WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ουρολοίμωξη: Να τι μπορείς να κάνεις για να μειώσεις τον κίνδυνο


Τζουλιάννα Καρνέζη

17 Ιουνίου 2024

Ουρολοίμωξη: Να τι μπορείς να κάνεις για να μειώσεις τον κίνδυνο
pexels
Εάν είχατε ποτέ ουρολοίμωξη (UTI), ξέρετε πόσο ενοχλητική και επώδυνη μπορεί να είναι.

Με τον όρο ουρολοίμωξη εννοούμε τη φλεγμονή ενός ή περισσοτέρων οργάνων που χρησιμεύουν στην παραγωγή των ούρων, τη μεταφορά τους, την αποθήκευση και την απέκκρισή τους.

Σύμφωνα με το National Kidney Foundation, μια στις πέντε γυναίκες βιώνουν μια ουρολοίμωξη κάποια στιγμή στη ζωή τους. Και ενώ η συγκεκριμένη λοίμωξη εμφανίζεται και στα δύο φύλα, δημιουργεί πολύ συχνά πρόβλημα στις γυναίκες.

Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν μικρότερη ουρήθρα, κάτι που καθιστά πολύ εύκολη την πρόσβαση των βακτηρίων στην ουροδόχο κύστη. Αν και το ουροποιητικό σύστημα μπορεί και καταπολεμά τα βακτήρια, ωστόσο όταν η άμυνα του οργανισμού αποδυναμώνεται, δημιουργούνται οι ουρολοιμώξεις. Και εάν δεν αντιμετωπιστούν, τότε η λοίμωξη μπορεί να μεταφερθεί στους νεφρούς, όπου μπορεί να γίνει πολύ σοβαρή.

Τα κυριότερα συμπτώματα της ουρολοίμωξης είναι

  • Πόνος ή κάψιμο όταν ουρείτε: Το πρώτο σημάδι της ουρολοίμωξης είναι ο πόνος ή το κάψιμο κάθε φορά που ουρείτε. Ωστόσο εάν κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν παρουσιάσετε άλλα συμπτώματα, πιθανότητα το σώμα σας έχει ήδη αποβάλει τα βακτήρια.

  • Νιώθετε συνέχεια την ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα: Τα βακτήρια ερεθίζουν την ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη με αποτέλεσμα να νιώθετε ότι χρειάζεστε απεγνωσμένα να ουρήσετε, ενώ στην πραγματικότητα η κύστη σας δεν είναι γεμάτη.

  • Αποχρωματισμένα ούρα: Το χρώμα που έχουν τα ούρα σας μπορεί να σας αποκαλύψει πολλά για την υγεία σας, συμπεριλαμβανομένου και εάν έχετε ουρολοίμωξη. Το πολύ κίτρινο ή πολύ διαυγές είναι λόγος ανησυχίας. Τα κόκκινα ή τα καστανά ούρα είναι επίσης ενδείξεις μόλυνσης. Πριν πανικοβληθείτε, εξετάστε τι φάγατε τις τελευταίες 24 ώρες. Για παράδειγμα τα παντζάρια αλλά και κάποιες άλλες τροφές μπορεί να χρωματίσουν ροζ τα ούρα σας.

  • Πίεση, κράμπες ή πόνο γύρω από την ουροδόχο κύστη / πύελο: Οι μεγαλύτερες γυναίκες, ειδικότερα, μπορεί να έχουν κράμπες, πίεση ή κοιλιακό άλγος όταν έχουν ουρολοίμωξη. Αυτά τα συμπτώματα είναι πολύ εύκολο να αγνοηθούν ή να αποδίδονται σε κάτι άλλο, αλλά είναι σημαντικό να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

  • Κόπωση: Ένα σύμπτωμα της ουρολοίμωξης αλλά και άλλων λοιμώξεων είναι η κόπωση, αφού προκαλείται απελευθέρωση της ιντερλευκίνης, λευκών αιμοσφαιρίων, που μπορεί να προκαλέσει το αίσθημα της κόπωσης.

  • Πυρετός: Σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα ο πυρετός αποτελεί ένδειξη ότι η μόλυνση έχει γίνει πιο σοβαρή και μπορεί να έχει επηρεάσει τους νεφρούς.

Θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας με το πρώτο σημάδι ουρολοίμωξης. Εάν εμφανίσετε επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις , μπορεί να κάνετε περαιτέρω εξετάσεις για να διαπιστώσουν οι γιατροί εάν υπάρχει κάποια υποκείμενη κατάσταση υγείας που τις προκαλεί.

Jenny.Gr
unsplash

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο να εμφανίστε ουρολοίμωξη

Να πίνετε αρκετό νερό

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος πίνοντας άφθονο νερό κάθε μέρα. Εάν δεν ενυδατώνεστε σωστά βάζετε τον εαυτό σας σε 50% υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης ουρολοίμωξης. Η ποσότητα νερού που χρειάζεστε καθημερινά εξαρτάται από τη φυσική σας δραστηριότητα, το περιβάλλον, εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε και άλλες συνθήκες υγείας.

Μην κρατάτε τα ούρα σας για πολλή ώρα

Ιδανικά, θα πρέπει να αποφεύγετε να κρατάτε τα ούρα σας. Εάν περνάτε πάνω από 4 ώρες χωρίς να επισκεφτείτε την τουαλέτα, έχετε αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσετε ουρολοίμωξη. Τα βακτήρια έχουν περισσότερες ευκαιρίες να προκαλέσουν μόλυνση στην ουροδόχο κύστη όταν δεν την αδειάζετε αρκετά συχνά.

Μια αλλαγή στη διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες, ένα είδος αντιοξειδωτικών, βοηθάνε στη καταπολέμηση των βακτηρίων, άρα και στη μείωση των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Τις πολυφαινόλες θα τις πάρετε αν τρώτε χυμό από cranberry, μούρα ή χυμό βατόμουρου, καφέ, μαύρο τσάι και σοκολάτα. Εντάξτε επίσης στη διατροφή σας τα προβιοτικά, τα οποία επαναφέρουν την ισορροπία στην εντερική χλωρίδα, ενισχύοντας έτσι το ανοσοποιητικό σας σύστημα με τα φιλικά βακτήρια.

Επιπλέον οι τροφές και τα ποτά που μειώνουν το pH των ούρων σας, είναι καλό να αποφεύγονται. Άρα, καλό είναι να μην προτιμάτε τις πρωτεϊνικές δίαιτες και ποτά που περιέχουν φωσφορικό οξύ, όπως αναψυκτικά και να μη παίρνετε μεγάλες δόσεις της βιταμίνης C, που συνήθως υπάρχουν στα συμπληρώματα.

Τέλος, καλό είναι να αποφεύγετε την περιττή χρήση των αντιβιοτικών, γατί μπορεί να μειώσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να γίνετε επιρρεπείς στις ουρολοιμώξεις. Τέλος, ο γιατρός θα εκτιμήσει την κατάσταση και ανάλογα θα ζητήσει εξετάσεις ή και μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβίωση για να ξεκινήσει η θεραπεία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.