WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτές οι ασκήσεις μειώνουν τη δυσκοιλιότητα και βοηθάνε την πέψη


Τζουλιάννα Καρνέζη

13 Μαΐου 2024

Αυτές οι ασκήσεις μειώνουν τη δυσκοιλιότητα και βοηθάνε την πέψη
unsplash
Είτε θέλετε να ανακουφιστείτε από τη δυσκοιλιότητα, είτε απλά να διατηρήσετε ένα υγιές έντερο, η άσκηση είναι ένα σημαντικό εργαλείο για να έχετε υγιής πέψη.

Υπάρχουν πολλά οφέλη από την τακτική άσκηση: Η βελτιωμένη διάθεση, ο χαμηλότερος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων και η καλύτερη διαχείριση των χρόνιων παθήσεων είναι όλα επιστημονικά αποδεδειγμένα προνόμια της σωματικής δραστηριότητας.

Αλλά ένα μεγάλο πλεονέκτημα που συχνά παραβλέπεται είναι ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει την πέψη. Πως; Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στους τρόπους με τους οποίους η σωματική δραστηριότηυα μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στη διατήρηση της υγιούς πέψης.

Πώς μπορεί η άσκηση να βοηθήσει στην πέψη

Όταν ασκείστε, η καρδιακή παροχή ή ο όγκος του αίματος που αντλεί η καρδιά κάθε λεπτό, αυξάνεται σημαντικά καθώς αυξάνεται η ζήτηση για οξυγονωμένο αίμα σε όλο το σώμα, ιδιαίτερα στους μυς που λειτουργούν πιο εντατικά.

Αυτή η αύξηση της ροής του αίματος συμβαίνει και στους μυς του πεπτικού συστήματος κατά τη διάρκεια της άσκησης. Και η ροή του αίματος στα πεπτικά όργανα προκαλεί περισταλτισμό, που είναι η ακούσια στένωση και χαλάρωση των μυών του πεπτικού σωλήνα, όπως στο έντερο. Αυτή η διαδικασία σύσφιξης και χαλάρωσης βοηθά στην αποτελεσματική μετακίνηση της τροφής μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα.

Επιπλέον, η άσκηση υποστηρίζει την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων στο έντερο , τα οποία με τη σειρά τους συμβάλλουν στη διατήρηση ενός καλού πεπτικού συστήματος. Επίσης όταν γυμνάζεστε συνήθως σας φεύγει όλη η ένταση, με αποτέλεσμα να έχετε λιγότερο στρες και αυτό σημαίνει χαμηλότερες ποσότητες της ορμόνης κορτιζόλης στο σύστημά σας.

Από την άλλη μεριά τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης σχετίζονται με μειωμένη πεπτική λειτουργία, σύμφωνα με έρευνα στο Journal of Integrative Medicine που διαπίστωσε ότι η χρόνια αυξημένη κορτιζόλη μπορεί να προκαλέσει αυξημένη εντερική διαπερατότητα, μειωμένη απορρόφηση μικροθρεπτικών συστατικών και κοιλιακό άλγος ή δυσφορία.

Ποιοι τύποι άσκησης βοηθούν την πέψη

Ενώ οποιαδήποτε μορφή σωματικής δραστηριότητας θα τονώσει την αυξημένη ροή αίματος, δεν βοηθάνε όλες οι ασκήσεις το ίδιο όσον αφορά την πέψη. Συγκεκριμένα, θα θελήσετε να επιμείνετε σε προπονήσεις μέτριας έντασης για να υποστηρίξετε ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου και να μειώσετε τη φλεγμονή. Η άσκηση υψηλής έντασης, από την άλλη πλευρά, αποτελεί πρόκληση για την πέψη, καθώς η έρευνα δείχνει ότι στέλνει αίμα μακριά από τον πυρήνα σας και προς τα άκρα, για να δυναμώσει τους μυς κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Μερικές ασκήσεις μέτριας έντασης για καλύτερη πέψη περιλαμβάνουν.

Γιόγκα

Η γιόγκα είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο μείωσης του στρες, που βοηθά στον περιορισμό της φλεγμονής που μπορεί να οδηγήσει σε πλήθος προβλημάτων του εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της δυσκοιλιότητας και του πόνου στο στομάχι. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει έξαρση των συμπτωμάτων της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD). Επιπλέον, η γιόγκα ασκεί ήπια πίεση στα πεπτικά σας όργανα σε ορισμένες θέσεις, οι οποίες μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην καλύτερη κίνηση του εντέρου.

Το περπάτημα

Δεν χρειάζεστε ένα πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο για βοηθήσετε την πέψη σας. Κάτι τόσο απλό όσο το περπάτημα 30 έως 40 λεπτών τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα, μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Το περπάτημα διεγείρει τη ροή του αίματος στους εντερικούς μυς, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην εκκίνηση του λεμφικού συστήματος του εντέρου. Το λεμφικό σύστημα του εντέρου έχει πολλές λειτουργίες, όπως βοηθά στην απορρόφηση και μεταφορά λιπιδίων και άλλων θρεπτικών συστατικών σε όλο το σώμα ως μέρος της διαδικασίας πέψης.

Έτσι λοιπόν η ενεργοποίηση του λεμφικού συστήματος, είτε μέσω του περπατήματος είτε μέσω μιας συγκεκριμένης δραστηριότητας όπως το χειροκίνητο λεμφικό μασάζ, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη δυσκοιλιότητα.

Tai Chi

Αυτός ο τύπος πολεμικής τέχνης είναι μια μορφή άσκησης μέτριας έντασης και είναι επίσης γνωστό ως διαλογιστική πρακτική. Η έμφαση που δίνει στις αργές και ελεγχόμενες κινήσεις και τη βαθιά αναπνοή συμβάλει στη βελτίωση της πέψης. Επίσης το Tai Chi μπορεί να βοηθήσει όποιον έχει κάποια γαστρεντερική πάθηση, όπως φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Στην πραγματικότητα, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη φλεγμονή του εντέρου.

Pilates

Οι άνθρωποι που κάνουν αυτό το είδος άσκησης λένε ότι βιώνουν ανακούφιση από το φούσκωμα και τα αέρια. Ωστόσο δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα που να επιβεβαιώνει ότι το Pilates βοηθά στην πέψη.

Εάν είστε νέοι στα μαθήματα Pilates, ορίστε τι πρέπει να γνωρίζετε: Στοχεύει στους κοιλιακούς μύες και χρησιμοποιεί τη διαφραγματική αναπνοή για να βοηθήσει τους ασκούμενους να εκτελέσουν μια σειρά από κινήσεις που στοχεύουν στην ενδυνάμωση και την επιμήκυνση των μυών του σώματος.

Jenny.Gr
pexels

Αναπνοή

Όπως και η γιόγκα, έτσι και η αναπνοή μπορεί να βοηθήσει στην υγεία του εντέρου μειώνοντας το στρες, αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος και προάγοντας την κινητικότητα του εντέρου. Μία από τις πιο κοινές τεχνικές βαθιάς αναπνοής, η διαφραγματική αναπνοή, στοχεύει να βοηθήσει στη διαχείριση του άγχους.

Για να δοκιμάσετε τη διαφραγματική αναπνοή, θα εισπνεύσετε αργά από τη μύτη σας επιτρέποντας στο στομάχι σας να σηκωθεί καθώς γεμίζει με αέρα και στη συνέχεια να εκπνέετε βαθιά από το στόμα, έχοντας υπόψη σας να απελευθερώσετε πλήρως τον αέρα.

Με τη σειρά του, αυτό σας επιτρέπει να λαμβάνετε περισσότερο οξυγόνο όταν αναπνέετε. Το οξυγόνο είναι απαραίτητο για την υγιή λειτουργία της πέψης: Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Biological Chemistry διαπίστωσε ότι το οξυγόνο βοηθά στη διατήρηση της εντερικής ομοιόστασης ή ισορροπίας, ενώ η διαταραχή αυτής της ισορροπίας μπορεί να συμβάλει σε εντερικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου ή του καρκίνου του παχέος εντέρου .

Συμβουλές για την άσκηση για τη βελτίωση της πέψης

Εάν ξεκινάτε με ελάχιστη έως καθόλου γνώση σχετικά με το τι λειτουργεί καλύτερα για το σώμα σας, η συνάντηση με έναν πιστοποιημένο γυμναστή είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε. Ένας πιστοποιημένος εκπαιδευτής μπορεί να σας καθοδηγήσει προς ένα πρόγραμμα που σας φαίνεται εφικτό και εστιάζει στην υγεία του εντέρου.

Όσοι έχουν επί του παρόντος μια διαταραχή του γαστρεντερικού συστήματος, όπως η ελκώδης κολίτιδα ή η νόσος του Crohn, θα ήταν καλό πρώτα να μιλήσουν με τους γιατρούς τους πριν ξεκινήσουν ένα νέο πρόγραμμα άσκησης και πρέπει να δώσουν μεγάλη προσοχή στην ένταση της άσκησης.

Η άσκηση υψηλής έντασης μπορεί να προκαλέσει μια φλεγμονώδη απόκριση, η οποία μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε κοιλιακό άλγος ή δυσφορία, διάρροια και κράμπες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να κάνετε έντονες ασκήσεις όπως το τρέξιμο, απλώς σημαίνει ότι θα ήταν καλό συνεργαστείτε με τον γιατρό σας για να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα που δεν προκαλεί εξάρσεις.

Για τη συνολική υγεία εκτός από την πέψη, οι πιο πρόσφατες Οδηγίες Φυσικής Δραστηριότητας προτείνουν στους ενήλικες να στοχεύουν σε 75 λεπτά την εβδομάδα έντονης αερόβιας σωματικής δραστηριότητας, 150 λεπτά μέτριας έντασης την εβδομάδα ή ισοδύναμο συνδυασμό

Συνολικά, η άσκηση είναι ένα ευεργετικό εργαλείο για να προσθέσετε στη ρουτίνα σας ευεξίας και προσφέρει πολλαπλά οφέλη, από τη μείωση του στρες έως την ελαχιστοποίηση του κινδύνου ασθενειών και τη διατήρηση της υγιούς πέψης. Ενώ άλλοι παράγοντες όπως η διατροφή μπορεί επίσης να βοηθήσουν την πέψη, αν αντιμετωπίζετε δυσκοιλιότητα, φούσκωμα ή αέρια, πριν πάτε στο φαρμακείο, δοκιμάστε να κάνετε μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο. Απλώς μπορεί να προσφέρει την ανακούφιση που αναζητάτε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.