WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 ασυνήθιστα σημάδια αφυδάτωσης που πρέπει να γνωρίζεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

18 Μαΐου 2024

5 ασυνήθιστα σημάδια αφυδάτωσης που πρέπει να γνωρίζεις
pexels
Η αναπνοή, το δέρμα και η θερμοκρασία του σώματός σας μπορεί να σας υποδηλώνουν ότι είστε αφυδατωμένοι.

Κάθε ζωντανό πλάσμα χρειάζεται νερό για να επιβιώσει. Και ο ιδρώτας, τα ούρα, ο έμετος και η διάρροια μειώνουν τα βέλτιστα επίπεδα υγρών, ακόμη και σε σημείο να απειλούν την επιβίωση. Το αίσθημα της δίψας είναι το αποτέλεσμα μιας πολύπλοκης φυσιολογικής διαδικασίας, που προορίζεται ως προειδοποίηση ότι είστε αφυδατωμένοι και κινδυνεύει η υγεία σας.

Η αφυδάτωση δεν σημαίνει απλώς ότι το σώμα σας χάνει νερό - σημαίνει επίσης ότι χάνετε ηλεκτρολύτες, όπως νάτριο, μαγνήσιο και κάλιο, που χρειάζεστε για να αναπνεύσετε, να κινηθείτε, να μιλήσετε και γενικά να παραμείνετε ξύπνιοι.

Ορισμένες καταστάσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, μπορεί να σας θέσουν σε αυξημένο κίνδυνο αφυδάτωσης. Εάν ιδρώνετε πολύ λόγω της ζέστης ή της υπερέντασης, ουρείτε συχνά ή έχετε εμετό ή διάρροια λόγω γρίπης ή άλλης οξείας ασθένειας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δώσετε προσοχή στην αναπλήρωση των αποθεμάτων των υγρών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι με την πάροδο του χρόνου, το σώμα γίνεται χειρότερο στην ανίχνευση δεικτών αφυδάτωσης (όπως υψηλά επίπεδα αλατιού στο αίμα) και χωρίς αυτά τα σήματα, οι ηλικιωμένοι μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι είναι αφυδατωμένοι ή ότι πρέπει να πιούν υγρά για να ενυδατωθούν. Αν η αφυδάτωση δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει αύξηση του καρδιακού παλμού.

5 ασυνήθιστα σημάδια αφυδάτωσης που πρέπει να γνωρίζετε

Η ακραία αφυδάτωση - που ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως απώλεια υγρών άνω του 10 τοις εκατό του σωματικού σας βάρους - μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό ή θανατηφόρες επιπλοκές. Επιληπτικές κρίσεις, καρδιακή αρρυθμία ή υποογκαιμικό σοκ μπορεί να εμφανιστούν επειδή ο όγκος του αίματός σας είναι πολύ χαμηλός.

Ωστόσο, σπάνια συμβαίνουν τα παραπάνω. Και αυτό γιατί τις περισσότερες φορές, μπορείτε εύκολα να αναπληρώσετε τα αποθέματά σας σε υγρά και να αποφύγετε την αφυδάτωση, εφόσον πίνετε νερό όλη την ημέρα. Η δίψα, ο πονοκέφαλος και η ξηροστομία είναι όλα σημάδια ότι είναι καιρός να πιάσετε το μπουκάλι με το νερό ή ένα άλλο ρόφημα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υψηλή περιεκτικότητα σε ηλεκτρολύτες. Αλλά τα σημάδια της αφυδάτωσης δεν είναι πάντα τόσο εμφανή είναι τα παρακάτω.

Η κακή αναπνοή είναι ένα πιθανό προειδοποιητικό σημάδι αφυδάτωσης

Το σάλιο έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες, αλλά η αφυδάτωση μπορεί να εμποδίσει το σώμα σας να παράγει αρκετό σάλιο. Και εάν δεν παράγετε αρκετό σάλιο, μπορεί να εμφανιστεί υπερανάπτυξη βακτηρίων στο στόμα και μια από τις παρενέργειες αυτού είναι η κακή αναπνοή.

Είναι ο ίδιος λόγος που μπορεί να ξυπνήσετε το πρωί και να έχετε περίεργη αναπνοή: Η παραγωγή σάλιου επιβραδύνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, οδηγώντας σε μια δυσάρεστη γεύση στο στόμα καθώς αναπτύσσονται βακτήρια. Έτσι, την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίσετε ξηροστομία και η αναπνοή σας δεν είναι τόσο φρέσκια, μπορεί να είναι καιρός να ενυδατωθείτε ξανά.

Το ξηρό ή κοκκινισμένο δέρμα μπορεί να είναι σύμπτωμα αφυδάτωσης

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι όσοι αφυδατώνονται είναι πραγματικά ιδρωμένοι, αλλά στην πραγματικότητα, καθώς περνάτε από διάφορα στάδια αφυδάτωσης, έχετε πολύ ξηρό ή κόκκινο δέρμα. Ένα άλλο βασικό σύμπτωμα αφυδάτωσης που σχετίζεται με το δέρμα είναι η απώλεια της ελαστικότητας.

Jenny.Gr
pexels

Οι μυϊκές κράμπες είναι ένα σύμπτωμα αφυδάτωσης

Όταν το σώμα σας χάνει αρκετά υγρά, δεν μπορεί να κρυώσει επαρκώς, οδηγώντας σε μυϊκές κράμπες, οι οποίες μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια της άσκησης, ιδιαίτερα σε ζεστό καιρό. Όσο πιο έντονα γυμνάζεστε, τόσο πιο πιθανό είναι να πάθετε μυϊκές κράμπες, και αυτό οφείλεται σε καθαρή επίδραση της θερμότητας στους μυς. Καθώς οι μύες εργάζονται όλο και πιο σκληρά, μπορούν να δεσμευτούν από την ίδια τη θερμότητα. Οι αλλαγές στους ηλεκτρολύτες, όπως το νάτριο και το κάλιο, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε μυϊκές κράμπες.

Ακόμη και σε πιο δροσερό καιρό, η αφυδάτωση είναι πιθανή εάν δεν αντικαταστήσετε τα χαμένα υγρά πίνοντας μικρές ποσότητες νερού ενώ προπονείστε. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο ήπια ή να εμφανίζονται πιο αργά, αλλά η αφυδάτωση εγκυμονεί τους ίδιους κινδύνους, ανεξάρτητα από την εξωτερική θερμοκρασία.

Η λαχτάρα για φαγητό, ειδικά για γλυκά, μπορεί απλώς να σημαίνει ότι διψάτε

Όταν είστε αφυδατωμένοι, μπορεί να είναι δύσκολο για όργανα όπως το συκώτι, το οποίο χρησιμοποιεί νερό, να απελευθερώσουν γλυκογόνο (αποθηκευμένη γλυκόζη) και άλλα συστατικά των αποθεμάτων ενέργειας σας, με αποτέλεσμα να έχετε λαχτάρα για φαγητό.

Ενώ μπορεί να λαχταράτε οτιδήποτε, από σοκολάτα έως αλμυρό σνακ, η λαχτάρα για γλυκά είναι πιο συχνή επειδή το σώμα σας μπορεί να αντιμετωπίζει δυσκολία στη διάσπαση του γλυκογόνου για να απελευθερώσει γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος για να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο.

Οι πονοκέφαλοι μπορεί να είναι σημάδι ότι πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό

Ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο. Αν και διάφοροι παράγοντες εκτός από την αφυδάτωση μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους, το να πίνετε υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ένας εύκολος τρόπος για να απαλύνετε τον πόνο, εάν στην πραγματικότητα, η αφυδάτωση είναι ο ένοχος.

Συμβουλές για να παραμείνετε ενυδατωμένοι

Όσον αφορά την ημερήσια πρόσληψη νερού, δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες, διότι η ποσότητα υγρών που χρειάζεστε εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε και εάν έχετε υποκείμενες ιατρικές παθήσεις ή χρόνιες ασθένειες.

Οι οδηγίες του 2004 από τις Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής — οι πιο πρόσφατες διαθέσιμες — συμβουλεύουν 2,7 λίτρα νερού την ημέρα για τις γυναίκες και 3,7 λίτρα την ημέρα για τους άνδρες. Μπορείτε να φτάσετε σε αυτό το ποσό καταναλώνοντας ορισμένα τρόφιμα, νερό και άλλα υγρά.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να πάρετε όλα τα υγρά που χρειάζεστε και να αποτρέψετε την αφυδάτωση.

Κρατήστε το μπουκάλι νερού σας πάντα εύχρηστο

Η προσβασιμότητα μπορεί να κάνει τη διαφορά. Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο να έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό. Αν είναι ακριβώς δίπλα σας, πιθανότατα θα συνηθίσετε να πίνετε νερό χωρίς να το καταλαβαίνετε.

Πιείτε τσάι ή καφέ

Πιείτε φρουτώδη παγωμένα τσάγια κατά τη διάρκεια της ημέρας (με πολύ πάγο αν είναι ζεστό έξω) ή χαλαρώστε με μια κούπα ζεστό τσάι μέντας ή χαμομηλιού το βράδυ – όλα αυτά μετρούν για τον καθημερινό σας στόχο υγρών.

Και αν το ρόφημα της επιλογής σας είναι καφές αντί για τσάι, αυτό λειτουργεί επίσης. Αν και η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την ανάγκη σας για ούρηση, αυτή η ανάγκη είναι τόσο μικρή που δεν θα κάνει κάποια διαφορά. Ο καφές ενυδατώνει παρόμοια με το νερό όταν καταναλώνεται με μέτρο από άτομα που τον πίνουν τακτικά.

Jenny.Gr
pexels

Αλλάξτε τα συσκευασμένα σνακ σας με φρέσκες επιλογές

Ανταλλάξτε τα ξηρά σνακ, όπως πατατάκια, κουλουράκια και κράκερ - που έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό - με δροσιστικές επιλογές, όπως φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα, γιαούρτι, smoothies και κομμένα λαχανικά. Στην πραγματικότητα, ορισμένα φρούτα και λαχανικά περιέχουν περισσότερο από 90 τοις εκατό νερό - όπως πεπόνι, φράουλες, καρπούζι (φυσικά), αγγούρι, σέλινο, μαρούλι και φυλλώδη πράσινα, κολοκυθάκια, ντομάτες και πιπεριές.

Μια τελική σημείωση σχετικά με τη σημασία της πρόληψης της αφυδάτωσης για τους ηλικιωμένους

Οι ηλικιωμένοι μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης για διάφορους λόγους, σύμφωνα με το NCOA. Πρώτον, μπορεί να έχουν μειωμένη αίσθηση δίψας, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να μειώσει την ημερήσια πρόσληψη νερού. Επίσης μερικοί ηλικιωμένοι αφυδατώνονται εάν παίρνουν ορισμένα φάρμακα, όπως διουρητικά ή μπορεί να ξεχάσουν να πιουν νερό εξαιτίας ενός προβλήματος υγείας, όπως η άνοια. Η χρόνια αφυδάτωση σε έναν ηλικιωμένο μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση, χαμηλή αρτηριακή πίεση, ζάλη και δυσκοιλιότητα.

Εάν έχετε έναν ηλικιωμένο συγγενή με περιορισμούς κινητικότητας ή γνωστικά προβλήματα, φροντίστε να τον παρακολουθείτε για σημάδια αφυδάτωσης και βεβαιωθείτε ότι πίνει αρκετό νερό. Όσο για τη δική σας ευημερία, να θυμάστε ότι το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από τουλάχιστον 60 τοις εκατό νερό. Διατηρήστε αυτή την υγιή ισορροπία και ενυδατωθείτε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.