WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Να γιατί μπορεί να κοιμάσαι τόσο πολύ


Τζουλιάννα Καρνέζη

2 Οκτωβρίου 2023

Να γιατί μπορεί να κοιμάσαι τόσο πολύ
unsplash
Κοιμάστε πολύ; Η περιστασιακή περίοδος υπερβολικού ύπνου (περισσότερες από 10 ώρες τη νύχτα) είναι συνηθισμένη και συνήθως έχει μια προφανή εξήγηση. Ίσως καταπολεμάτε ένα κρυολόγημα, αναρρώνετε από το jet lag ή ξεκουράζεστε μετά από μια ιδιαίτερα αγχωτική στιγμή στη δουλειά ή στο σπίτι.

Ο επίμονος υπερβολικός ύπνος μπορεί να είναι σημάδι διαταραχής ύπνου ή ότι κάτι δεν πάει καλά με τη μεταβολική σας υγεία. Συχνά, ο λόγος που χρειάζεται να κοιμάστε περισσότερο από το συνηθισμένο έχει να κάνει με την ποιότητα του ύπνου σας. Μπορεί να μην ξεκουράζεστε αρκετά, ακόμα κι αν κοιμάστε τακτικά για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Διαβάστε παρακάτω για να δείτε αν κοιμάστε πολύ, τι μπορεί να το προκαλεί και πώς να επαναφέρετε το πρόγραμμα ύπνου σας.

Πόσο πρέπει να κοιμάστε;

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι μεταξύ 7 και 9 ωρών ύπνου τη νύχτα είναι ένα υγιές εύρος για τους ενήλικες, αν και διαφέρει από άτομο σε άτομο. Εάν κοιμάστε περισσότερες από 9 ώρες, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό για εσάς - και δεν προκαλεί προβλήματα στην καθημερινή σας ζωή - μπορεί να μην υπάρχει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα. Μπορεί απλώς να χρειάζεστε περισσότερο ύπνο από άλλους ανθρώπους.

Οι ανάγκες ύπνου αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία και το στάδιο της ζωής σας. Για παράδειγμα, έρευνα έχει βρει ότι οι έφηβοι χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους μεγαλύτερους ενήλικες (περίπου 8 έως 10 ώρες ).

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι ο πολύ λίγος ύπνος μπορεί να είναι επιζήμιος για την υγεία σας, αλλά και ο υπερβολικός ύπνος μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα. Για παράδειγμα, οι ερευνητές έχουν βρει σχέση μεταξύ του ύπνου για περισσότερες από 10 ώρες τη νύχτα και της κατάθλιψης και της παχυσαρκίας.

Ωστόσο, ο αριθμός των ωρών που κοιμάστε δεν είναι ο μόνος σημαντικός παράγοντας. Η ποιότητα του ύπνου σας και άλλοι μεταβολικοί παράγοντες, όπως η διατροφή και οι ορμόνες, παίζουν επίσης ζωτικό ρόλο στο εάν αισθάνεστε κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η αποτελεσματικότητα του ύπνου και η ποιότητα παίζουν επίσης ρόλο στο αν ξεκουράζεστε αρκετά.

Η αποτελεσματικότητα του ύπνου είναι ο χρόνος που κοιμάστε πραγματικά εκτός του συνολικού χρόνου που αφιερώνετε στο κρεβάτι. Η ποιότητα του ύπνου αναφέρεται στο πόσο καλά κοιμηθήκατε.

Λόγοι που μπορεί να κοιμάστε τόσο πολύ

Το να νιώθετε κούραση ή ακόμα και εξάντληση κάποιες φορές είναι σύνηθες φαινόμενο και συχνά οφείλεται σε μια βραχυπρόθεσμη περίοδο στέρησης ύπνου

Άλλοι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβολικό ύπνο περιλαμβάνουν:

Αύξηση του σακχάρου στο αίμα

Ο μεταβολισμός σας είναι ένα πολύπλοκο σύστημα που ανταποκρίνεται στον ύπνο, τις ορμόνες και στο τι τρώτε. Η κατανάλωση ζαχαρούχων τροφών μπορεί να οδηγήσει σε αυξήσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας, ακολουθούμενες από πτώσεις αργότερα που σας κάνουν να αισθάνεστε κουρασμένοι.

Διαταραχές ύπνου

Υπάρχουν περίπου 100 διαφορετικές ταξινομήσεις διαταραχών ύπνου. Ορισμένες διαταραχές ύπνου, όπως η ναρκοληψία, είναι άμεση αιτία υπερβολικού ύπνου. Η ναρκοληψία είναι συνήθως το αποτέλεσμα χαμηλών επιπέδων ή δυσλειτουργίας ορισμένων χημικών ουσιών στον εγκέφαλό σας.

Εάν πάσχετε από ναρκοληψία , μπορεί να αισθάνεστε ξεκούραστοι μετά το ξύπνημα και να νιώθετε μία υπνηλία όλη την ημέρα. Πολλοί άνθρωποι με ναρκοληψία διαπιστώνουν ότι δυσκολεύονται να κοιμηθούν όλη τη νύχτα χωρίς να ξυπνήσουν.

Μπορεί επίσης να αποκοιμηθούν κατά τη διάρκεια των ημερήσιων δραστηριοτήτων, όπως η εργασία ή ακόμα και η οδήγηση, καθιστώντας τη μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση. Άλλα συμπτώματα της ναρκοληψίας περιλαμβάνουν υπνική παράλυση, μυϊκή αδυναμία κατά τη διάρκεια της ημέρας και θέαση εικόνων που μοιάζουν με όνειρο ενώ σας παίρνει ο ύπνος.

Οι διαταραχές ύπνου μπορεί να σας κάνουν να κοιμάστε περισσότερο επειδή αναρρώνετε από μια περίοδο στέρησης ύπνου. Η αϋπνία, για παράδειγμα, συνήθως συνδέεται με την έλλειψη ύπνου. Αφού αντιμετωπίσετε μια περίοδο αϋπνίας, μπορεί να νιώθετε κουρασμένοι όλη την ώρα και μπορεί να αρχίσετε να κοιμάστε περισσότερο από το συνηθισμένο ή σε διαφορετικές ώρες.

Άλλες διαταραχές ύπνου περιλαμβάνουν:

  • Υπνική άπνοια (όπου η αναπνοή σας σταματά και ξεκινά όλη τη νύχτα)

  • Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (μια σχεδόν ανεξέλεγκτη επιθυμία να κινήσετε τα πόδια σας)

  • Υπνοβασία (γνωστή και ως παραϋπνία)

Εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα που συνάδουν με διαταραχές ύπνου, όπως πνιγμό κατά τη διάρκεια του ύπνου, δυνατό ροχαλητό, υπνοβασία ή αισθάνεστε έντονες παρορμήσεις να κινήσετε τα πόδια σας, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Jenny.Gr
pexels

Συνθήκες ψυχικής υγείας

Πολλές παθήσεις ψυχικής υγείας μπορούν να συμβάλουν στο να αισθάνεστε συνεχώς κουρασμένοι και να χρειάζεστε περισσότερο ύπνο από το συνηθισμένο. Σύμφωνα με μια μεγάλης κλίμακας μελέτη , οι πιο συχνές καταστάσεις που προκαλούν κόπωση και προβλήματα ύπνου είναι η κατάθλιψη, το άγχος και η διαταραχή μετατραυματικού στρες.

Συζητήστε τις ανησυχίες για την ψυχική σας υγεία με τους γιατρούς σας, καθώς οι ασθένειες ψυχικής υγείας που δεν αντιμετωπίζονται μπορούν να οδηγήσουν σε πολλά άλλα προβλήματα υγείας.

Φαρμακευτική αγωγή

Η υπνηλία μπορεί να είναι παρενέργεια πολλών φαρμάκων , συμπεριλαμβανομένων και αυτών που δεν συνταγογραφούνται. Εάν αισθάνεστε υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, φροντίστε να διαβάσετε τις παρενέργειες που αναφέρονται στο φάρμακο που παίρνετε. Μπορεί να θέλετε να κάνετε το ίδιο για τυχόν βότανα ή συμπληρώματα που παίρνετε, ιδιαίτερα αν μόλις ξεκινήσατε να τα παίρνετε

Παράγοντες τρόπου ζωής

Τα πολυάσχολα προγράμματά μας συχνά δεν μας επιτρέπουν να κοιμόμαστε αρκετά ή να κρατάμε μια σταθερή ρουτίνα. Πολλοί παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν να διαταράξουν τα πρότυπα ύπνου σας, όπως:

  • Το αλκοόλ, το οποίο μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας και άλλες λειτουργίες του σώματος

  • Η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης

  • Ένα ταραχώδες πρόγραμμα εργασίας

  • Ένα περίπλοκο πρόγραμμα φαρμάκων ή να φροντίζετε ένα άλλο άτομο

  • Υπερβολική φωτορύπανση τη νύχτα

  • Δεν λαμβάνετε αρκετό φως την ημέρα κατά τις ώρες αφύπνισης

Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους πολλούς πιθανούς λόγους που μπορεί να αντιμετωπίζετε διαταραχές ύπνου. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τον ύπνο σας.

Πώς να βελτιώσετε τον ύπνο σας

Έρευνες δείχνουν ότι ο καλός ύπνος είναι κρίσιμος για το ανοσοποιητικό σύστημα, τον μεταβολισμό και την καρδιαγγειακή υγεία. Εάν κοιμάστε πολύ, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ελέγξετε τα επίπεδα ενέργειας και τη μεταβολική σας υγεία. Μερικοί τρόποι για την επίτευξη καλύτερης ποιότητας ύπνου και τη μείωση της υπνηλίας συνολικά περιλαμβάνουν:

  • Να πηγαίνετε για ύπνο νωρίτερα

  • Αλλάξτε τη διατροφή σας για να περιορίσετε τις αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα και αποφύγετε μεγάλα γεύματα ή τροφές με ζάχαρη κοντά στην ώρα του ύπνου

  • Αποφύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου

  • Να παίρνετε αρκετό ηλιακό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας

Εάν κοιμάστε πολύ, εξετάστε πρώτα τυχόν υποκείμενες παθήσεις, τα φάρμακα που παίρνετε και τον τρόπο ζωής σας. Εάν ανησυχείτε ότι μια διαταραχή ύπνου ή μια κατάσταση ψυχικής υγείας σας οδηγεί στον υπερβολικό ύπνο, μιλήστε με έναν γιατρό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.