WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τροφική δυσανεξία: Ποιες είναι οι επιπτώσεις της στο σώμα σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

5 Οκτωβρίου 2023

Τροφική δυσανεξία: Ποιες είναι οι επιπτώσεις της στο σώμα σου
pexels
Ποιες είναι οι επιπτώσεις της τροφικής δυσανεξίας στον οργανισμό μας;

Οι τροφικές δυσανεξίες μπορεί να έχουν διάφορες επιπτώσεις στην πέψη και τη γενική ευεξία. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε μερικές μόνο από τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στο σώμα μας.

Τι είναι η δυσανεξία;

Η δυσανεξία είναι διαφορετική από μια τροφική αλλεργία, καθώς δεν αφορά το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά την αδυναμία του πεπτικού συστήματος να επεξεργαστεί σωστά ορισμένα συστατικά ενός τροφίμου. Οι συνήθεις διατροφικοί ένοχοι είναι τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, το σιτάρι, οι ξηροί καρποί και η μαγιά. Παρακάτω είναι μερικές από τις σωματικές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν οι δυσανεξίες.

Οι επιπτώσεις της τροφικής δυσανεξίας

Γαστρεντερικά συμπτώματα

Οι τροφικές δυσανεξίες συχνά οδηγούν σε γαστρεντερική δυσφορία και συμπτώματα όπως φούσκωμα, αέρια, κοιλιακό άλγος, κράμπες και διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και μπορεί να εμφανιστούν λίγο μετά την κατανάλωση της προβληματικής τροφής.

Ναυτία και έμετος

Μερικά άτομα με τροφική δυσανεξία μπορεί να εμφανίσουν ναυτία και έμετο, ιδιαίτερα εάν καταναλώνουν σημαντική ποσότητα συγκεκριμένου τροφίμου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω πεπτική δυσφορία και δυσφορία.

Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου

Οι τροφικές δυσανεξίες μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας ή της δυσκοιλιότητας . Αυτές οι αλλαγές συχνά συνδέονται με τη δυσκολία του οργανισμού στην επεξεργασία συγκεκριμένων συστατικών των τροφίμων.

Δυσαπορρόφηση

Σε περιπτώσεις τροφικής δυσανεξίας, το πεπτικό σύστημα μπορεί να δυσκολεύεται να απορροφήσει σωστά ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις σε βασικές βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά, οδηγώντας σε μια σειρά από προβλήματα υγείας με την πάροδο του χρόνου.

Φλεγμονή

Η χρόνια έκθεση σε τρόφιμα στα οποία ένα άτομο έχει δυσανεξία μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή χαμηλού επιπέδου στον γαστρεντερικό σωλήνα. Αυτή η φλεγμονή μπορεί να συμβάλει σε συνεχιζόμενη πεπτική δυσφορία και μπορεί να έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην υγεία. Η παρατεταμένη φλεγμονή χαμηλού επιπέδου στην εντερική οδό σχετίζεται με διάφορες ανησυχίες για την υγεία. Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καταστάσεων όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και σύνδρομο διαρροής εντέρου όπου υπάρχει αυξημένη διαπερατότητα στα έντερα.

Jenny.Gr
pexels

Κόπωση και γενική δυσφορία

Τα γαστρεντερικά συμπτώματα που σχετίζονται με την τροφική δυσανεξία μπορεί να οδηγήσουν σε κόπωση και γενική δυσφορία. Το σώμα μπορεί να εκτρέψει ενέργεια και πόρους για να αντιμετωπίσει τα πεπτικά προβλήματα, αφήνοντας ένα άτομο να αισθάνεται κουρασμένο και αδιαθεσία.

Δερματικές παθήσεις και αλλεργικές αντιδράσεις

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τροφικές δυσανεξίες μπορεί να εκδηλωθούν ως δερματικές παθήσεις, όπως κνίδωση ή έκζεμα. Αυτές οι αντιδράσεις είναι συχνά το αποτέλεσμα της προσπάθειας του οργανισμού να αποβάλει τις προβληματικές ουσίες.

Διάθεση και γνωστικές επιδράσεις

Μερικά άτομα με τροφική δυσανεξία αναφέρουν εναλλαγές στη διάθεση, ευερεθιστότητα και γνωστικά συμπτώματα όπως ομίχλη του εγκεφάλου ή δυσκολία συγκέντρωσης. Αυτές οι επιδράσεις μπορεί να σχετίζονται με τη φλεγμονώδη απόκριση του σώματος ή με διαταραχές στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Αλλαγές βάρους

Οι τροφικές δυσανεξίες μπορεί να οδηγήσουν σε διακυμάνσεις βάρους, με ορισμένα άτομα να παρουσιάζουν απώλεια βάρους λόγω δυσαπορρόφησης, ενώ άλλα μπορεί να πάρουν βάρος λόγω αυξημένης κατανάλωσης εναλλακτικών τροφών που είναι ανεκτά αλλά υψηλότερα σε θερμίδες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα συμπτώματα και η σοβαρότητα της τροφικής δυσανεξίας μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των ατόμων και εξαρτώνται από το συγκεκριμένο τρόφιμο ή συστατικό τροφής που δεν είναι καλά ανεκτό.

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε τροφική δυσανεξία, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για σωστή αξιολόγηση και καθοδήγηση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.