WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 μοναδικά οφέλη που θα αποκομίσεις εάν καταναλώνεις κάθε μέρα καρπούζι


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Ιουνίου 2024

6 μοναδικά οφέλη που θα αποκομίσεις εάν καταναλώνεις κάθε μέρα καρπούζι
pexels
Τίποτα δεν θυμίζει καλοκαίρι περισσότερο από μια τραγανή, ζουμερή, δροσιστική φέτα καρπούζι.

Όταν σκέφτεστε μια καλοκαιρινή απόλαυση, το καρπούζι μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που έρχονται στο μυαλό. Με τη γλυκύτητα και τα ενυδατικά του αποτελέσματα είναι ιδανικό για να το απολαύσετε σε πικνίκ ή δίπλα στη θάλασσα. Αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα πράγματα να μάθετε γι αυτό το απολαυστικό φρούτο που δεν έχετε ακόμη ανακαλύψει.

Πιθανά οφέλη για την υγεία του καρπουζιού

Ενισχύει την ενυδάτωση

Το καρπούζι περιέχει περίπου 91 τοις εκατό νερό. Οι Αιγύπτιοι φέρεται να τοποθέτησαν καρπούζια σε βασιλικούς τάφους για να βεβαιωθούν ότι οι νεκροί είχαν πηγή νερού, ενώ ο Ιπποκράτης -ο Έλληνας πατέρας της ιατρικής- συνταγογραφούσε καρπούζι για τη θεραπεία της θερμοπληξίας.

Το να παραμένετε ενυδατωμένοι είναι σημαντικό όσον αφορά την υγεία σας, επειδή η βέλτιστη πρόσληψη νερού διατηρεί τη σωστή λειτουργία των οργάνων και βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε νερό, όπως το καρπούζι, μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε τον καθημερινό σας στόχο ενυδάτωσης.

Υγιέστερη καρδιά

Το καρπούζι είναι πλούσιο σε ένα αμινοξύ που ονομάζεται κιτρουλίνη που μπορεί να βοηθήσει στην κίνηση του αίματος στο σώμα σας και μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση. Η καρδιά σας απολαμβάνει επίσης τα προνόμια όλων των λυκοπενίων που περιέχει το καρπούζι. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Φυσικά, ο γενικός τρόπος ζωής σας είναι αυτός που επηρεάζει την υγεία της καρδιάς σας.

Προστατεύει τις αρθρώσεις σας

Το καρπούζι έχει μια φυσική χρωστική ουσία που ονομάζεται βήτα-κρυπτοξανθίνη που μπορεί να προστατεύσει τις αρθρώσεις σας από φλεγμονές. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι με την πάροδο του χρόνου, θα μπορούσε να σας κάνει λιγότερο πιθανό να πάθετε ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Ενισχύει την προπόνησή σας

Η υψηλή περιεκτικότητα του καρπουζιού σε νερό, αντιοξειδωτικά και αμινοξέα μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη προπόνηση. Είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο, ένα μέταλλο που θα μπορούσε να μειώσει τις κράμπες κατά τη διάρκεια της γυμναστικής. Μπορείτε επίσης να πιείτε χυμό καρπουζιού αφού ιδρώσετε. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη του μυϊκού πόνου, αρκεί να μην πιέζετε τον εαυτό σας πολύ σκληρά.

Jenny.Gr
pexels

Είναι εύκολο στην πέψη

Εάν έχετε μια πεπτική πάθηση όπως η νόσος του Crohn ή η κολίτιδα , η λίστα με το τι δεν πρέπει να τρώτε κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης μπορεί να είναι μεγάλη. Μπορείτε να βάλετε το καρπούζι στη λίστα με τα «ναι». Ο μαλακός, σαρκώδης καρπός του είναι εύκολο να τον χωνέψει ακόμα και ένα φλεγμονώδες έντερο. (Απλώς μην τρώτε τη φλούδα ή τα κουκούτσια εάν χρειάζεται να περιορίσετε τις φυτικές ίνες.)

Κάνει καλό στα μάτια

Το καρπούζι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τη συνολική υγεία των ματιών και μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των διαταραχών της όρασης που σχετίζονται με την ηλικία. Συγκεκριμένα, είναι μια καλή πηγή βιταμινών Α και C, καθώς και λυκοπενίου και λουτεΐνης.

Όσον αφορά την απώλεια βάρους, όμως, το καρπούζι από μόνο του δεν θα σας κάνει να χάσετε κιλά. Είναι σημαντικό να ενσωματώνετε και άλλα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας, ενώ παράλληλα αυξάνετε την πρόσληψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Επίσης καλό είναι να αποφύγετε τις μοντέρνες δίαιτες που εστιάζουν στο καρπούζι ως τη μοναδική τροφή που τρώτε Γιατί αυτοί οι τύποι δίαιτας μπορεί να σας κάνουν να χάσετε βάρος προσωρινά, αλλά θα το κερδίσετε ξανά όταν επιστρέψετε στις κανονικές διατροφικές σας συνήθειες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.