WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δίαιτα του καρπουζιού: Όλα όσα θέλεις να μάθεις για τη δίαιτα που υπόσχεται ότι θα χάσεις 5 κιλά μέσα σε μια εβδομάδα


Τζουλιάννα Καρνέζη

14 Ιουνίου 2024

Δίαιτα του καρπουζιού: Όλα όσα θέλεις να μάθεις για τη δίαιτα που υπόσχεται ότι θα χάσεις 5 κιλά μέσα σε μια εβδομάδα
pexels
Μόδες όπως η δίαιτα με καρπούζι δεν αποκαλύπτουν όλη την αλήθεια για τους κινδύνους που κρύβουν.

Η δίαιτα του καρπουζιού μπορεί να είναι η πιο πρόσφατη έκδοση της μοντέρνας δίαιτας του γκρέιπφρουτ της δεκαετίας του 1970. Μάλιστα πολλοί είναι οι celebrities που κατά καιρούς ακολουθούν κάποια δίαιτα της μόδας, όπως η Brooke Shield που ορκιζόταν στο όνομα της δίαιτας του γκρέιπφρουτ και η Gabi Butler που ακολουθεί τη δίαιτα του καρπουζιού. Όμως όλες αυτές οι δίαιτες που ξεπετάγονται κάθε τόσο, μπορεί να κρύβουν κινδύνους για την υγεία σας. Ας δούμε παρακάτω πιο αναλυτικά….

Τι είναι η δίαιτα του καρπουζιού

Διαφορετικές εκδοχές της δίαιτας με το καρπούζι έχουν κάνει το γύρο του διαδικτύου. Στον πυρήνα της, η δίαιτα περιλαμβάνει την κατανάλωση μόνο καρπουζιού για μια καθορισμένη χρονική περίοδο. Οι συνήθεις παραλλαγές κυμαίνονται από τρεις έως επτά ημέρες και μετά από αυτές, προσθέτετε μερικά ή όλα τα τρόφιμα που τρώτε συνήθως, με ή χωρίς καρπούζι.

Δεδομένου ότι το καρπούζι είναι μια τροφή χαμηλών θερμίδων, 1 φλιτζάνι καρπούζι έχει περίπου 46 θερμίδες, αυτή η δίαιτα είναι πολύ χαμηλή σε θερμίδες και θεωρείται μια δίαιτα αποτοξίνωσης.

Στο YouTube υπάρχουν πολλά βίντεο με ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι η δίαιτα με το καρπούζι τους βοήθησε να χάσουν βάρος, να σταματήσουν να λαχταρούν πρόχειρο φαγητό, να καθαρίσουν το δέρμα τους, να έχουν περισσότερη πνευματική διαύγεια και ενέργεια και να αισθάνονται πιο ανάλαφροι και λιγότερο φουσκωμένοι.

Όμως, ενώ η κατανάλωση του καρπουζιού είναι υγιεινή, η συγκεκριμένη δίαιτα κρύβει αρκετούς κινδύνους για την υγεία. Εξάλλου το να το τρώτε αποκλειστικά ένα και μόνο τρόφιμο, όσο και υγιεινό και αν είναι, στην πραγματικότητα θα έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα. Και φυσικά η ιδέα ότι θα μπορούσατε να εξαλείψετε τις τοξίνες τρώγοντας απλώς καρπούζι είναι εντελώς αναληθής. Όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα μου, δεν χρειάζεστε καμία περιοριστική δίαιτα για να καθαρίσετε το σώμα σας. Το συκώτι και οι νεφροί σας το κάνουν αυτό για εσάς.

Μπορείτε να χάσετε βάρος με τη δίαιτα του καρπουζιού;

Κάθε φορά που περιορίζετε δραστικά τις θερμίδες, είναι πιθανό να χάσετε βάρος. Το πραγματικό ερώτημα πρέπει να είναι: Είναι η δίαιτα με καρπουζιού ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για να χάσετε βάρος; Αυτή η δίαιτα δεν σας διδάσκει δεξιότητες που να συνδέονται με την απώλεια βάρους. Γι αυτό και μόλις τη σταματήσετε είναι πιθανό να ανακτήσετε αυτό το βάρος και ενδεχομένως περισσότερο.

Ωστόσο αναγνωρίζω το γεγονός ότι οι αποτοξινώσεις μπορούν να είναι ελκυστικές. Καταλαβαίνω αυτή την επιθυμία. Εξακολουθώ να τις αποθαρρύνω, αλλά πιστεύω ότι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις για την υγεία τους.

Αναρωτιέται όμως εάν η υιοθέτηση της δίαιτας του καρπουζιού με σκοπό να χάσετε βάρος μπορεί να είναι σημάδι υποκείμενων προβλημάτων. Αν είστε διατεθειμένοι να φτάσετε σε αυτό το άκρο για να χάσετε κιλά , αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι έχετε μια ανθυγιεινή σχέση με το σώμα σας ή με το φαγητό.

Jenny.Gr

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της δίαιτας του καρπουζιού

Εάν σκέφτεστε να δοκιμάσετε τη δίαιτα με το καρπούζι, υπάρχουν μερικοί κίνδυνοι που πρέπει να λάβετε υπόψη. Πρώτον, μπορεί να πεινάτε και η πείνα μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο, να σας κάνει ευερέθιστους και να δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε.

Το να παρακάμπτετε συνεχώς τα σήματα πείνας του σώματός σας δεν είναι ένας σεβαστός τρόπος να συμπεριφέρεστε στον εαυτό σας. Το να τρώτε μόνο καρπούζι μπορεί επίσης να προκαλέσει αέρια, φούσκωμα και διάρροια. Επίσης εάν ασκείστε όταν δεν λαμβάνετε τις κατάλληλες θερμίδες και θρεπτικά συστατικά, μπορεί να ζαλιστείτε, να κουραστείτε και να νιώθετε αδυναμία..

Η δίαιτα με το καρπούζι δεν σας διδάσκει τίποτα για την οικοδόμηση βιώσιμων συνηθειών που θα εξυπηρετήσουν τη σωματική και ψυχική σας υγεία μακροπρόθεσμα. Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων.

Επιπλέον όπως ανέφερα και παραπάνω η ιδέα ότι θα μπορούσατε να εξαλείψετε τις τοξίνες τρώγοντας μόνο καρπούζι είναι εντελώς αναληθής. Δεν υπάρχει καμία εγκυρότητα για κανένα είδος αποτοξίνωσης.

Και τέλος ενώ το καρπούζι μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής, η αποκλειστική του κατανάλωση για μέρες δεν είναι υγιεινή. Απολαύστε το καρπούζι πριν, μετά ή κατά τη διάρκεια των γευμάτων σας, αλλά όχι αντί για αυτά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.