WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πεπόνι: Πώς η καθημερινή κατανάλωσή του επηρεάζει την υγεία σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

1 Ιουλίου 2024

Πεπόνι: Πώς η καθημερινή κατανάλωσή του επηρεάζει την υγεία σου
pexels
Το καλοκαίρι είναι η περίοδος αιχμής για το αγαπημένο μας φρούτο το πεπόνι.

Το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με το αγαπημένο μας φρούτο το πεπόνι. Γλυκό, δροσιστικό, και γεμάτο οφέλη για την υγεία, το πεπόνι μπορεί να καταναλωθεί είτε σκέτο, είτε σε δροσιστικά smoothies. Έχετε όμως σκεφτεί τι θα συμβεί εάν τρώτε κάθε μέρα πεπόνι;

Μπορεί να προωθήσει την υγιή πέψη

Το πεπόνι περιέχει τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες ίνες, οι οποίες συνεργάζονται για την υγεία του εντέρου, συμβάλλοντας στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και διατηρώντας την υγιή πεπτική λειτουργία.

Αποτρέπει τις επιπτώσεις της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας

Σύμφωνα με την Αμερικανική Optometric Association, η κατανάλωση των σωστών τροφών μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που οφείλεται στην ηλικία (AMD), της κύριας αιτίας τύφλωσης σε άτομα άνω των 60 ετών.

Τα αντιοξειδωτικά όπως η ζεαξανθίνη και η λουτεΐνη που βρίσκονται στο πεπόνι έχουν αποδειχθεί ότι προστατεύουν το μάτι και καθαρίζουν τις ελεύθερες ρίζες στον αμφιβληστροειδή. Ως πρόσθετο όφελος, η βιταμίνη C που βρίσκεται επίσης στο πεπόνι, έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει την εξέλιξη του καταρράκτη.

Jenny.Gr
pexels

Σας ενυδατώνει

Το πεπόνι είναι περίπου 90% νερό και επίσης περιέχει ηλεκτρολύτες, όπως κάλιο, μαγνήσιο, νάτριο και ασβέστιο Αυτός ο συνδυασμός νερού και ηλεκτρολυτών κάνει το πεπόνι εξαιρετικό για ενυδάτωση μετά από μια προπόνηση, κατά τη διάρκεια ασθένειας ή εάν προσπαθείτε απλώς να παραμείνετε ενυδατωμένοι κατά την διάρκεια της ημέρας.

Θα έχετε λαμπερό και υγιές δέρμα

Η κατανάλωση πεπονιού μπορεί να υποστηρίξει το υγιές δέρμα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C. Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C είναι σημαντική για την παραγωγή κολλαγόνου, μιας σημαντικής δομικής πρωτεΐνης που είναι ζωτικής σημασίας για την επιδιόρθωση και τη διατήρηση του ιστού του δέρματός. Επιπλέον, επειδή η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να προστατεύσει το δέρμα σας από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες.

Συμπερασματικά το πεπόνι είναι ένα πολύ νόστιμο φρούτο που μπορεί να βρεθεί σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον η κατανάλωση του θα μπορούσε να έχει πολλά οφέλη για την υγεία, κυρίως λόγω της πλούσιας περιεκτικότητάς του σε θρεπτικά συστατικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.