Γιατί οι διατροφικοί περιορισμοί δεν είναι πάντα ο καλύτερος πρώτος τρόπος αντιμετώπισης των γαστρεντερικών προβλημάτων
Τζουλιάννα Καρνέζη
25 Ιουνίου 2024
Η πορεία προς την καλή υγεία του εντέρου μπορεί να φαίνεται λίγο διαφορετική για τον καθένα, αλλά δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκη. Μάθετε πώς μπορείτε να εξισορροπήσετε το μικροβίωμα σας, να διαχειριστείτε τις πεπτικές παθήσεις και να διατηρήσετε το έντερό σας υγιές.
Εάν έχετε αντιμετωπίσει ποτέ πεπτικά προβλήματα, οι πιθανότητες είναι ότι κάποια στιγμή σας έχει πει ο γιατρός σας να ακολουθήσετε μια δίαιτα αποβολής ή έχετε πειραματιστεί μόνοι σας με το να κόψετε διάφορα τρόφιμα ή ομάδες τροφίμων. Οι δίαιτες εξάλειψης - οι οποίες αφαιρούν προσωρινά τρόφιμα ή ομάδες τροφίμων από τη διατροφή σας - θεωρούνται το « χρυσό πρότυπο » για τον εντοπισμό τροφικών δυσανεξιών και αλλεργιών μεταξύ των γαστρεντερολόγων και άλλων ειδικών στην υγεία του εντέρου. Γιατί; Είναι συνήθως μη επεμβατικές και δεν απαιτούν δαπανηρές δοκιμές, καθιστώντας τις ένα εύκολα προσβάσιμο διαγνωστικό εργαλείο.
Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι δίαιτες αποβολής είναι ότι ορισμένα τρόφιμα αρχικά αφαιρούνται από τη διατροφή σας και στη συνέχεια επαναφέρονται σταδιακά, για να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε καλύτερα ποιες τροφές τα μπορεί να συμβάλλουν σε συμπτώματα όπως φούσκωμα, διάρροια και κοιλιακές κράμπες.
Για παράδειγμα, η δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP, που χρησιμοποιείται συχνά για άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), τα αναγκάζει να εξαλείψουν συγκεκριμένους τύπους υδατανθράκων που μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα και στη συνέχεια τους επαναφέρουν έναν προς έναν, για να δουν ποιες τροφές μπορούν να ανεχθούν και ποιες επιδεινώνουν τα συμπτώματα.
Όμως κάθε άτομο είναι μοναδικό και μερικές φορές χρειάζεται απλώς κάποια δοκιμή για να βρεθεί η κατάλληλη διατροφική προσέγγιση για το σώμα σας.
Για να είμαι σαφής: Μερικές φορές οι μακροπρόθεσμοι διατροφικοί περιορισμοί είναι μια σαφής ιατρική αναγκαιότητα, όπως στην περίπτωση μιας τροφικής αλλεργίας, δυσανεξίας ή συγκεκριμένης ιατρικής κατάστασης. (Ποτέ δεν θα έλεγα σε κάποιον με κοιλιοκάκη, για παράδειγμα, ότι είναι ασφαλές να διατηρεί τη γλουτένη στη διατροφή του.)
Όμως από την άλλη μεριά ανησυχώ για το πόσο συχνά πιστεύουν οι άνθρωποι ότι ο μόνιμος περιορισμός είναι απαραίτητος για την υγεία του εντέρου, ειδικά επειδή η τήρηση αυτών των διαιτών χωρίς ιατρική συμβουλή μπορεί να έχει κάποιες αρνητικές συνέπειες για την υγεία - και μπορεί να μην προσφέρει μεγάλη ανακούφιση από τα συμπτώματα.
Γιατί οι διατροφικοί περιορισμοί δεν είναι πάντα ο καλύτερος πρώτος τρόπος αντιμετώπισης γαστρεντερικών προβλημάτων
Η αποκοπή των τροφίμων δεν αντιμετωπίζει πάντα το υποκείμενο πρόβλημα
Πεπτικά προβλήματα μπορεί να προκύψουν και για άλλους λόγους εκτός από τις τροφικές ευαισθησίες και δυσανεξίες. Συχνά, η ρίζα των συμπτωμάτων του γαστρεντερικού συστήματος είναι πολυπαραγοντική, που σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα που συμβάλλουν στα συμπτώματα ενός ατόμου. Θεωρώ ότι το να λαμβάνουμε υπόψη πώς τρώμε είναι εξίσου σημαντικό για την υγεία του εντέρου με το τι τρώμε.
Για παράδειγμα, ένα άτομο με IBS μπορεί να βρει εξαιρετικά χρήσιμο να αντιμετωπίσει τους παράγοντες συμπεριφοράς, όπως τα σχέδια και τη συχνότητα των γευμάτων, το μέγεθος των μερίδων και την ισορροπία των διαφορετικών θρεπτικών συστατικών στο πιάτο του.
Η εξέταση άλλων παραγόντων του τρόπου ζωής, όπως ο ύπνος, η σωματική δραστηριότητα και το ψυχολογικό στρες μπορεί επίσης να είναι βοηθητική. Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι το άγχος, η έλλειψη ύπνου και η αδράνεια μπορούν να βλάψουν την κινητικότητα του εντέρου ή την ικανότητα του σώματός σας να μετακινεί σωστά την τροφή μέσω του πεπτικού σωλήνα.
Οι σοβαροί περιορισμοί στα τρόφιμα μειώνουν την ποικιλομορφία των βακτηρίων του εντέρου σας
Τα βακτήρια και άλλοι μικροοργανισμοί που ζουν στο έντερο έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν τα πάντα, από την πέψη και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας έως τη διάθεσή μας. Ενώ η έρευνα για το μικροβίωμα του εντέρου βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια, μελέτες έχουν επανειλημμένα αποδείξει ότι ένα ποικίλο μικροβίωμα του εντέρου - που αποτελείται από πολλά διαφορετικά είδη βακτηρίων- είναι ένα υγιές μικροβίωμα. Στην πραγματικότητα, πολλές παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) και το IBS, σχετίζονται με χαμηλή ποικιλία μικροβίων του εντέρου.
Η κατανάλωση μιας μεγάλης ποικιλίας ελάχιστα επεξεργασμένων φυτικών τροφών -όπως φρούτα, λαχανικά, φασόλια, δημητριακά, ξηροί καρποί και σπόροι- είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να υποστηρίξετε ένα ποικίλο και υγιές μικροβίωμα του εντέρου.
Ο αυστηρός περιορισμός της ποικιλίας των τροφίμων φαίνεται να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και μπορεί να βλάψει το μικροβίωμα του εντέρου σας με την πάροδο του χρόνου. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients τον Ιούλιο του 2019 διαπίστωσε ότι μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP μπορεί να μειώσει την ποικιλομορφία των βακτηρίων του εντέρου σε μόλις δύο έως τρεις εβδομάδες.
Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Gastroenterology and Hepatology τον Μάρτιο του 2022 διαπίστωσε ότι τα άτομα με IBS που ακολουθούσαν περιοριστικές δίαιτες είχαν μικρότερη αφθονία ορισμένων «καλών» στελεχών βακτηρίων στο έντερό τους , όπως ο Lactobacillus (που είναι αντιφλεγμονώδης και προστατεύει το έντερό σας) , σε σύγκριση με εκείνους με IBS που δεν ακολούθησαν περιοριστική δίαιτα.
Η προσωρινή διακοπή ομάδων τροφίμων δεν θα έχει μακροπρόθεσμη αρνητική επίδραση στο έντερο σας. (Όταν αρχίσετε να προσθέτετε πίσω τροφές, τα βακτήρια του εντέρου σας θα είναι σε θέση να αυξηθούν.) Αλλά έχω διαπιστώσει ότι ο υπερβολικός περιορισμός μπορεί να οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο με την πάροδο του χρόνου: όσο περισσότερα τρόφιμα αφαιρείτε, τόσο λιγότερο ποικιλόμορφο γίνεται το μικροβίωμα του εντέρου και τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανίσετε δυσάρεστα γαστρεντερικά συμπτώματα.
Η εξάλειψη των ομάδων τροφίμων μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο έλλειψης θρεπτικών συστατικών
Πέρα από το όφελος του μικροβιώματος του εντέρου σας, κάθε ποικιλία από ολόκληρα τρόφιμα περιέχει ένα διαφορετικό προφίλ θρεπτικών συστατικών. Εάν έχετε κόψει πολλές ομάδες τροφίμων, θα δυσκολευτείτε να λάβετε τα βασικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας για να λειτουργήσει βέλτιστα. Στην πραγματικότητα, ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διασφαλίσετε ότι καλύπτετε τις ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά είναι να τρώτε μια ποικιλία από ολόκληρα τρόφιμα.
Τα επίπεδα ενέργειάς σας και η διανοητική σας διαύγεια μπορούν επίσης να μειωθούν, όταν δεν τροφοδοτείτε το σώμα σας με τα κατάλληλα συστατικά. Επιπλέον, οι ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά μπορούν να οδηγήσουν σε πιο σοβαρές συνέπειες για την υγεία, εάν δεν αντιμετωπιστούν.
Για παράδειγμα, όσοι ακολουθούν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP για παρατεταμένη περίοδο χωρίς την επανεισαγωγή τροφής, μπορεί να μην λαμβάνουν αρκετές φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, βιταμίνες Β ή βιταμίνη D. Η έλλειψη αυτών των βασικών διατροφικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα , χαμηλή οστική πυκνότητα και κόπωση.
Οι περιοριστικές δίαιτες μπορούν να βλάψουν τη συναισθηματική σας υγεία
Όχι μόνο οι υπερβολικά περιοριστικές δίαιτες μπορούν να έχουν αρνητικές συνέπειες στη σωματική σας υγεία, αλλά μπορεί επίσης να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία, επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα ζωής.
Οι κοινωνικές εκδηλώσεις, οι διακοπές και οι οικογενειακές γιορτές συχνά επικεντρώνονται στο φαγητό και όταν ακολουθείτε μια εξαιρετικά περιοριστική δίαιτα, αυτές οι συγκεντρώσεις με επίκεντρο το φαγητό γίνονται αγχωτικές. Ο προγραμματισμός και η προετοιμασία γευμάτων γίνεται επίσης όλο και πιο δύσκολη, όσο πιο περιορισμένη είναι η διατροφή σας.
Εάν έχετε εντερικά προβλήματα και υπερβολικούς περιορισμούς, σίγουρα δεν είστε μόνοι. Στην πραγματικότητα, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό υπάρχει υψηλός επιπολασμός των ατόμων με παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος, όπως το IBS και το IBD.
Επίσης είναι κατανοητό ότι η τακτική εμφάνιση δυσάρεστων συμπτωμάτων μετά το φαγητό μπορεί να επιβαρύνει τη σχέση σας με το φαγητό και το πρόσθετο άγχος της τήρησης μιας αυστηρής δίαιτας αποβολής συχνά κάνει τα πράγματα χειρότερα.
Δεν είναι όλοι με πεπτικά προβλήματα κατάλληλοι υποψήφιοι για μια δίαιτα αποβολής, γι' αυτό είναι χρήσιμο να αναζητήσετε καθοδήγηση από έναν αξιόπιστο επαγγελματία για σωστή αξιολόγηση όσον αφορά τη διατροφή και τα πεπτικά προβλήματα.
Για παράδειγμα, εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την πέψη ορισμένων τροφών, μπορεί να μην χρειαστεί απαραίτητα να αποφύγετε αυτές τις τροφές για πάντα. Η τροφική μας ανοχή μπορεί να βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου, καθώς τα μικρόβια του εντέρου μας μετατοπίζονται και γίνονται πιο αποτελεσματικά στη διάσπαση των συστατικών των τροφίμων.
Για άλλους, ορισμένα συμπληρώματα και τροποποιήσεις του τρόπου ζωής μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη. Για παράδειγμα, ένα συμπλήρωμα διαλυτών ινών μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της κινητικότητας του εντέρου για άτομα με σταθερά προβλήματα δυσκοιλιότητας, ενώ η εφαρμογή ενός προγράμματος γευμάτων μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της παλινδρόμησης οξέος.
Τελικά, η πεπτική υγεία (και αυτά που την επηρεάζουν) είναι περίπλοκη και ο περιορισμός δεν θα πρέπει να είναι το μόνο εργαλείο που έχουμε στο κιτ εργαλείων μας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Κάθε άτομο είναι μοναδικό και μερικές φορές χρειάζεται απλώς κάποια δοκιμή για να βρείτε την κατάλληλη διατροφική προσέγγιση για το σώμα σας.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.