WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τσάι με τζίντζερ: Πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

20 Μαΐου 2024

Τσάι με τζίντζερ: Πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία σου
unsplash
Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν πίνετε τσάι με τζίντζερ κάθε μέρα.

Το τζίντζερ, αυτή η αξιοσημείωτη ρίζα έχει γίνει γνωστή ως γαστρονομικό στολίδι και ισχυρό "φάρμακο" για χιλιάδες χρόνια λόγω της ευχάριστης γεύσης και των απίστευτα καταπραϋντικών ιδιοτήτων της.

Μάλιστα το τζίντζερ είναι ιδιαίτερα ευχάριστο όταν εγχέεται σε ζεστό νερό για να παρασκευαστεί τσάι. Από το άρωμά του μέχρι τους τόνους των εσπεριδοειδών, ένα φλιτζάνι τσάι τζίντζερ προσφέρει μια αναζωογονητική αλλά και ηρεμιστική αισθητηριακή εμπειρία. Όμως, πέρα ​​από το άρωμα και τη γεύση του, προσφέρει και κάποια οφέλη για την υγεία που υποστηρίζονται από την έρευνα. Τι θα συμβεί λοιπόν αν καταναλώνετε τακτικά τσάι με τζίντζερ;

Οφέλη για την υγεία του τσαγιού με τζίντζερ

Μπορεί να ανακουφίσει τη ναυτία και τον έμετο

Η κατανάλωση τσαγιού τζίντζερ μπορεί να μειώσει αυτό το δυσάρεστο σύμπτωμα στο στομάχι σας που σχετίζεται με τη ναυτία και τον έμετο. Πιο συγκεκριμένα, το τζίντζερ έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη ναυτία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μετά από χειρουργική επέμβαση ή χημειοθεραπεία.

Στην πραγματικότητα, τα δεδομένα έχουν δείξει ότι το τζίντζερ μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό στην ανακούφιση της ναυτίας και του εμέτου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με τα κοινά αντιεμετικά φάρμακα.

Αλλά πώς ακριβώς καταπραΰνει ένα ανήσυχο στομάχι; Το τζίντζερ περιέχει μια ισχυρή ένωση που ονομάζεται 6-gingerol, η οποία βοηθά στην ανακούφιση από τη ναυτία εμποδίζοντας πολλούς υποδοχείς στο έντερο. Επίσης ένας άλλος λόγος για τον οποίο το τζίντζερ μπορεί να είναι χρήσιμο για τη θεραπεία της ναυτίας, είναι η ικανότητά του να αυξάνει την κινητικότητα του γαστρεντερικού συστήματος ή την ταχύτητα με την οποία περνάει το περιεχόμενο του εντέρου. Επιταχύνοντας τα πράγματα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του χρόνου που εμφανίζονται τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Μπορεί να προστατεύσει από παθογόνους παράγοντες

Η μικροβιακή αντοχή είναι μια σημαντική ανησυχία για τη δημόσια υγεία, που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι επιβλαβή μικρόβια όπως βακτήρια, ιοί και μύκητες εξελίσσονται και δεν ανταποκρίνονται πλέον σε φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για να σταματήσουν την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή τους. Ένας τρόπος με τον οποίο τα μικρόβια γίνονται πιο ανθεκτικά είναι η δημιουργία προστατευτικών καλυμμάτων που ονομάζονται βιοφίλμ.

Είναι ενδιαφέρον ότι μια μελέτη τόνισε ότι το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ανάπτυξης βακτηρίων και του σχηματισμού βιοφίλμ, όπως Pseudomonas aeruginosa, Streptococcus mutans και Staphylococcus aureus. Το τζίντζερ μπορεί επίσης να έχει αντιμικροβιακή δράση κατά της E coli, της Salmonella typhi, του Candida albicans και του Mycobacterium tuberculosis. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα. Ως εκ τούτου, θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον επαγγελματία υγείας για τη διάγνωση και τη θεραπεία πιθανών λοιμώξεων.

Jenny.Gr
unsplash

Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή

Η χρόνια φλεγμονή συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη και εξέλιξη διαφόρων ασθενειών. Ευτυχώς, οι διαφορετικές ενώσεις στο τζίντζερ, όπως το 6-shogaol, το zingerone και το 8-shoagol, έχουν μελετηθεί ότι έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες σε αυτοάνοσες ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, καθώς και η ψωρίαση.

Το τζίντζερ μπορεί να προσδώσει αντιφλεγμονώδη οφέλη μειώνοντας την παραγωγή και την απελευθέρωση φλεγμονωδών μορίων, όπως η προσταγλανδίνη Ε2 και οι προφλεγμονώδεις κυτοκίνες. Επομένως, μπορεί να μειώσει τους φλεγμονώδεις δείκτες που σχετίζονται με την ασθένεια.

Μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο

Η τακτική κατανάλωση τσαγιού τζίντζερ μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου. Στην πραγματικότητα, το τζίντζερ έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό για τη μείωση του πόνου από τις κράμπες της περιόδου, ειδικά όταν λαμβάνεται τις πρώτες ημέρες της εμμηνορροϊκής φάσης.

Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου που σχετίζεται με μυϊκό πόνο, ημικρανίες, οστεοαρθρίτιδα γόνατος και χρόνιο πόνο στη μέση. Αυτά τα αποτελέσματα μείωσης του πόνου μπορεί να οφείλονται, εν μέρει, στις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του τζίντζερ.

Μπορεί να υποστηρίξει τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Αναδυόμενες έρευνες δείχνουν ότι το τζίντζερ μπορεί να προάγει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση, το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα νηστείας και της αιμοσφαιρίνης A1C σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Αν και οι ακριβείς μηχανισμοί δεν είναι πλήρως κατανοητοί, οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ενώσεις στο τζίντζερ προωθούν την κάθαρση της γλυκόζης στους περιφερειακούς ιστούς, κάτι που είναι σημαντικό για τη διατήρηση της ισορροπίας της γλυκόζης στο αίμα και τη βελτίωση του ελέγχου του διαβήτη. Με απλά λόγια, το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη μεταφορά της γλυκόζης από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Πιθανοί κίνδυνοι και προφυλάξεις

Το να πίνετε καθημερινά ένα φλιτζάνι τσάι με τζίντζερ είναι απίθανο να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους περισσότερους ανθρώπους. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θεωρεί το τζίντζερ ασφαλές σε δόσεις έως και 4 γραμμάρια. Ευτυχώς, τα κοινά σκευάσματα τσαγιού τζίντζερ περιέχουν περίπου 1 έως 1,5 γραμμάριο ανά φακελάκι τσαγιού. Ωστόσο, εάν το τζίντζερ καταναλώνεται σε υψηλές ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει κάποιες παρενέργειες, όπως ήπια καούρα, διάρροια και ερεθισμό του στόματος.

Θα πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί στην κατανάλωση τζίντζερ εάν παίρνετε ορισμένα φάρμακα. Για παράδειγμα, το τζίντζερ έχει αντιαιμοπεταλιακά αποτελέσματα, τα οποία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας εάν χρησιμοποιείται με αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα, όπως η βαρφαρίνη.

Επιπλέον, επειδή μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα, η κατανάλωση τζίντζερ μαζί με φάρμακα κατά του διαβήτη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας (χαμηλού σακχάρου στο αίμα). Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο υπότασης ή χαμηλής αρτηριακής πίεσης, όταν λαμβάνεται μαζί με αναστολείς διαύλων ασβεστίου, καθώς πιστεύεται ότι έχει τον ίδιο μηχανισμό δράσης.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν κάνετε το τσάι τζίντζερ ένα φυσιολογικό μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας, ειδικά εάν παίρνετε τα παραπάνω φάρμακα ή είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.