WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτό είναι το καλύτερο τσάι για τη μείωση της χοληστερόλης


Τζουλιάννα Καρνέζη

24 Μαΐου 2024

Αυτό είναι το καλύτερο τσάι για τη μείωση της χοληστερόλης
pexels
Αυτό το τσάι είναι μια ευέλικτη προσθήκη στη διατροφή σας που συνοδεύεται από σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Όταν έχετε υψηλή χοληστερόλη, είναι πιθανό να στραφείτε στη διατροφή για να κάνετε αλλαγές και να τη διατηρήσετε υπό έλεγχο. Πολλοί γνωρίζουν ότι η αύξηση των φυτικών ινών και η μείωση των κορεσμένων λιπαρών και της πρόσθετης ζάχαρης μπορεί να επηρεάσει θετικά τα επίπεδα χοληστερόλης.

Ωστόσο, μπορεί να μην έχετε ακούσει για ένα ρόφημα που μπορεί επίσης να έχει ευεργετική επίδραση: Το τσάι. Το παραδοσιακό τσάι περιέχει αντιοξειδωτικά και προσφέρει οφέλη για την υγεία, όπως η πρόληψη του καρκίνου και η μείωση της χοληστερόλης. Εξαιτίας αυτού, μπορεί να είναι μια υγιεινή προσθήκη στις περισσότερες δίαιτες.

Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε ποιο είναι το καλύτερο τσάι για να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα επίπεδα χοληστερόλης σας και πώς να το απολαύσετε.

Το καλύτερο τσάι για τη μείωση της χοληστερόλης

Το πράσινο τσάι μπορεί να είναι ένα από τα πιο ευεργετικά τσάγια όταν πρόκειται για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Το πράσινο τσάι, μαζί με άλλα είδη τσαγιού, είναι πηγή διαφορετικών πολυφαινολών. Οι πολυφαινόλες στα φύλλα του τσαγιού παρέχουν αντιοξειδωτικά.

Ορισμένες μελέτες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης πράσινου τσαγιού και μιας ελαφριάς μείωσης της LDL χοληστερόλης. Άλλες μελέτες εξέτασαν συγκεκριμένα τα επίπεδα χοληστερόλης σε πληθυσμούς με άλλες χρόνιες παθήσεις και βρήκαν ένα όφελος όταν προστίθεται πράσινο τσάι στη διατροφή.

Και ενώ οι μελέτες που έχουν γίνει για το τσάι και τη χοληστερόλη, δεν έχουν εξετάσει τους υπόλοιπους παράγοντες διατροφής που μπορεί να επηρέασαν θετικά τη χοληστερόλη. Ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα για την πιθανή επίδραση του πράσινου τσαγιού.

Η βέλτιστη δόση τσαγιού που απαιτείται για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης δεν είναι σαφώς καθορισμένη. Μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με μεμονωμένους παράγοντες όπως η ηλικία, η κατάσταση της υγείας και η συνολική διατροφή και ο τρόπος ζωής.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλές μελέτες που διερευνούν την επίδραση του πράσινου τσαγιού στη χοληστερόλη χρησιμοποιούν ένα μείγμα εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού ως ρόφημα. Ωστόσο, οι περισσότερες από τις μελέτες εξετάζουν τη συγκέντρωση κατεχίνης, η οποία είναι η ένωση που πιστεύεται ότι έχει τον πιο σημαντικό αντίκτυπο στα επίπεδα χοληστερόλης.

Οι κατεχίνες είναι φλαβονοειδή (ένας τύπος αντιοξειδωτικού) που βρίσκονται στο πράσινο τσάι. Μία από τις πιο γνωστές κατεχίνες του πράσινου τσαγιού είναι η EGCG, η οποία έχει ερευνηθεί εκτενώς και έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική στη μείωση της χοληστερόλης.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα

Ενώ η κατανάλωση τσαγιού, ιδιαίτερα πράσινου, μπορεί να είναι ευεργετική για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, χρειάζεται ακόμη περισσότερη έρευνα. Ο οργανισμός φαρμάκων δεν έχει εγκρίνει κανέναν ισχυρισμό υγείας για τα ροφήματα πράσινου τσαγιού και τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Γι αυτό και είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε το τσάι για να βοηθήσετε στη διαχείριση της υψηλής χοληστερόλης.

Το τσάι περιέχει επίσης καφεΐνη, η οποία μπορεί να έχει αρνητικές παρενέργειες όταν καταναλώνεται υπερβολικά. Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων τσαγιού με καφεΐνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρενέργειες όπως πονοκεφάλους, αϋπνία, ευερεθιστότητα, ζάλη και άγχος.

Η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε γαστρεντερικά συμπτώματα σε ορισμένες περιπτώσεις. Ωστόσο, η συνολική περιεκτικότητα σε καφεΐνη του πράσινου τσαγιού είναι χαμηλότερη από αυτή άλλων καφεϊνούχων ποτών όπως ο καφές.

Άλλα τσάγια, ιδιαίτερα αυτά από βότανα, μπορεί επίσης να έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Τα αφεψήματα από βότανα μπορούν να επηρεάσουν ορισμένα φάρμακα όπως αραιωτικά αίματος, αντιφλεγμονώδη, αντισπασμωδικά φάρμακα, ασπιρίνη, φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και θεραπείες διαβήτη.

Πώς να απολαύσετε με ασφάλεια το πράσινο τσάι

Εάν σκοπεύετε να προσθέσετε πράσινο τσάι στην καθημερινή σας ρουτίνα, τότε είναι καλύτερο να το κάνετε με τρόπο που θα σας βοηθήσει να αυξήσετε τα οφέλη συνολικά. Αποφύγετε το πράσινο τσάι με υπερβολική πρόσθετη ζάχαρη, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συνολική υγεία σας. Η επιλογή ενός τσαγιού υψηλής ποιότητας από μια αξιόπιστη εταιρεία είναι επίσης σημαντική.

Ενώ το τσάι μπορεί να είναι μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής, είναι απαραίτητο να το καταναλώνετε ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής και τρόπου ζωής. Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες ή υποκείμενες παθήσεις.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.