WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 αιτίες κολπικής ξηρότητας και πώς να την αντιμετωπίσεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

6 Ιουνίου 2024

4 αιτίες κολπικής ξηρότητας και πώς να την αντιμετωπίσεις
pexels
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν κολπική ξηρότητα, από αφυδάτωση έως φλεγμονή και όχι μόνο. Δείτε πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε.

Η ξηρότητα του κόλπου μπορεί να κάνει το σεξ επώδυνο και να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα, όπως μολύνσεις. Η κολπική ξηρότητα που βιώνουν συχνά οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση έχει μια υποκείμενη αιτία που οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη καταλάβει πλήρως. Ωστόσο οτιδήποτε μπορεί να την προκαλέσει, όπως η αφυδάτωση και η ηλικία, καθώς και τα συναισθηματικά προβλήματα.

Επίσης οποιαδήποτε γυναίκα μπορεί να εμφανίσει κολπική ξηρότητα, αλλά είναι πιο συχνή σε όσες έχουν περάσει την εμμηνόπαυση. Η έρευνα δείχνει ότι επηρεάζει περίπου το 15 τοις εκατό των γυναικών πριν από την εμμηνόπαυση και το 40 έως 57 τοις εκατό των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών. Και όμως, οι περισσότερες γυναίκες με κολπική ξηρότητα δεν μιλούν για αυτό με τον γιατρό τους, γιατί είτε το θεωρούν ως ένα φυσικό μέρος της διαδικασίας της ηλικίας, είτε το αποφεύγουν ως ένα άβολο θέμα.

Το πρώτο βήμα για τη θεραπεία της κολπικής ξηρότητας είναι να καταλάβουμε τι την προκαλεί. Αε δούμε μερικές αιτίες.

Χαμηλά οιστρογόνα

Τα οιστρογόνα βοηθούν στη διατήρηση της φυσιολογικής ροής του αίματος, της υγείας του κολπικού ιστού και της υγρασίας στον κόλπο. Μπορείτε να έχετε χαμηλά οιστρογόνα όταν θηλάζετε, μετά τον τοκετό και σίγουρα με την εμμηνόπαυση. Οι θεραπείες για τον καρκίνο , όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία στη λεκάνη, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε χαμηλά οιστρογόνα και μειωμένη λίπανση του κόλπου.

Αφυδάτωση

Τα κύτταρα στον κόλπο πρέπει να έχουν αρκετό νερό για να λειτουργήσουν σωστά. Αν για παράδειγμα ασκηθήκατε έντονα και δεν έχετε πιει αρκετό νερό, θα είστε αφυδατωμένες. Επίσης ορισμένα σαπούνια, βαφές, αρώματα και λιπαντικά προϊόντα περιέχουν συστατικά που αντλούν υγρασία από τα κύτταρα σας. Και ορισμένα φάρμακα όπως τα αντιισταμινικά μπορεί επίσης να είναι αφυδατωτικά.

Φλεγμονή

Οι χημικές ουσίες στα σαπούνια, τα προϊόντα υγιεινής, τις βαφές και τα αρώματα μπορούν επίσης να ερεθίσουν τα κύτταρα του κόλπου σας και να προκαλέσουν φλεγμονή. Τα προϊόντα υγιεινής μπορεί να έχουν συστατικά που είναι ερεθιστικά ή επιβλαβή για τους ιστούς των γεννητικών οργάνων.

Η φλεγμονή μπλοκάρει δύο κρίσιμους τύπους αδένων που βρίσκονται ακριβώς στο εξωτερικό του κόλπου. Οι αδένες παράγουν υγρό, εάν όμως αυτοί οι ιστοί έχουν φλεγμονή, δεν λειτουργούν καλά και δεν θα έχετε καλή λίπανση του κόλπου.

Jenny.Gr
pexels

Η ηλικία

Η διαδικασία της γήρανσης είναι περίπλοκη και μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα καθώς και συγκεκριμένους ιστούς και όργανα. Ένας τομέας ανησυχίας είναι το τι συμβαίνει στον κόλπο κατά την εμμηνόπαυση, το οποίο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη σεξουαλική υγεία μιας γυναίκας. Οι κολπικοί ιστοί στις πιο νέες γυναίκες έχουν καλύτερη ροή αίματος, η οποία είναι απαραίτητη για να δημιουργηθεί η υγρασία.

Έρευνα από το 2021 έδειξε ότι, καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν, ο κόλπος περνά από διάφορες αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης οιστρογόνων, των αλλαγών στους μικροοργανισμούς που ζουν σε αυτόν και των αλλαγών στα γονίδια. Κατά την εμμηνόπαυση, μπορεί να εμφανιστεί μείωση του αριθμού των ωφέλιμων βακτηρίων και αύξηση των επιβλαβών βακτηρίων, καθώς και πτώση των οιστρογόνων.

Η πτώση των οιστρογόνων οδηγεί σε λιγότερη διαπερατότητα, ροή αίματος και ελαστίνη, προκαλώντας ξηρότητα. Ενώ οι επιστήμονες κατανοούν ορισμένες από αυτές τις αλλαγές, οι λεπτομέρειες σε μοριακό επίπεδο δεν είναι απολύτως σαφείς. Εξακολουθούν να εργάζονται για να κατανοήσουν πλήρως πώς το DNA μας, οι ορμονικές αλλαγές και το κολπικό μικροβίωμα συνδέονται μεταξύ τους.

Το μικροβίωμα του κόλπου

Οι ειδικοί υποπτεύονται κάποιου είδους σχέση μεταξύ του κολπικού μικροβιώματος και της κολπικής ξηρότητας και άλλων μετεμμηνοπαυσιακών κολπικών συμπτωμάτων, αλλά δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει αυτή τη συσχέτιση με σαφήνεια.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2024, πρώιμες μελέτες βρήκαν μια συσχέτιση μεταξύ των μικροβιωμάτων με χαμηλότερα επίπεδα Lactobacillus , ένα βακτήριο που οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι χρήσιμο για την υγεία του κόλπου μετά την εμμηνόπαυση, και περισσότερα συμπτώματα ξηρότητας.

Πώς να αποτρέψετε και να αντιμετωπίσετε την κολπική ξηρότητα

Η θεραπεία για την ξηρότητα του κόλπου εξαρτάται από την αιτία. Σε γενικές γραμμές, είναι καλό να πίνετε περισσότερο νερό και να αποφεύγετε τις μολύνσεις ή οτιδήποτε ερεθίζει τους ιστούς. Αλλά άλλοι χρήσιμοι τρόποι αντιμετώπισης περιλαμβάνουν:

Χρησιμοποιήστε κολπικά ενυδατικά και λιπαντικά

Υπάρχουν πολλές ενυδατικές κρέμες χωρίς ιατρική συνταγή που μπορούν να εφαρμόζονται κάθε λίγες μέρες είτε μέσα στον κόλπο σας είτε εξωτερικά στο αιδοίο. Προστατεύουν τον κολπικό ιστό, ακόμα και όταν δεν κάνετε σεξ, κολλώντας στα τοιχώματα του, βοηθώντας να διατηρηθούν ενυδατωμένα και ενθαρρύνοντας το σώμα να παράγει φυσική λίπανση.

Τα λιπαντικά βοηθούν στην ξηρότητα και τον πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, προσφέροντας άμεση ανακούφιση. Μπορείτε να αγοράσετε διάφορα είδη λιπαντικών με βάση το νερό ή με βάση τη σιλικόνη.

Τοπικές θεραπείες

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί συνιστούν τοπικές θεραπείες, όπως κολπικά ενθέματα οιστρογόνων. Η κολπική οιστραδιόλη μπορεί να είναι χρήσιμη, αλλά το τελικό όφελος είναι σχετικά μικρό.

Συστημικές θεραπείες

Εάν αντιμετωπίζετε επίσης συμπτώματα όπως εξάψεις, μια από του στόματος φαρμακευτική αγωγή ή ένα δερματικό έμπλαστρο που απελευθερώνει οιστρογόνα σε όλο το σώμα μπορεί να είναι μια επιλογή. Τόσο οι τοπικές όσο και οι στοματικές προσεγγίσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κολπικής ξηρότητας.

Η ξηρότητα του κόλπου είναι μια κοινή κατάσταση και το σημαντικό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι είναι θεραπεύσιμη. Φυσικά καμία θεραπεία δεν ταιριάζει σε όλες τις γυναίκες και το πρώτο πράγμα που θα δοκιμάσετε μπορεί να μην λειτουργήσει. Εάν κάτι δεν λειτουργεί, δοκιμάστε ξανά και μιλήστε με τον γιατρό σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.