WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα οφέλη της διαφραγματικής αναπνοής που θα σου αλλάξουν τη ζωή


Τζουλιάννα Καρνέζη

31 Οκτωβρίου 2023

Τα οφέλη της διαφραγματικής αναπνοής που θα σου αλλάξουν τη ζωή
unsplash
Διαφραγματική αναπνοή: Μάθε πώς να την κάνεις σωστά και σε τι ωφελεί

Έχετε παρακολουθήσει ποτέ ένα μωρό να αναπνέει; Η κοιλιά του ανεβοκατεβαίνει με κάθε κύκλο αναπνοής. Αυτή η βαθιά αναπνοή, η οποία ονομάζεται επίσης διαφραγματική αναπνοή ή κοιλιακή αναπνοή, είναι ο φυσικός τρόπος που αναπνέουμε όλοι όταν είμαστε νέοι. Αλλά με τον καιρό, οι περισσότεροι από εμάς αρχίζουμε να παίρνουμε πιο ρηχές αναπνοές που μπορεί να μην φτάνουν τόσο βαθιά στους πνεύμονές μας.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να ξαναμάθουμε πώς να αναπνέουμε βαθιά. Αυτός ο τύπος αναπνοής μπορεί να μειώσει το στρες, να ωφελήσει την υγεία μας και να βελτιώσει την ευεξία μας.

Η διαφραγματική αναπνοή, ή η κοιλιακή αναπνοή, είναι ένας τύπος αναπνοής που περιλαμβάνει το διάφραγμα. Αυτός είναι ο μυς σε σχήμα θόλου που βρίσκεται κάτω από τους πνεύμονές σας. Η συστολή και η χαλάρωση του διαφράγματος βοηθούν ώστε να εισέρχεται οξυγόνο στο σώμα και να βγαίνει το διοξείδιο του άνθρακα πιο εύκολα.

Όταν όμως δεν αναπνέετε με το διάφραγμά σας, καταναλώνετε περισσότερη ενέργεια. Αυτό συμβαίνει επειδή οι μύες του στήθους, του λαιμού και του άνω μέρους της πλάτης σας πρέπει να αναλάβουν και να εργαστούν σκληρότερα.

Τα οφέλη της διαφραγματικής αναπνοής

Ένα από τα βασικά οφέλη της διαφραγματικής αναπνοής είναι ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Όταν αναπνέετε με αυτόν τον τρόπο, ενεργοποιείται η απόκριση χαλάρωσης του σώματός σας και αυτό μπορεί να μειώσει τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνη του στρες).

Εάν αντιμετωπίζετε μια αγχωτική κατάσταση, η διαφραγματική αναπνοή μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε ήρεμοι. Η τακτική άσκηση της διαφραγματικής αναπνοής μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το χρόνιο στρες, να σας κάνει να νιώσετε πιο ήρεμοι και να χτίσετε την ανθεκτικότητά σας.

Ακολουθούν μερικοί άλλοι τρόποι με τους οποίους η βαθιά αναπνοή φέρνει οφέλη:

Περισσότερο οξυγόνο για το σώμα σας

Με τη διαφραγματική αναπνοή, εισπνέετε πιο βαθιά. Αυτό σημαίνει ότι προσλαμβάνετε περισσότερο οξυγόνο. Και το οερισσότερο οξυγόνο μπορεί να αυξήσει την ενέργειά σας, να σας βοηθήσει να σκεφτείτε πιο καθαρά και να βελτιώσετε τη φυσική σας απόδοση.

Μειώνει τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης

Αυτό το βαθύ, ρυθμικό μοτίβο αναπνοής μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε το μυαλό σας, να μειώσετε το άγχος και να προάγετε την ευημερία. Είναι μια καλή στρατηγική να την προσθέσετε στην εργαλειοθήκη σας για την αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης.

Βελτιώνει την αναπνοή σας

Η διαφραγματική αναπνοή μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία και την ικανότητα των πνευμόνων σας. Επειδή γεμίζει πλήρως τους πνεύμονές σας, μπορεί να είναι χρήσιμη για άτομα που έχουν παθήσεις όπως το άσθμα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) .

Βελτιώνει τη σύνδεση σώματος-νου

Η κοιλιακή αναπνοή μπορεί να σας κάνει να συνειδητοποιήσετε περισσότερο τη σύνδεση μεταξύ του σώματός σας και του μυαλού σας. Το να εστιάσετε στην αναπνοή σας και να παίρνετε βαθιές, σκόπιμες αναπνοές μπορεί να σας βοηθήσει να καλλιεργήσετε μια αίσθηση προσοχής, γείωσης και αυτογνωσίας.

Καλύτερη πέψη

Είναι ελάχιστα γνωστό το γεγονός ότι η διαφραγματική αναπνοή κάνει μασάζ στο πνευμονογαστρικό νεύρο. Αυτό είναι ένα νεύρο που βοηθά στον έλεγχο της πέψης και άλλων λειτουργιών του σώματος. Η κοιλιακή αναπνοή μπορεί να ενεργοποιήσει τη λειτουργία ξεκούρασης και πέψης, έτσι, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της δυσκοιλιότητας, να υποστηρίξει την πέψη και να κάνει τα έντερά σας να λειτουργούν πιο ομαλά.

Jenny.Gr
pexels

Δείτε πώς να αναπνέετε με το διάφραγμα

Η διαφραγματική αναπνοή περιλαμβάνει αργές, βαθιές αναπνοές, ενώ αφήνει την κοιλιά να ανεβαίνει και να πέφτει με κάθε εισπνοή και εκπνοή. Ας δούμε πώς να αναπνέετε βαθιά.

  • Βρείτε μια άνετη θέση. Καθίστε σε μια καρέκλα με τα πόδια σας στο πάτωμα ή ξαπλώστε ανάσκελα με ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατά σας για υποστήριξη.

  • Χαλαρώστε το σώμα σας. Κλείστε τα μάτια σας και αφιερώστε λίγο χρόνο για να απελευθερώσετε τυχόν μυϊκή ένταση. Δώστε προσοχή στη χαλάρωση των ώμων, του λαιμού και της γνάθου σας.

  • Βάλτε το ένα χέρι στο στήθος σας και το άλλο χέρι στο πάνω μέρος της κοιλιάς σας, κάτω από το θώρακά σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να νιώσετε το διάφραγμά σας να κινείται καθώς αναπνέετε.

  • Πάρτε μια αργή, βαθιά αναπνοή από τη μύτη σας. Καθώς εισπνέετε, φανταστείτε την κοιλιά σας να σπρώχνει προς το χέρι σας. Αφήστε την αναπνοή να γεμίσει βαθιά τους πνεύμονές σας.

  • Εκπνεύστε αργά από το στόμα σας, αφήνοντας τον αέρα να βγαίνει σε όλη τη διαδρομή. Καθώς εκπνέετε, νιώστε την κοιλιά σας να βυθίζεται αργά προς τα κάτω. Εστιάστε στον τρόπο που αισθάνεστε χαλαροί καθώς απελευθερώνεται η αναπνοή σας.

Συνεχίστε εισπνέοντας από τη μύτη και εκπνέοντας από το στόμα σας. Πάρτε το χρόνο σας με κάθε αναπνοή και αφήστε την κοιλιά σας να ανεβοκατεβεί. Επιδιώξτε έναν αργό και σταθερό ρυθμό με τον οποίο αισθάνεστε άνετα.

Καθώς αναπνέετε βαθιά, εστιάστε στην αναπνοή σας καθώς εισέρχεται και εξέρχεται από το σώμα σας. Μπορεί να θέλετε να επαναλαμβάνετε μια κατευναστική λέξη ή φράση στο μυαλό σας με κάθε αναπνοή.

Για να ξεκινήσετε, εξασκηθείτε σε βαθιά αναπνοή για λίγα λεπτά κάθε μέρα. Μερικοί άνθρωποι έχουν πρόβλημα με αυτόν τον τύπο αναπνοής στην αρχή, επειδή είναι άγνωστος. Προσθέστε χρόνο σιγά σιγά καθώς αισθάνεστε άνετα με την τεχνική.

Μόλις εξοικειωθείτε περισσότερο με τη διαφραγματική αναπνοή, μπορείτε να την εξασκήσετε σε περιόδους στρες, πριν από σημαντικές εργασίες ή ως τρόπο χαλάρωσης. Μπορείτε να κάνετε την κοιλιακή αναπνοή μέρος της καθημερινότητάς σας , αναπνέοντας με αυτόν τον τρόπο όταν κάθεστε στο γραφείο σας πριν από τα γεύματα ή την ώρα του ύπνου.

Πολλοί άνθρωποι εξασκούνται τρεις έως τέσσερις φορές την ημέρα. Άλλοι χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνική όταν χρειάζεται να βελτιώσουν τον έλεγχο της αναπνοής τους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η διαφραγματική αναπνοή είναι μια απλή τεχνική που μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το άγχος, να αισθανθείτε πιο χαλαροί, να πάρετε περισσότερο οξυγόνο στο σώμα σας, να υποστηρίξετε την πέψη σας και να βελτιώσετε τη γενική σας ευεξία. Η προσθήκη βαθιάς αναπνοής στις καθημερινότητά σας μπορεί να βελτιώσει τη σωματική, ψυχική και συναισθηματική σας υγεία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.