WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 λόγοι που πονάει το στομάχι σου μετά την κατανάλωση ξηρών καρπών και τι να κάνεις γι’ αυτό


Τζουλιάννα Καρνέζη

7 Ιουλίου 2024

4 λόγοι που πονάει το στομάχι σου μετά την κατανάλωση ξηρών καρπών και τι να κάνεις γι’ αυτό
pexels
Οι ξηροί καρποί είναι μερικά από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα που υπάρχουν, αλλά μπορεί να οδηγήσουν σε ορισμένα πεπτικά προβλήματα.

Οι ξηροί καρποί είναι από τις πιο θρεπτικές τροφές, πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες και μέταλλα όπως το μαγνήσιο και το κάλιο. Επομένως, μπορεί να σας εκπλήξει εάν η κατανάλωση ξηρών καρπών, όπως αμύγδαλα και κάσιους, είτε φιστίκια, οδηγεί σε πόνο στο στομάχι και δυσφορία.

Γιατί οι ξηροί καρποί μπορεί να προκαλούν πόνο

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στο στομάχι μετά την κατανάλωση ξηρών καρπών.

Φυτικό οξύ

Οι ξηροί καρποί περιέχουν μια ένωση που ονομάζεται φυτικό οξύ. Το πρόβλημα όμως είναι ότι σε μερικούς ανθρώπου αυτή η ένωση ερεθίζει το πεπτικό σύστημα. Για να διασπαστεί το φυτικό οξύ, χρειάζεστε το ένζυμο τη φυτάση, αλλά το σώμα σας δεν παράγει αυτό το ένζυμο από μόνο του, με αποτέλεσμα τη δυσφορία στο στομάχι.

Μερικοί ξηροί καρποί μπορεί να σας ενοχλούν ενώ άλλοι όχι, και η παρακολούθηση των συμπτωμάτων σας με ένα ημερολόγιο τροφίμων μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τον ένοχο.

Τροφική δυσανεξία

Ο στομαχικός πόνος που προκαλείται από τους ξηρούς καρπούς πιθανότατα δεν είναι τροφική αλλεργία, η οποία είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και συνοδεύεται από την πιθανότητα αναφυλακτικής αντίδρασης. Μια αληθινή αλλεργία στους ξηρούς καρπούς είναι πιο πιθανό να προκαλέσει συμπτώματα όπως συριγμό ή βήχα, κνίδωση ή πρήξιμο της γλώσσας παρά στομαχόπονο.

Αυτό που μπορεί να έχετε είναι μια τροφική δυσανεξία. Εάν λοιπόν έχετε δυσανεξία στους ξηρούς καρπούς, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα 1 έως 4 ώρες μετά την κατανάλωση τους και, όπως πόνο στο στομάχι, πονοκέφαλο και ναυτία, λέει. Και ο πόνος δεν είναι το μόνο σύμπτωμα του γαστρεντερικού συστήματος που μπορεί να αντιμετωπίσετε: Η δυσανεξία στους ξηρούς καρπούς μπορεί επίσης να προκαλέσει φούσκωμα και αέρια.

Jenny.Gr
pexels

Μέγεθος μερίδας

Το σώμα σας μπορεί να έχει πρόβλημα να αφομοιώσει μια μεγάλη ποσότητα λίπους ταυτόχρονα, ειδικά αν τρώτε γρήγορα. Η μεγάλη, άπεπτη ποσότητα τροφής επιβαρύνει το πεπτικό σας σύστημα. Σημειώστε ότι εάν τρώτε πάρα πολλούς ξηρούς καρπούς ταυτόχρονα, μπορεί να οφείλεται στο ότι κάτι λείπει από τη διατροφή σας.

Έχω παρατηρήσει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν υπερβολικά ξηρούς καρπούς το κάνουν συχνά επειδή δεν τρώνε αρκετά στα γεύματα, ειδικά όταν πρόκειται για πρωτεΐνη.

Αέρια και φούσκωμα

Οι ξηροί καρποί είναι γεμάτοι φυτικές ίνες. Συνολικά, αυτό είναι καλό - οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στην ομαλοποίηση των κινήσεων του εντέρου και στην προώθηση της υγείας του εντέρου.

Αλλά αν το σώμα σας δεν έχει συνηθίσει να τρώει πολλά από τα θρεπτικά συστατικά, τα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως οι ξηροί καρποί, μπορεί να οδηγήσουν σε αέρια και φούσκωμα. Και αυτό το συσσωρευμένο αέριο μπορεί να προκαλέσει — το μαντέψατε — πόνο στο στομάχι.

Για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα, προσθέστε σταδιακά στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως ξηρούς καρπούς, για να δώσετε στο σώμα σας χρόνο να προσαρμοστεί.

Πώς να ανακουφιστείτε

Αν και μπορεί να μην αισθάνεστε πλήρη ανακούφιση έως ότου το σώμα σας έχει χωνέψει πλήρως την τροφή, οι καλύτερες μέθοδοι για την ανακούφιση από τον κοιλιακό πόνο λόγο των ξηρών καρπών είναι παρόμοιες με τα μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να απαλύνετε τυχόν προβλήματα στην κοιλιά. Εδώ είναι μερικές φυσικές θεραπείες για στομαχικές διαταραχές που μπορεί να βοηθήσουν:

  • Τρώτε απλά, μη ερεθιστικά τρόφιμα όπως μπανάνες, ρύζι, σάλτσα μήλου και τοστ.

  • Τρώτε τροφές πλούσιες σε προβιοτικά όπως γιαούρτι ή κεφίρ.

  • Πίνετε άφθονο νερό.

  • Πιείτε τσάι με τζίντζερ ή γλυκόριζα.

  • Κάντε ήπια γιόγκα για να βοηθήσετε την πέψη και να απαλύνετε το φούσκωμα.

  • Αποφύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ανθρακούχα ποτά, το αλκοόλ και το κάπνισμα.

Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν ο πόνος στο στομάχι μετά την κατανάλωση ξηρών καρπών σας απασχολεί ή διαρκεί περισσότερο από μερικές ημέρες . Ένας γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε πιθανές τροφικές δυσανεξίες, προβλήματα με το μέγεθος της μερίδας ή υποκείμενες παθήσεις υγείας.

Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια εάν έχετε έντονο πόνο στο στομάχι μετά την κατανάλωση ξηρών καρπών ή ο πόνος σας συνοδεύεται από πυρετό, αίμα στα κόπρανα , κοιλιακό πρήξιμο ή ναυτία και έμετο. Ιδιαίτερα έντονη ενόχληση που προκαλείται από ξηρούς καρπούς θα μπορούσε να είναι σημάδι ενός μεγαλύτερου πεπτικού προβλήματος όπως πέτρες στη χολή, έλκη ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.