WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

9 μύθοι για το αλκοόλ που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

15 Ιουνίου 2024

9 μύθοι για το αλκοόλ που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις
pexels
Όσον αφορά το αλκοόλ, η γραμμή μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας είναι συχνά θολή.

Υπάρχουν αρκετά πράγματα σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ που παρερμηνεύονται. Πράγματα όπως οι λεγόμενες θεραπείες του hangover, οι επιπτώσεις διαφορετικών τύπων αλκοόλ και ακόμη και το πόσο αλκοόλ μπορούμε να χειριστούμε.

Και παρόλο που μπορεί να φαίνονται ακίνδυνες κάποιες συμβουλές που διαβάζετε, μερικοί από αυτούς τους μύθους για το αλκοόλ μπορούν να θέσουν την υγεία σας σε κίνδυνο. Έτσι λοιπόν σε αυτό το άρθρο θα ξεκαθαρίσουμε τη σύγχυση που μπορεί να υπάρχει γύρω από το αλκοόλ, ώστε να μπορείτε να πίνετε πιο έξυπνα και πιο υπεύθυνα.

9 μύθοι για το αλκοόλ

Μύθος 1: Το ποτό σας δίνει ώθηση στα πάρτι

Μία από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις σχετικά με το αλκοόλ είναι ότι σας δίνει ενέργεια, η οποία μπορεί να σας παρακινήσει να πίνετε περισσότερο, ειδικά σε κοινωνικές καταστάσεις. Ειδικά κατά τη διάρκεια της περιόδου των διακοπών, μπορεί να πιείτε αλκοόλ σε ένα γιορτινό πάρτι για να διώξετε την κούραση, να ενισχύσετε το ενεργειακό σας επίπεδο και να ανακουφιστείτε από το άγχος.

Αλλά το αλκοόλ είναι εγκεφαλοκαταθλιπτικό. Πρώτα δρα κλείνοντας τις εκτελεστικές λειτουργίες όπως η κρίση, ο έλεγχος της διάθεσης και οι φυσικές αναστολές. Μερικοί άνθρωποι το βιώνουν αυτό ως μια αίσθηση συγκίνησης και ενθουσιασμού. Αλλά άλλοι βιώνουν το αντίθετο: Υπνηλία, λήθαργο και ακόμη και ένα αίσθημα κατάθλιψης.

Μύθος 2: Μια μπύρα πριν τον ύπνο σας βοηθά να κοιμηθείτε

Η χρήση οποιουδήποτε είδους αλκοολούχου ποτού για να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε, πάντα θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, ακόμα κι αν εκείνη τη στιγμή νιώθετε ότι σας βοηθάει. Όμως το αλκοόλ διακόπτει τον βαθύ ύπνο, με αποτέλεσμα να ξυπνήσετε και να αισθάνεστε ότι δεν έχετε ξεκουραστεί.

Κανονικά, το σώμα σας περνάει από ελαφριές και βαθιές φάσεις ύπνου. Το αλκοόλ αναστέλλει τον αναζωογονητικό ύπνο REM (ταχεία κίνηση των ματιών) και αργότερα προκαλεί εφιάλτες και προβλήματα στον ύπνο.

Η επαναλαμβανόμενη χρήση αλκοόλ διαταράσσει σοβαρά τον ύπνο και καθιστά δύσκολη την αποκατάσταση ενός φυσιολογικού μοτίβου ύπνου. Συχνά, αυτό οδηγεί σε περισσότερο ποτό ή σε κατάχρηση ηρεμιστικών.

Μύθος 3: Μια μπύρα είναι λιγότερο ισχυρή από ένα κοκτέιλ

Υπάρχουν επίσης πολλοί μύθοι σχετικά με τους διαφορετικούς τύπους αλκοόλ και τον τρόπο με τον οποίο σας επηρεάζουν. Και ενώ το να πίνετε μια μπύρα με φίλους μπορεί να νομίζετε ότι δεν σας επηρεάζει όπως ένα αλκοολούχο κοκτέιλ, μοιάζουν περισσότερο από όσο νομίζετε.

Είτε πίνετε μπύρα είτε ένα κοκτέιλ, συνήθως καταναλώνετε παρόμοια ποσότητα αλκοόλ. Ωστόσο, ανεξάρτητα από αυτό, κάθε αλκοολούχο ποτό που καταναλώνετε θα έχει παρόμοια επίδραση στο σώμα σας και στην ικανότητά σας να λειτουργείτε..

Αυτός ο μύθος μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβής εάν σας κάνει να πίνετε περισσότερο από ό, τι μπορείτε να αντέξετε - γι' αυτό να προσέχετε πάντα την περιεκτικότητα των ποτών σας σε αλκοόλ και να είστε ειλικρινείς με το τι μπορεί να διαχειριστεί το σώμα σας.

Μύθος 4: Ο καφές μπορεί να αφαιρέσει το αλκοόλ από τον οργανισμό σας

Αν και μπορεί να νιώθετε ότι ο καφές σας επαναφέρει, δεν πρέπει να βασίζεστε σε αυτόν για να βγάλετε το αλκοόλ από τον οργανισμό σας. Στην πραγματικότητα, ο καφές δεν έχει καμία πραγματική επίδραση στο επίπεδο αλκοόλ στο αίμα σας, το οποίο είναι ο κύριος παράγοντας για τον καθορισμό του επιπέδου μέθης σας.

Η κατανάλωση καφέ ή άλλων προϊόντων καφεΐνης μετά από ένα υπερβολικό ποτό μπορεί να ξεγελάσει τον εγκέφαλό σας ώστε να σας κάνει να αισθάνεστε γεμάτοι ενέργεια και πιο ξύπνιοι ή σε εγρήγορση.

Με άλλα λόγια, ο καφές μπορεί απλώς να κρύψει την αίσθηση του μεθυσμένου, κάτι που δεν είναι καλό. Η εγρήγορση μπορεί να δημιουργήσει την αντίληψη ότι δεν είστε τόσο μεθυσμένοι όσο είστε στην πραγματικότητα και μπορεί να αποφασίσετε να πιείτε ένα άλλο ποτό ή να οδηγήσετε στο σπίτι. Αντίθετα, θα πρέπει να πίνετε πολύ νερό και να περιμένετε μέχρι το σώμα σας να επανέλθει. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν μαγικά ροφήματα.

Jenny.Gr
pexels

Μύθος 5: Και τα δυο φύλα αντιδρούν στο αλκοόλ με τον ίδιο τρόπο

Η κατανάλωση αλκοόλ τείνει να παράγει υψηλότερες συγκεντρώσεις αλκοόλης στο αίμα στις γυναίκες από ότι στους άντρες, λόγω της διαφοράς στο σωματικό βάρος και της σύνθεσης. Αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερο βαθμό μέθης για τις γυναίκες.

Επίσης το αλκοόλ διαχέεται στο νερό και οι γυναίκες έχουν λιγότερο νερό στο σώμα τους από τους άνδρες. Επομένως, εάν μια γυναίκα και ένας άντρας του ίδιου βάρους καταναλώνουν την ίδια ποσότητα αλκοόλ , η συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα της γυναίκας αυξάνεται συνήθως πιο γρήγορα από ό,τι στον άντρα.

Μύθος 6: Το ποτό μειώνει το στρες και το άγχος

Αν έχετε ακούσει ποτέ τη φράση ότι μερικά κοκτέιλ μπορούν να σας χαλαρώσουν μετά από μια κουραστική εβδομάδα στη δουλειά, μπορεί να πιστέψετε τον μύθο ότι το αλκοόλ μπορεί να σας ηρεμήσει. Και ενώ το αλκοόλ μπορεί αρχικά να σας κάνει να νιώσετε πιο χαλαροί (και πάλι, επειδή είναι καταθλιπτικό), τα αποτελέσματα δεν διαρκούν πολύ. Στην πραγματικότητα, το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει περισσότερο άγχος την επόμενη μέρα .

Έτσι, ενώ μπορεί να αισθάνεστε προσωρινά άνετα αυτή τη στιγμή, μπορεί να αισθάνεστε περισσότερο άγχος την επόμενη μέρα. Εάν χρησιμοποιείτε το αλκοόλ ως τρόπο για να μουδιάσετε τα συμπτώματα του άγχους σας , αυτό μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας, λόγω του γεγονότος ότι δεν μαθαίνετε πώς να αντιμετωπίζετε σωστά τα συναισθήματά σας.

Μύθος 7: Το αλκοόλ κάνει κακό μόνο στο συκώτι

Εάν σε ένα πρόσφατο ραντεβού ο γιατρός σας, σας είπε ότι το συκώτι σας είναι σε καλή κατάσταση, μην νομίζετε ότι αυτό είναι μια δικαιολογία για να πίνετε πολύ. Στην πραγματικότητα, το ποτό μπορεί να επηρεάσει και άλλα μέρη του σώματός σας . Αυτό περιλαμβάνει την καρδιά , την αρτηριακή πίεση, τους νεφρούς και την ψυχική σας υγεία.

Όταν καταναλώνετε αλκοόλ, το μεγαλύτερο μέρος του απορροφάται μέσω της βλεννογόνου μεμβράνης του λαιμού και του οισοφάγου σας, όπου εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματός σας και θέτει σε κίνδυνο όλα τα μέρη του σώματός σας. Το αλκοόλ είναι επίσης φλεγμονώδες και αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου και άλλων ασθενειών.

Μύθος 8: Η ανάμειξη ενεργειακών ποτών και αλκοόλ είναι εντάξει

Μπορεί να πιστεύετε ότι η ανάμειξη ενός ενεργειακού ποτού με το κοκτέιλ σας θα βοηθήσει στην καταπολέμηση των επιπτώσεων υπνηλίας. Αλλά αυτό δεν είναι καλή ιδέα. Για τους ίδιους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να αναμειγνύετε το αλκοόλ με την καφεΐνη, αυτός ο συνδυασμός ενεργειακού ποτού μπορεί επίσης να προκαλέσει συγκαλυμμένη δηλητηρίαση - η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κατανάλωση περισσότερου αλκοόλ από ό,τι μπορεί να αντέξει το σώμα σας. Μπορεί επίσης να προκαλέσει αυξημένη αφυδάτωση, διαταραχή του ύπνου και ακόμη και καρδιακά προβλήματα.

Μύθος 9: Η κατανάλωση περισσότερου αλκοόλ μπορεί να θεραπεύσει το hangover

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, η μέθοδος να πιείς αλκοόλ την επόμενη ημέρα για να καταπολεμήσεις το hangover, είναι ένας άλλος μύθος που επαναλαμβάνεται πάρα πολλές φορές. Από όλες τις θεραπείες για το hangover εκεί έξω, αυτή μπορεί να είναι η πιο επιβλαβής.

Το να πίνετε υπεύθυνα δεν εξαρτάται μόνο από την ποσότητα που καταναλώνετε, αλλά και από τον τρόπο που το καταναλώνετε. Μπορεί να ακούσετε πολλές ιστορίες για το πώς να κάνετε το ποτό «πιο εύκολο» ή «πιο υγιεινό», αλλά στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν μαγικά κόλπα εκεί έξω. Γι' αυτό είναι καλύτερο να καταναλώνετε αλκοόλ με ασφάλεια και με μέτρο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.