιώσετε πιο έντονα τα σήματα πείνας, τα οποία σας κάνουν να θέλετε να φάτε περισσότερο και αυξάνουν τις πιθανότητές σας να πάρετε βάρος.

Και κάπου εδώ έρχεται η δίαιτα Galveston η οποία σχεδιάστηκε από τη Dr. Haver, αφού η ίδια βίωσε αύξηση βάρους στη μέση ηλικία. Και όταν διαπίστωσε ότι οι συμβουλές που έδινε στους ασθενείς της - να τρώνε λιγότερο και να κινούνται περισσότερο - δεν λειτούργησαν καθόλου για εκείνη. Αναρωτήθηκε: «Χρειάζονται οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση ειδική διατροφή;» Η απάντησή της ήταν ένα ηχηρό ναι , και το αποτέλεσμα είναι η δίαιτα Galveston.

Πώς λειτουργεί η δίαιτα Galveston

Δεν υπάρχει μέτρηση θερμίδων ή ζύγιση τροφίμων εδώ. Αντίθετα, η δίαιτα Galveston επικεντρώνεται γύρω από τρία πράγματα: διαλείπουσα νηστεία , γεύματα με χαμηλούς υδατάνθρακες και κατανάλωση αντιφλεγμονωδών τροφών. Δείτε πώς λειτουργεί καθένα από αυτά τα στοιχεία.

Η δίαιτα Galveston δεν περιγράφει απλώς τι πρέπει να φάτε, έχει επίσης αυστηρές οδηγίες για το πότε πρέπει να τρώτε. Χρησιμοποιεί τη διαλείπουσα νηστεία και ακολουθείτε αυτό που αναφέρεται ως προσέγγιση 16:8, που σημαίνει ότι νηστεύετε για 16 ώρες -συνήθως λίγες ώρες πριν τον ύπνο, όλη τη νύχτα και μερικές ώρες το πρωί- και μετά τρώτε όλα τα γεύματά σας κατά τη διάρκεια ενός οχτάωρου.

Έτσι, για παράδειγμα, εάν τρώτε το πρώτο σας γεύμα της ημέρας στις 11 π.μ., πρέπει να έχετε τελειώσει με το τελευταίο σας γεύμα μέχρι τις 7 μ.μ. Ο στόχος εδώ είναι να περιορίσετε τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας και για να ωθήσετε το σώμα σας να κάψει περισσότερο λίπος ως καύσιμο.

Επίσης η δίαιτα Galveston δίνει προτεραιότητα στα τρόφιμα που μειώνουν τη φλεγμονή, όπως λαχανικά και άπαχη πρωτεΐνη. Η φλεγμονή είναι η φυσική απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε τραυματισμό, μόλυνση και ορισμένες ασθένειες. Προτρέπει το ανοσοποιητικό σύστημα να στείλει λευκά αιμοσφαίρια σε μια περιοχή για να βοηθήσει στην επούλωση. Αλλά μερικές φορές η απόκριση ενεργοποιείται όταν δεν υπάρχει τίποτα λάθος. Αυτό αναφέρεται ως χρόνια φλεγμονή και έχει συνδεθεί με την αύξηση βάρους, καθώς και με καταστάσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις και ορισμένοι καρκίνοι.

Θα βελτιώσει η δίαιτα Galveston τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;

Έρευνες υποδηλώνουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε φλεγμονώδεις τροφές και των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως πονοκεφάλους, προβλήματα ύπνου και πόνους στους μύες και στις αρθρώσεις. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών και αντιφλεγμονωδών τροφών σχετίζεται με μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Έχοντας αυτό κατά νου, η κατανάλωση αντιφλεγμονωδών τροφών (όπως αυτές της δίαιτας Galveston) θα πρέπει να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Όμως δεν υπάρχει καμία έρευνα που να αποδεικνύει ότι η δίαιτα Galveston βελτιώνει ιδιαίτερα τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, αλλά οι σχέσεις μεταξύ βάρους, φλεγμονής και συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να έχει αυτό το αντίκτυπο.

Θα χάσετε βάρος με τη δίαιτα Galveston;

Η αλήθεια είναι πως μπορεί να δείτε τη βελόνα της ζυγαριάς να κινείται προς τα κάτω. Η ενσωμάτωση μιας περιόδου νηστείας μπορεί ακούσια να συμβάλει στην απώλεια βάρους απλώς και μόνο επειδή δεν τρώτε τόσο πολύ.

Όμως όπως κάθε πρόγραμμα απώλειας βάρους με περιορισμούς, μπορεί να είναι δύσκολο να το τηρήσετε, ειδικά όταν τα γεύματά σας περιορίζονται σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κάθε μέρα. Ο αυστηρός περιορισμός της ποσότητας υδατανθράκων στη διατροφή σας μπορεί επίσης να είναι ανέφικτος.

Jenny.Gr
pexels

Άλλα πιθανά μειονεκτήματα της δίαιτας Galveston

Δυσκοιλιότητα

Κατά τον πρώτο περίπου μήνα της δίαιτας Galveston, μόνο το 10% των θερμίδων σας προέρχεται από υδατάνθρακες, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Αυτός ο περιορισμός καθιστά δύσκολη τη λήψη της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας ( 21 έως 25 γραμμάρια για τις γυναίκες) φυτικών ινών, η οποία είναι κρίσιμη για την υγεία του εντέρου. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να εμφανίσετε δυσκοιλιότητα.

Αυξημένος κίνδυνος διατροφικής διαταραχής

Μια πρόσφατη μελέτη σε περισσότερα από 2.700 άτομα βρήκε μια σχέση μεταξύ της διαλείπουσας νηστείας, όπως συνιστάται στη δίαιτα Galveston, και της αύξησης των διαταραγμένων διατροφικών συμπεριφορών, όπως η υπερφαγία, ο έμετος και η υπερκατανάλωση τροφής. Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν έφηβοι και νεαροί ενήλικες - δεν είναι σαφές εάν αυτός ο τύπος δίαιτας θα είχε την ίδια πιθανή επίδραση στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Μπορεί να είναι επικίνδυνο για άτομα που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα

Η δίαιτα Galveston δεν συνιστάται για άτομα με διαβήτη τύπου 1 επειδή περιλαμβάνει νηστεία. Μία από τις πιο κοινές διατροφικές συστάσεις για κάποιον με διαβήτη είναι να τρώει σταθερά όλη την ημέρα σε συνδυασμό με τη χορήγηση μιας καθορισμένης ποσότητας ινσουλίνης για να ταιριάζει με τους υδατάνθρακες που καταναλώνει. Αν ένα άτομο δεν έχει φάει, αλλά εξακολουθεί να παίρνει ινσουλίνη, θα έχει σημαντική πτώση στη γλυκόζη του αίματός του.

Αλλά δεν είναι μόνο όσοι λαμβάνουν ινσουλίνη που πρέπει να προσέχουν: Εάν παίρνετε οποιοδήποτε φάρμακο που λαμβάνεται με το φαγητό ή που επηρεάζει μια μεταβολική διαδικασία, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει νηστεία, όπως η δίαιτα Galveston.

Οι κύριες αρχές της δίαιτας Galveston - διαλείπουσα νηστεία, γεύματα με χαμηλούς υδατάνθρακες, αντιφλεγμονώδη τρόφιμα - έχουν μελετηθεί καλά για την επίδρασή τους στην απώλεια βάρους και τη γενική υγεία και μπορεί να μειώσουν ορισμένα από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Ωστόσο, χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν αυτό το συγκεκριμένο σχέδιο είναι αποτελεσματικό για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Ωστόσο, η προτεραιότητα των αντιφλεγμονωδών τροφών, όπως στη δίαιτα Galveston, είναι έξυπνη συμβουλή για οποιονδήποτε- συμπεριλαμβανομένων των γυναικών στην εμμηνόπαυση.

Τέλος λάβετε υπόψη ότι καμία δίαιτα δεν είναι ιδανική για όλους τους ανθρώπους, επομένως είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε νέο διατροφικό πρόγραμμα, ειδικά εάν έχετε μια χρόνια πάθηση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.