WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αποτοξίνωση: Έχει τελικά νόημα;


Τζουλιάννα Καρνέζη

4 Οκτωβρίου 2021

Αποτοξίνωση: Έχει τελικά νόημα;

H «αποτοξίνωση» είναι από τις δημοφιλείς λέξεις στον χώρο της διατροφής και η ιδέα πίσω από αυτή είναι ότι καθαρίζει τα τοξικά απόβλητα από το σώμα, με σκοπό να είμαστε υγιείς.

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης ποικίλλουν ως προς το πεδίο εφαρμογής και τη μέθοδο, αλλά μοιράζονται τον κοινό σκοπό της μείωσης της πρόσληψης και της αύξησης της εξάλειψης των τοξινών.

Πώς λειτουργεί μια δίαιτα αποτοξίνωσης 

Αυτό εξαρτάται από την αποτοξίνωση που ακολουθείτε. Ορισμένες δίαιτες περιλαμβάνουν μόνο χυμούς ή φρούτα και λαχανικά και συνήθως είναι σύντομες, αφού δεν είναι εφικτό να τις ακολουθήσουμε μακροπρόθεσμα.

Το αν μια δίαιτα αποτοξίνωσης είναι ασφαλής εξαρτάται από το σχέδιο και πόσο καιρό θα την ακολουθείτε. Οι πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν χαμηλή ενέργεια, χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, μυϊκοί πόνοι, κόπωση, αίσθημα ζάλης και ναυτίας.

Πολλές αποτοξινώσεις είναι πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά, τα οφέλη των οποίων είναι πολλά. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι παρέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας. Η ποικιλία στη διατροφή είναι η καλύτερη επιλογή. Επίσης συνήθως είναι πολύ άκαμπτες και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τρώτε τα ίδια ξανά και ξανά.

Η πραγματικότητα

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης είναι περισσότερο ένας μύθος του μάρκετινγκ, παρά μια υγιεινή διατροφική επιλογή.

Στην ουσία ο οργανισμός έχει τη δυνατότητα να αποβάλει από μόνος του τις επιβλαβείς ουσίες. Και τι σημαίνει αυτό; Καθημερινά είμαστε εκτεθειμένοι σε ανεπιθύμητες ουσίες, ενώ ακόμη και το ίδιο το σώμα παράγει ανεπιθύμητες ουσίες που πρέπει να αποβάλει.

Έτσι λοιπόν τον κυρίαρχο ρόλο της αποτοξίνωσης τον έχει το ήπαρ, όπου η βασική του λειτουργία είναι να απομακρύνει τις βλαβερές ουσίες από τον οργανισμό. 

Σημαντικό επίσης ρόλο στην απομάκρυνση τοξινών έχουν οι νεφροί, η χολή και οι πνεύμονες.

Βέβαια, καλό θα ήταν όσο μπορούμε να μειώνουμε την έκθεσή μας ή την κατανάλωση βλαβερών για εμάς ουσιών. 

Είναι αποτελεσματικές οι δίαιτες αποτοξίνωσης σε ορισμένες παθήσεις;

Όχι μόνο οι δίαιτες αποτοξίνωσης δεν είναι αποτελεσματικές για άτομα με ιατρικές παθήσεις, αλλά θα μπορούσαν να είναι επιβλαβείς. Δεν υπάρχει έρευνα που να δείχνει ότι βελτιώνουν την αρτηριακή πίεση ή τη χοληστερόλη ή έχουν θετική επίδραση στην καρδιά. 

Επίσης μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνες για όσους έχουν διαβήτη. Κάθε δίαιτα που περιορίζει σοβαρά αυτό που τρώτε μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και σε ανεπάρκεια βιταμινών.

Δίαιτα αποτοξίνωσης και απώλεια βάρους

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης περιλαμβάνουν χαμηλές θερμίδες, γεγονός που οδηγεί σε γρήγορη και ουσιαστική απώλεια βάρους. Ωστόσο, η τήρηση αυτών των διαιτών είναι πολύ δύσκολη και η απώλεια βάρους δεν διατηρείται μακροπρόθεσμα. Με αποτέλεσμα η επακόλουθη αύξηση κιλών να είναι δεδομένη. 

Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι οι δίαιτες αποτοξίνωσης αποτελούν ακόμα ένα τρικ, παρά μια διατροφική πραγματικότητα. Είναι προτιμότερο να ακολουθείτε τις συμβουλές ενός ειδικού και όχι ό,τι διαβάζετε ή ακούτε κατά καιρούς από το διαδίκτυο και τους φίλους.

Η ισορροπημένη και υγιής δίαιτα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα διατροφικά στοιχεία τα οποία ο οργανισμός απαιτεί για τη διατήρηση και τη φυσική του δραστηριότητα. Το σώμα του ανθρώπου έχει ανάγκη από θερμίδες, ορισμένα αμινοξέα, λιπαρά οξέα, βιταμίνες, άλατα και ιχνοστοιχεία σε επαρκείς ποσότητες και σε κατάλληλους συνδυασμούς. 

Κανένα τρόφιμο δεν περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχουμε ανάγκη καθημερινά, γεγονός που υποδηλώνει τη σημασία της ύπαρξης ποικιλίας τροφίμων στο καθημερινό διαιτολόγιο. Η ισορροπία στη διατροφή είναι απλώς ένα ζήτημα σωστής κατανομής των γευμάτων και κυρίως των θρεπτικών συστατικών σε κάθε γεύμα.

Τέλος, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως οι διατροφικές ανάγκες του κάθε ανθρώπου μεταβάλλονται ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, το βαθμό της φυσικής δραστηριότητας, τις συνθήκες διαβίωσης ή την παρουσία κάποιας ασθένειας. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συνιστάται, ένα απολύτως εξατομικευμένο διαιτολόγιο.
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.