WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 λόγοι που παίρνεις βάρος ενώ γυμνάζεσαι


Τζουλιάννα Καρνέζη

23 Ιουνίου 2024

5 λόγοι που παίρνεις βάρος ενώ γυμνάζεσαι
pexels
Καταβάλατε προσπάθεια και ασκήσατε τακτικά. Αλλά έχετε παρατηρήσει κάτι περίεργο: Όταν ανεβαίνετε στη ζυγαριά, ο αριθμός ανεβαίνει αντί να μειώνεται. Τι συμβαίνει;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να παίρνετε βάρος ενώ γυμνάζεστε. Η αύξηση βάρους μπορεί να είναι απογοητευτική εάν η απώλεια κιλών είναι ένας από τους στόχους σας. Αλλά συνήθως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Και μερικές μικρές προσαρμογές στη ρουτίνα σας μπορεί να κρατήσουν μακριά την αύξηση βάρους.

5 λόγοι που παίρνετε βάρος ενώ γυμνάζεστε

Πολλά πράγματα μπορούν να σας κάνουν να κερδίσετε αντί να χάσετε βάρος όταν γυμνάζεστε.

Αυξημένη μυϊκή μάζα

Η άσκηση προκαλεί μικροσκοπικές ρήξεις στις μυϊκές σας ίνες. Ακούγεται άσχημο, αλλά στην πραγματικότητα είναι καλό. Μετά την προπόνησή σας, το σώμα σας εργάζεται για να επιδιορθώσει αυτές τις ρήξεις επιτρέποντας στους μύες σας να γίνουν μεγαλύτεροι και πιο δυνατοί. Έτσι, παρόλο που μπορεί να χάνετε λίπος, κερδίζετε μύες.

Η ζυγαριά δεν λέει ολόκληρη την ιστορία. Δεδομένου ότι οι μύες και το λίπος καταλαμβάνουν διαφορετικό όγκο, φαίνονται πολύ διαφορετικά στο σώμα.

Φλεγμονή μετά την προπόνηση

Αυτά τα μικροσκοπικά ρήγματα στους μυς σας μπορούν επίσης να προκαλέσουν προσωρινή φλεγμονή μετά την προπόνηση. Αυτό είναι αναμενόμενο και απολύτως υγιές. Μπορεί να έχετε κατακράτηση υγρών μετά την άσκηση, καθώς το σώμα σας επιδιορθώνει τη ζημιά, η οποία μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους σε νερό. Οποιαδήποτε άνοδος στη ζυγαριά είναι συνήθως μικρή και προσωρινή. Προτείνω να μη ζυγίζεστε αμέσως μετά την προπόνησή σας. Επίσης προσπαθήστε να μειώσετε τον έλεγχο του βάρους σας, εάν παρατηρήσετε ότι έχετε εμμονή με τον αριθμό στη ζυγαριά.

Jenny.Gr
unsplash

Χρήση συμπληρωμάτων

Μπορεί να πιστεύετε ότι χρειάζεστε συμπληρώματα για να επιτύχετε τους στόχους της φυσικής σας κατάστασης. Έτσι, βάζετε μια επιπλέον κουταλιά σκόνης πρωτεΐνης στο πρωινό σας smoothie ή πίνετε ένα ρόφημα πριν την προπόνηση στο δρόμο προς το γυμναστήριο.

Αλλά τα συμπληρώματα δεν είναι εγκεκριμένα και τα συστατικά διαφέρουν ανάλογα με τη μάρκα. Μερικά μπορεί να έχουν περισσότερες θερμίδες και ζάχαρη, από ό, τι φαντάζεστε. Τα κοινά συστατικά συμπληρωμάτων, όπως η κρεατίνη, μπορεί επίσης να προκαλέσουν προσωρινή κατακράτηση νερού.

Οι περισσότεροι δεν χρειάζονται συμπληρώματα πριν από την προπόνηση, επειδή μπορούν να λάβουν άφθονα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την απόδοση, από μια ισορροπημένη διατροφή

Το σώμα σας προσαρμόζεται

Εάν κάνετε τις ίδιες ασκήσεις συνέχεια τότε το σώμα σας προσαρμόζεται και δεν χρειάζεται πλέον τόση ενέργεια για να υποστηρίξει την προσπάθειά σας. Έτσι δεν καίτε τόσες θερμίδες όπως πριν.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα παρατήσετε, αλλά μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε τη ρουτίνα σας, όπως να αυξήσετε την ένταση ή τη διάρκεια της άσκησης.

Αλλαγές διατροφής

Η τακτική άσκηση και η κατανάλωση ισορροπημένων γευμάτων είναι σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής για την υγιή απώλεια βάρους. Μπορείτε να περνάτε ώρες στο γυμναστήριο. Αλλά αν δεν προσαρμόσετε τη διατροφή σας, μπορεί να πάρετε βάρος.

Επίσης πολλές δίαιτες που δίνουν έμφαση στους περιορισμούς θερμίδων είναι επιβλαβείς και δύσκολο να διατηρηθούν. Για παράδειγμα, μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων μπορεί να σας κάνει να χάσετε μυϊκή μάζα αντί για λίπος. Και λιγότερη μυϊκή μάζα θα μπορούσε να σας κάνει να ανακτήσετε οποιοδήποτε βάρος χάσετε.

Η άσκηση από μόνη της δεν σας προκαλεί αύξηση βάρους. Η οικοδόμηση άπαχης μυϊκής μάζας μπορεί να προσθέσει λίγα νούμερα στην ζυγαριά, και αυτό είναι καλό. Αλλά καλό είναι να σταματήσετε να δίνετε τόση μεγάλη σημασία στη ζυγαριά και να παρατηρήσετε άλλες αλλαγές που δείχνουν πρόοδο. Ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι το πώς νιώθετε. «Νιώθετε καλύτερα; Είστε πιο δυνατοί, πιο ενεργητικοί; Αν ναι, αυτά είναι υπέροχα σημάδια.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.