WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Λεύκανση δοντιών: Αποκτήστε αστραφτερό χαμόγελο για την περίοδο του καλοκαιριού


JTeam

24 Μαΐου 2024

Λεύκανση δοντιών: Αποκτήστε αστραφτερό χαμόγελο για την περίοδο του καλοκαιριού
Η λεύκανση είναι μία από τις πιο περιζήτητες οδοντιατρικές εργασίες που μας προσφέρει η σύγχρονη Αισθητική Οδοντιατρική για να εξουδετερώσουμε τις χρωστικές από την επιφάνεια των δοντιών και να πετύχουμε ένα λευκότερο χαμόγελο

Το καλοκαίρι είναι εδώ και για πάρα πολλούς αναμένεται να είναι γεμάτο δραστηριότητες, εξορμήσεις και κοινωνικές συναναστροφές, οπότε μοιάζει ως η κατάλληλη ευκαιρία για να υποβληθεί κανείς σε μια θεραπεία λεύκανσης δοντιών, προκειμένου να κλέψει όλες τις εντυπώσεις στις διακοπές, στην παραλία και στις υπόλοιπες καλοκαιρινές εκδηλώσεις.

Η Οδοντίατρος Ιωάννα Καζάκου μοιράζεται μαζί μας έναν περιεκτικό οδηγό για τη λεύκανση δοντιών, διερευνώντας τις διάφορες πτυχές της θεραπείας και παρουσιάζοντάς μας τις μεθόδους που εφαρμόζει στους ασθενείς της, ενώ ταυτόχρονα εξηγεί τη δυναμική που έχει η λεύκανση, ως επιλογή στη βεντάλια της σύγχρονης Αισθητικής Οδοντιατρικής.

Γιατί αποχρωματίζονται τα δόντια μας;

Ξεκινώντας, θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε πως είναι πολλοί και διάφοροι οι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν αποχρωματισμό στα δόντια. Οι πιο συνηθισμένοι περιλαμβάνουν την κατανάλωση ουσιών που περιέχουν χρωστικές, όπως ο καφές, το τσάι, το κόκκινο κρασί, καθώς και βλαπτικές συνήθειες, όπως το κάπνισμα. Επιπλέον, το να αμελεί κανείς τη στοματική υγιεινή μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση πλάκας και πέτρας, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να προκαλέσουν αποχρωματισμό. Η ηλικία παίζει επίσης ρόλο στην περαιτέρω επιδείνωση της χρώσης των δοντιών, όπως και η λήψη ορισμένων φαρμάκων, γενετικοί παράγοντες, αλλά και η ύπαρξη οδοντικού τραύματος. Το να κατανοήσουμε ως Οδοντίατροι αυτά τα αίτια, μάς βοηθά στο να προτείνουμε τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, καθώς και τις κατάλληλες επιλογές λεύκανσης, που θα αποκαταστήσουν το χρώμα των δοντιών σας και θα σας κάνουν να χαμογελάτε πάλι με αυτοπεποίθηση και σιγουριά.

Ποιες είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί η λεύκανση;

Προτού υποβληθείτε σε μια θεραπεία λεύκανσης δοντιών, είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι η στοματική σας υγεία βρίσκεται σε άριστο επίπεδο. Αρχικά, αφού επισκεφθείτε το οδοντιατρικό μας κέντρο, θα εξετάσουμε λεπτομερώς τη στοματική σας κοιλότητα, ελέγχοντας τα δόντια και τα ούλα σας για προβλήματα, όπως τερηδόνα ή ουλίτιδα. Αν, για παράδειγμα, κατά την αξιολόγηση των δοντιών σας εντοπίσουμε ενεργές τερηδόνες, θα πρέπει να αναβάλουμε τη θεραπεία λεύκανσης και να δώσουμε προτεραιότητα στην απομάκρυνσή τους και στην εφαρμογή σφραγισμάτων, τα οποία ουσιαστικά σταματούν την καταστροφική δράση των βακτηριδίων στο εσωτερικό των δοντιών.

Οι ουσίες που χρησιμοποιούμε κατά τη λεύκανση (συνήθως το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου ή το υπεροξείδιο του υδρογόνου) είναι ιδιαιτέρως δραστικές και διεισδύουν μέσα στις πρόσθιες επιφάνειες των δοντιών, αφαιρώντας τις χρωστικές. Όταν, λοιπόν, ένα δόντι πάσχει από τερηδόνα ή κάποια άλλη βλάβη, όπως μια ρωγμή ή ένα κάταγμα, τότε ο λευκαντικός παράγοντας μπορεί να διεισδύσει στο εσωτερικό του δοντιού και να φτάσει στον πολφό, προκαλώντας ερεθισμό, πόνο και δυσφορία, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί έως και μόνιμη βλάβη στις δομές των δοντιών. Ένας εξειδικευμένος επαγγελματίας Oδοντίατρος και μόνο είναι εκείνος που θα διασφαλίσει την εφαρμογή της θεραπείας με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, γι’ αυτό και συνιστούμε να αποφεύγονται οι διάφοροι κοινοί τρόποι λεύκανσης στο σπίτι, που και επισφαλή αποτελεσματικότητα έχουν και μπορεί ταυτόχρονα να βλάψουν τα δόντια σας.

Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως μπορεί πράγματι ο πρωταρχικός χαρακτήρας της λεύκανσης των δοντιών να είναι αισθητικός, ωστόσο σε ένα δεύτερο επίπεδο έχει στόχο να προωθήσει την καλύτερη υγεία του στόματος και να συμβάλει σε μια συνολική αίσθηση ευεξίας για τον ασθενή.

Με ποιους τρόπους μπορεί να γίνει η λεύκανση;

Στο Οδοντιατρικό Κέντρο STOMA, η λεύκανση μπορεί να γίνει με δύο διαφορετικά συστήματα που χρησιμοποιούμε, ανάλογα με την περίπτωση και τις απαιτήσεις του ιατρού και του ασθενή. Μαζί θα συζητήσουμε τους στόχους και τις προσδοκίες σας από τη συγκεκριμένη θεραπεία και θα προσδιορίσουμε τη μέθοδο που θα ακολουθήσουμε.

Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιούμε τη μέθοδο λεύκανσης δοντιών με λάμπα LED, έναν επαναστατικό τρόπο για να πετύχουμε ένα πιο λαμπερό και λευκό χαμόγελο. Θα ξεκινήσουμε προστατεύοντας τα χείλη και τα ούλα, ώστε να μείνουν εκτεθειμένα μόνο τα δόντια. Στη συνέχεια εφαρμόζουμε τον λευκαντικό παράγοντα πάνω στην επιφάνεια των δοντιών. Η λάμπα LED εκπέμπει ένα δυνατό και εστιασμένο φως, το οποίο ενεργοποιεί το τζελ λεύκανσης και το βοηθά στο να διεισδύσει με ασφάλεια στο σμάλτο και να διασπάσει τις χρωστικές. Η θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί σε διαδοχικούς κύκλους, καθένας από τους οποίους διαρκεί περίπου 15 λεπτά.

Επίσης, προτείνουμε και την επιλογή της λεύκανσης στο σπίτι, με τη χρήση ειδικών ναρθήκων. Αφού πάρουμε ένα αποτύπωμα της οδοντοστοιχίας του ασθενή, θα κατασκευάσουμε τους μαλακούς νάρθηκες, οι οποίοι εφαρμόζουν τέλεια πάνω στα δόντια και μέσα τους θα τοποθετεί τη λευκαντική ουσία που θα του παρέχουμε. Μπορεί να τους φορά είτε κατά τη διάρκεια του ύπνου και το πρωί να τους καθαρίζει και να τους φυλάει στην ειδική θήκη που θα του δώσουμε, ώστε να είναι έτοιμοι για χρήση για την επόμενη φορά ή ένα δίωρο ημερησίως. Ανάλογα με τη διάρκεια εφαρμογής που εξυπηρετεί διαφοροποιείται η σύσταση της λευκαντικής ουσίας. Η όλη διαδικασία εξελίσσεται σε χρονικό διάστημα 2 εβδομάδων.

Το πιο ενδεδειγμένο πρωτόκολλο λεύκανσης για μακρόπνοο αποτέλεσμα είναι ο συνδυασμός της λεύκανσης στο ιατρείο για κάποια δεκαπεντάλεπτα με τη λάμπα LED και στη συνέχεια η βελτίωση και διατήρηση του αποτελέσματος με νάρθηκες λεύκανσης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο συστήνει ο Οδοντίατρος ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού.

Πώς να συντηρήσετε το αποτέλεσμα

Είναι σημαντικό μετά τη θεραπεία λεύκανσης να συντηρηθεί το τελικό αποτέλεσμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το αποτέλεσμα της λεύκανσης μπορεί να διαρκέσει πάρα πολλά χρόνια, ωστόσο η διάρκειά του εξαρτάται κυρίως από τη στοματική του υγιεινή καθώς και τις διατροφικές συνήθειες του ατόμου.

Βουρτσίζοντας, λοιπόν, τακτικά τα δόντια και κάνοντας χρήση οδοντικού νήματος θα μπορέσει να αποτρέψει πιθανούς νέους λεκέδες στα δόντια. Παράλληλα, μειώνοντας την κατανάλωση τροφών και ποτών που περιέχουν χρωστικές, παρατείνεται το αποτέλεσμα, ενώ και ο Οδοντίατρος μπορεί να βοηθήσει στο να συντηρηθεί το χρώμα των δοντιών μέσα από τους τακτικούς ελέγχους και καθαρισμούς δοντιών, αλλά και επικουρικές συνεδρίες λεύκανσης, εφόσον κριθούν απαραίτητες.

Μπορεί ένα λευκό χαμόγελο να αλλάξει τη ζωή μας;

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως η λεύκανση δοντιών μπορεί όχι μόνο να μεταμορφώσει το χαμόγελό σας, αλλά και να τονώσει την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμησή σας. Ιδίως την περίοδο του καλοκαιριού, ένα πιο λευκό κι αστραφτερό χαμόγελο εκπέμπει περισσότερη «υγεία» και μπορεί να αφήσει αξέχαστες εντυπώσεις στις σχέσεις σας, κοινωνικές και επαγγελματικές, αποκαλύπτοντας έναν πιο νεανικό, χαρούμενο κι ανέμελο εαυτό. Θα μπορούσαμε να πούμε πως η θεραπεία της λεύκανσης μας υπενθυμίζει πως οι αλλαγές προς το καλύτερο είναι πάντοτε εφικτές, ενώ αντανακλά την αποφασιστικότητά μας να λάμψουμε και να πετύχουμε παρά τις προκλήσεις της ζωής. Αυτό το καλοκαίρι, λοιπόν, είτε επιλέξετε τη λεύκανση στο ιατρείο, είτε στο σπίτι, είτε ένα συνδυασμό τους, να είστε σίγουροι πως θα χαρίσετε στα δόντια σας μια αστραφτερή όψη, για να γίνουν οι διακοπές σας αξέχαστες.

Στο Οδοντιατρικό Κέντρο STOMA μπορείτε να έχετε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ποιότητα των εργασιών μας, την οποία διατηρούμε μέσα από τη συνεχή επαγγελματική επιμόρφωση της ομάδας μας, τη συμμετοχή μας σε συνέδρια και σεμινάρια, ώστε να είμαστε σίγουροι από την πλευρά μας πως εργαζόμαστε σύμφωνα με τις τελευταίες τεχνικές της επιστήμης.

Jenny.Gr

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.stoma.com.gr ή καλέστε στο 210 8981351 για να σας συμβουλεύσουμε για κάποιο πρόβλημα σχετικά με την υγεία του στόματός σας.

Το Ιατρείο βρίσκεται στη Γλυφάδα, επί της οδού Δημ. Αγγ. Μεταξά 46Β.

Ακολουθήστε την Οδοντίατρο Ιωάννα Καζάκου στα Social Media: Facebook | Instagram | Youtube

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.