WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σόγια, ξηροί καρποί και γιαούρτι: Οι διατροφικές αλλαγές που μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης


Τζουλιάννα Καρνέζη

22 Μαΐου 2024

Σόγια, ξηροί καρποί και γιαούρτι: Οι διατροφικές αλλαγές που μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
pexels
Είναι σημαντικό να φροντίζετε το μικροβίωμα του εντέρου σας για να μειώσετε τις εξάψεις της εμμηνόπαυσης.

Η ζωή είναι χαοτική, το φαγητό μπορεί να είναι μια παρηγοριά, μια ευχαρίστηση, μια αναζωογονητική τελετουργία. Αλλά καθώς μπαίνετε στην εμμηνόπαυση, το να αναλογιστείτε τι τρώτε είναι ζωτικής σημασίας και κάνοντας μερικές μόνο τροποποιήσεις μπορεί να βελτιώσετε την υγεία σας και να μειώσετε τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Εάν λοιπόν βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση είναι σημαντικό να καταναλώνετε μια ποικιλία τροφών που υποστηρίζουν την υγεία των οστών και της καρδιάς. Σκεφτείτε ένα μεσογειακό στυλ διατροφής, με πολλά λιπαρά ψάρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, φρούτα και λαχανικά, καλά λιπαρά (αβοκάντο, ελαιόλαδο, για παράδειγμα), ξηρούς καρπούς, σπόρους, πρωτεΐνες και γαλακτοκομικά (το ασβέστιο είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη της οστικής πυκνότητας).

Η καλή υγεία σε αυτό το στάδιο της ζωής επιτυγχάνεται καλύτερα μέσω της διατροφής και όχι μέσω συμπληρωμάτων – το σώμα μας τη χρησιμοποιεί πολύ καλύτερα.

Επιπλέον ενώ χρειαζόμαστε καλά λιπαρά (σκεφτείτε το αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, σπόρους) - σε αντίθεση με τα κορεσμένα και trans λιπαρά που βρίσκονται σε επεξεργασμένα και τηγανητά τρόφιμα - για να παράγουμε ορισμένες ορμόνες, τα χρειαζόμαστε επίσης για να θρέψουμε το μικροβίωμα του εντέρου μας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό στην εμμηνόπαυση.

Με όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε αυτή την περίοδο, αν το έντερο δεν λειτουργεί εξίσου καλά, τότε δεν πρόκειται να μειωθούν τα δυσάρεστα συμπτώματα. Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το kimchi και το ξινολάχανο, μπορούν επίσης βοηθήσουν, επειδή περιέχουν προβιοτικά ζωντανά βακτήρια (όπως και το ζωντανό γιαούρτι)

Jenny.Gr
pexels

Επίσης υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τροφές πλούσιες σε φυτοοιστρογόνα, μια φυτική ένωση που μιμείται ορισμένες από τις λειτουργίες των οιστρογόνων, μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμες στην περίοδο της εμμηνόπαυσης. Τα προϊόντα σόγιας, όπως το τόφου, είναι μια καλή πηγή, γι' αυτό δοκιμάστε να το εντάξετε στη διατροφή σας. Όσον αφορά τα λαχανικά, επιλέξτε να τρώτε τα χρώματα του ουράνιου τόξου για να πάρετε όλη την ποικιλία θρεπτικών συστατικών, αντιοξειδωτικών, βιταμινών και μετάλλων.

Ορισμένες τροφές, ωστόσο, μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης σε ορισμένες γυναίκες. Για παράδειγμα, το ένζυμο που επεξεργάζεται το αλκοόλ μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε, οπότε αν δυσκολεύεστε με τον ύπνο, τις εξάψεις και τις νυχτερινές εφιδρώσεις, προτείνω να μειώσετε τα αλκοολούχα ποτά.

Επιπλέον, η μείωση των οιστρογόνων προκαλεί επιβράδυνση του μεταβολισμού, καθιστώντας πιο πιθανή την αύξηση βάρους. Ως αποτέλεσμα, πολλές γυναίκες αρχίζουν να κάνουν αυστηρές δίαιτες και να κόβουν ομάδες τροφίμων, κάτι που δεν είναι ωφέλιμο.

Είναι σημαντικό να θυμάστε, ότι το φαγητό και το μαγείρεμα μπορεί να είναι μια μορφή αυτοφροντίδας. Αυτό είναι ένα πραγματικά μεγάλο μέρος της ανακούφισης των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Τρώμε για να θρέψουμε το σώμα μας, αλλά και για ευχαρίστηση.

Τέλος σίγουρα, θέλουμε να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα (αυτό ισχύει για κάθε στάδιο της ζωής), αλλά μην περιορίζεστε. Αν θέλετε τη σοκολάτα ή το κέικ, μην σκέφτεστε τις ενοχές. Απλά προσπάθησε να έχετε ένα μέτρο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.