WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιες τροφές να αποφεύγεις εάν έχεις οστεοπόρωση


Τζουλιάννα Καρνέζη

11 Ιουλίου 2024

Ποιες τροφές να αποφεύγεις εάν έχεις οστεοπόρωση
unsplash
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την οστεοπόρωση και τη διατροφή

Η θεραπεία της οστεοπόρωσης απαιτεί συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής, όπως η λήψη συνταγογραφούμενων φαρμάκων σύμφωνα με τις οδηγίες, η συμμετοχή σε ασκήσεις που φέρνουν βάρος και η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, βιταμίνη D και βιταμίνη Κ για την υποστήριξη της υγείας των οστών.

Αυτό το άρθρο εξετάζει οκτώ τύπους τροφών που καλύτερα να αποφεύγετε όταν έχετε οστεοπόρωση και προτείνει μερικές καλύτερες επιλογές για να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.

Τροφές που θα ήταν καλό να αποφεύγετε με την οστεοπόρωση

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

Το νάτριο είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, αλλά η υπερβολική λήψη του μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των οστών. Η τρέχουσα σύσταση για πρόσληψη νατρίου δεν είναι μεγαλύτερη από 2.300 χιλιοστόγραμμα την ημέρα για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες.

Μια μελέτη σε σχεδόν 70.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εφόσον η πρόσληψη νατρίου εμπίπτει στις συνιστώμενες διατροφικές οδηγίες, δεν φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά την υγεία των οστών.

Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερο από τη συνιστώμενη ποσότητα νατρίου ως αλάτι (που αποτελείται από νάτριο και χλώριο). Οι νεφροί βοηθούν στην απομάκρυνση της περίσσειας χλωρίου, αλλά τα οστά διασπώνται για να απελευθερώσουν αλκάλια και βοηθούν στη διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας όταν δεν μπορεί να συμβαδίσει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια ασβεστίου από τα οστά.

Παραδόξως, το μεγαλύτερο μέρος του νατρίου που τρώμε δεν προέρχεται από το επιτραπέζιο αλάτι που προσθέτουμε όταν μαγειρεύουμε ή τρώμε. Πάνω από το 70% προέρχεται από συσκευασμένα και παρασκευασμένα τρόφιμα.

Κόκκινο κρέας

Έρευνες δείχνουν ότι η υψηλή πρόσληψη λίπους μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για την οστεοπόρωση. Μερικές μελέτες έχουν βρει ότι τόσο μια δίαιτα χαμηλή όσο και μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, ενώ μια δίαιτα μέτριας περιεκτικότητας σε λιπαρά μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της υγιούς οστικής πυκνότητας.

Το κόκκινο κρέας είναι ιδιαίτερα υψηλό σε κορεσμένα λιπαρά και ωμέγα-6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η αυξημένη κατανάλωση αυτών των τύπων λιπών μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο για οστεοπορωτικά κατάγματα .

Παραδείγματα κόκκινου κρέατος που καταναλώνεται συνήθως περιλαμβάνουν το βοδινό, το χοιρινό και το αρνί, το οποίο μπορεί να έχει τη μορφή μοσχαρίσιου κιμά και χάμπουργκερ, καθώς και επιλογές υψηλής επεξεργασίας όπως χοτ ντογκ, λουκάνικο και μπέικον.

Τρόφιμα με προσθήκη ζάχαρης

Η υπερβολική πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης δεν είναι ευεργετική για καμία πτυχή της υγείας. Η έρευνα έχει βρει μια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτώνκαι της επιδείνωσης της υγείας των οστών. Οι περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη επηρεάζουν αρνητικά την υγεία των οστών και μπορούν να προάγουν υψηλότερο κίνδυνο καταγμάτων. Λάβετε υπόψη ότι τα φυσικά σάκχαρα που βρίσκονται σε υγιεινά τρόφιμα, όπως φρούτα και λαχανικά, διαφέρουν από τα πρόσθετα σάκχαρα.

Jenny.Gr
pexels

Αλκοόλ

Είναι καλή ιδέα να αποφεύγετε το αλκοόλ όταν έχετε οστεοπόρωση γιατί μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματός σας να αναδομεί και να δυναμώνει σωστά τα οστά. Αυτό είναι ιδιαίτερα προβληματικό με την υπερβολική κατανάλωση.

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αναστείλει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο και τη βιταμίνη D που υποστηρίζουν την υγεία των οστών. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να αλλάξει τη φυσιολογική λειτουργία των ορμονών στο σώμα που εμπλέκονται στη διατήρηση των οστών ισχυρών, όπως η παραθυρεοειδική ορμόνη , η αυξητική ορμόνη και τα οιστρογόνα.

Καφεΐνη

Η καφεΐνη είναι ένα φυσικό διεγερτικό που βρίσκεται σε κόκκους καφέ, σοκολάτα και ορισμένα τσάγια. Είναι καλύτερο να περιορίσετε την πρόσληψη καφεΐνης στο ελάχιστο εάν έχετε οστεοπόρωση. Αν και ορισμένες έρευνες δείχνουν κάποια οφέλη για τα οστά από μια μικρή ποσότητα καφεΐνης, η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό των οστών και ενδεχομένως να αποβάλει το ασβέστιο από τα οστά σας.

Οι περισσότερες μελέτες λένε ότι λιγότερο από 400 χιλιοστόγραμμα (mg) ημερησίως δεν ενέχουν σημαντικό κίνδυνο προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της οστεοπόρωσης. 400 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης βρίσκονται περίπου σε:

  • Τρία ή τέσσερα φλιτζάνια καφέ

  • Εννέα ή 10 κουτιά από τα περισσότερα αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη

  • Πέντε ενεργειακά ποτά

Τι να τρώτε με την οστεοπόρωση

Εάν έχετε οστεοπόρωση, υπάρχουν ακόμα πολλές τροφές που μπορείτε να απολαύσετε και που προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία των οστών σας.

Αντί για τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, νάτριο και κορεσμένα λιπαρά, δώστε προτεραιότητα σε τρόφιμα που περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τα οστά σας, όπως βιταμίνη D, βιταμίνη Κ, κάλιο και ασβέστιο, καθώς και φυτικές ίνες και υγιή λίπη.

Για παράδειγμα, τα πιο υγιεινά τρόφιμα για την οστεοπόρωση περιλαμβάνουν:

  • Φρούτα

  • Λαχανικά

  • Ξηροί καρποί και σπόροι

  • Δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως κινόα, κριθάρι, βρώμη και καστανό ρύζι

  • Άπαχες πρωτεΐνες, όπως πουλερικά και ψάρια

  • Όσπρια που έχουν μουλιάσει

Η οστεοπόρωση είναι μια κοινή πάθηση κατά την οποία η οστική πυκνότητα μειώνεται, αυξάνοντας τον κίνδυνο καταγμάτων. Μια δίαιτα που αποτελείται από τρόφιμα που παρέχουν θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τα οστά, όπως βιταμίνη D, βιταμίνη Κ, ασβέστιο και κάλιο, ενώ η περιορισμένη πρόσθετη ζάχαρη, νάτριο, κορεσμένα λιπαρά, αλκοόλ και καφεΐνη, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για τη διαχείριση της οστεοπόρωσης. .

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.