Μια Φινλανδική εταιρεία καινοτομεί και φέρνει στο πιάτο μας πρωτεΐνη από αέρα. Μην απορείς αν γράψαμε κάτι λάθος ή αν εσύ διάβασες σωστά, αυτή η είδηση είναι πέρα για πέρα αληθινή και έχει αρχίσει να κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Ας πάρουμε, όμως τα πράγματα από την αρχή.
Μια startup εταιρεία από τη Φινλανδία παρουσίασε τη «Solein», μια πρωτεΐνη που φτιάχνεται από ηλεκτρισμό και αέρα. Σκοπός αυτής της εταιρείας είναι να μια φέρει ανανεωμένη πνοή στη βιομηχανία των τροφίμων, παρέχοντας μια εναλλακτική για τη ζωική και φυτική πρωτεΐνη που καταναλώνουμε καθημερινά.
Κι αν η πρώτη απορία που σου δημιουργήθηκε - κι όχι άδικα - είναι το πώς παρασκευάζεται αυτό το είδος πρωτεΐνης, να σου εξηγήσουμε ότι πρόκειται για μια σκόνη, η οποία δημιουργείται από μία διαδικασία που περιλαμβάνει μονοκύτταρους οργανισμούς, υδρογόνο και διοξείδιο του άνθρακα.
Το πρώτο βήμα, λοιπόν, είναι η ηλεκτρόλυση του νερού, διαδικασία κατά την οποία το νερό διασπάται και απελευθερώνονται τα συστατικά του, το υδρογόνο και το οξυγόνο. Στη συνέχεια, γίνεται μια διεργασία με τα βακτήρια, τα οποία χρησιμοποιούν τη χημειοσύνθεση, που κατά τη διάρκειά της οι χημικές αντιδράσεις παράγουν ενέργεια, μετατρέποντας τα αέρια σε πρωτεΐνες.
Όπως είναι λογικό, αυτός ο τρόπος δημιουργίας της πρωτεΐνης από τη μία πλευρά έχει προκαλέσει εντύπωση, ενώ από την άλλη έχει ανακουφίσει μεγάλη μερίδα κόσμου, διότι ενδέχεται με αυτόν τον τρόπο να περιοριστεί η πρωτεΐνη ζωικής και φυτικής προέλευσης, για τις οποίες ξοδεύεται μεγάλη ποσότητα νερού, γη κι άλλοι πόροι.
Αδιαμφισβήτητα, αυτός ο τρόπος παραγωγής της πρωτεΐνης είναι φιλικός για το περιβάλλον. Σύμφωνα με τη Solar Foods, η παραγωγή ενός κιλού της «πιο βιώσιμης πρωτεΐνης στον κόσμο», της «Solein», εκπέμπει 130 φορές λιγότερα αέρια θερμοκηπίου από την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης που προέρχεται από την παραγωγή βοδινού κρέατος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.