WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς το έκζεμα συνδέεται με την υγεία του εντέρου;


Τζουλιάννα Καρνέζη

4 Μαΐου 2023

Πώς το έκζεμα συνδέεται με την υγεία του εντέρου;
pexels
Το έκζεμα είναι μια χρόνια πάθηση του δέρματος που προκαλεί φαγούρα, ξηρότητα και συχνά επώδυνες κηλίδες στο δέρμα. Τα ακριβή αίτια δεν είναι πλήρως κατανοητά, αλλά οι αναδυόμενες έρευνες δείχνουν ότι θα μπορούσε να υπάρχει σύνδεση μεταξύ του εκζέματος και της υγείας του εντέρου. 

Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η υγεία του δέρματός σας και η υγεία του εντέρου σας μπορεί να συνδέονται και ότι η σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου σας - η κοινότητα των μικροβίων που ζουν στο έντερό σας - θα μπορούσε να παίξει κάποιο ρόλο. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης εάν τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στο έκζεμα. Τα προβιοτικά είναι μικροοργανισμοί παρόμοιοι με τα «καλά» βακτήρια στο μικροβίωμα σας και μπορεί να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου σας.

Παρακάτω, θα εξετάσουμε τους πιθανούς δεσμούς μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου σας και του πιο συνηθισμένου τύπου εκζέματος, της ατοπικής δερματίτιδας. Θα εξετάσουμε επίσης εάν η ενίσχυση της υγείας του εντέρου σας με προβιοτικά τρόφιμα και συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσει.

Τι είναι το έκζεμα και τι το προκαλεί;

Το έκζεμα είναι μια κατάσταση που κάνει το δέρμα σας ξηρό, σκασμένο και προκαλεί φαγούρα. Συχνά ξεκινά σε μωρά ή παιδιά, αλλά μπορεί να συνεχιστεί και στην ενήλικη ζωή. Το έκζεμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ενόχληση και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής σας. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές εκζέματος , οι οποίες μπορεί να έχουν διαφορετικούς παράγοντες ενεργοποίησης:

  • Ατοπική δερματίτιδα : Αυτή είναι η πιο κοινή μορφή εκζέματος. Είναι το αποτέλεσμα μιας ακατάλληλης απόκρισης του ανοσοποιητικού σας συστήματος και μπορεί να συνδέεται με το στρες. Τα γονίδιά σας επηρεάζουν τον κίνδυνο να το αναπτύξετε.

  • Δερματίτιδα εξ επαφής: Αυτή είναι μια φλεγμονή που προκαλείται από έκθεση σε αλλεργιογόνα ή ερεθιστικά, όπως σαπούνι ή προϊόντα καθαρισμού οικιακής χρήσης.

  • Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα: Αυτός είναι ένας τύπος εκζέματος που επηρεάζει περιοχές του σώματός σας με σμηγματογόνους αδένες, όπως το τριχωτό της κεφαλής σας. Η ακριβής αιτία είναι άγνωστη, αλλά μπορεί να οφείλεται σε συγκεκριμένα είδη ζύμης που ζουν στο δέρμα σας.

  • Δισκοειδής δερματίτιδα: Αυτός είναι ένας τύπος εκζέματος που προκαλεί στρογγυλά μπαλώματα ξηρού δέρματος.

  • Δυσιδρωσικό έκζεμα: Είναι μια δερματίτιδα με βασικό χαρακτηριστικό της τις φυσαλίδες που εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του σώματος- συνήθως στα χέρια και τα πόδια σας - που μπορεί να προκληθούν από το στρες ή την αλλεργία.

Οι ενυδατικές κρέμες, οι στεροειδείς κρέμες ή τα αντιισταμινικά μπορούν να βοηθήσουν με συμπτώματα όπως ο κνησμός και η ξηρότητα.

Ατοπική δερματίτιδα και υγεία του εντέρου

Η ατοπική δερματίτιδα είναι ο πιο κοινός τύπος εκζέματος και αυτός που έχε ερευνηθεί περισσότερο. Τα άτομα με ατοπική δερματίτιδα έχουν επίσης συχνά τροφική αλλεργία και μπορεί να εμφανίσουν εξάρσεις ως αντίδραση σε μια συγκεκριμένη τροφή, όπως το αγελαδινό γάλα. Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν επίσης βρει πολλαπλούς δεσμούς μεταξύ της ατοπικής δερματίτιδας και της υγείας του εντέρου .

Το μικροβίωμα του εντέρου σας εμπλέκεται στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού σας συστήματος, το οποίο μπορεί, με τη σειρά του, να επηρεάσει την υγεία του δέρματός σας . Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με ατοπική δερματίτιδα μπορεί να έχουν μικρότερο εύρος εντερικών προβλημάτων από εκείνους που δεν έχουν έκζεμα.

Πολλοί ερευνητές συμφωνούν ότι ένα πιο ποικιλόμορφο μικροβίωμα του εντέρου με πολλά φιλικά βακτήρια είναι γενικά πιο υγιεινό. Ένας μικρός αριθμός μελετών έχει βρει ότι τα άτομα με ατοπική δερματίτιδα είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλότερες ή χαμηλότερες ποσότητες ορισμένων τύπων βακτηρίων στα μικροβιώματα του εντέρου τους. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι να καταλάβουν οι επιστήμονες πόση ακριβώς επίδραση μπορεί να έχει η σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου σας στο έκζεμα.

Jenny.Gr
unsplash

Μπορούν τα προβιοτικά συμπληρώματα να βοηθήσουν στο έκζεμα;

Εάν η υγεία του εντέρου σας συνδέεται με την υγεία του δέρματός σας, θα μπορούσαν τα προβιοτικά συμπληρώματα να βοηθήσουν στο έκζεμα ενισχύοντας το μικροβίωμα του εντέρου σας;

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα βρέφη που έπαιρναν προβιοτικά που ονομάζονταν Lactobacillus rhamnosus και Bifidobacterium animalis κάθε μέρα για 6 μήνες, είχαν λιγότερο από τις μισές πιθανότητες να αναπτύξουν έκζεμα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου από εκείνα που δεν έπαιρναν τα συμπληρώματα.

Μια ανασκόπηση επτά άλλων μελετών διαπίστωσε ότι τα παιδιά των οποίων οι μητέρες έλαβαν προβιοτικά Lactobacilli κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν έκζεμα μεταξύ 2 και 7 ετών.

Ωστόσο, για εκείνους που έλαβαν ένα μείγμα άλλων τύπων προβιοτικών βακτηρίων, δεν υπήρχε λιγότερος κίνδυνος να αναπτύξουν έκζεμα.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα προβιοτικά συμπληρώματα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης εκζέματος εάν ληφθούν σε νεαρή ηλικία. Ωστόσο, είναι αμφίβολο εάν τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν εφόσον έχετε ήδη συμπτώματα εκζέματος.

Μια ανασκόπηση 39 κλινικών μελετών που αφορούσαν άτομα που είχαν ήδη έκζεμα διαπίστωσε ότι τα προβιοτικά που έπαιρναν είχαν μικρή ή καθόλου διαφορά σε συμπτώματα όπως φαγούρα ή απώλεια ύπνου και δεν οδήγησαν σε καμία βελτίωση στη συνολική ποιότητα ζωής τους.

Μπορούν τα τρόφιμα που ενισχύουν την υγεία του εντέρου να βοηθήσουν στο έκζεμα;

Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι, το kimchi, το miso, το ξινολάχανο και τα παλαιωμένα τυριά - όπως το τσένταρ και η παρμεζάνα - είναι φυσικά πλούσια σε προβιοτικά που είναι καλά για την υγεία του εντέρου σας.

Μια μελέτη με σχεδόν 10.000 συμμετέχοντες από την Κορέα διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που ακολούθησαν μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζυμωμένα τρόφιμα είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να έχουν έκζεμα. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό σήμαινε ότι θα τρώτε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση κατά μέσο όρο τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα κατά τη διάρκεια ενός μήνα.

Υποστηρίζοντας αυτά τα αποτελέσματα, μια μελέτη στην Ιαπωνία έδειξε ότι τα μωρά των μητέρων που έτρωγαν ζυμωμένη σόγια κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν έκζεμα από εκείνα των οποίων οι μητέρες την έτρωγαν μόνο δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα.

Εν κατακλείδι οι ενήλικες που ακολουθούν μια διατροφή πολύ υψηλή σε ζυμωμένα τρόφιμα που περιέχουν φυσικά προβιοτικά μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να έχουν έκζεμα. Η κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση κάθε μέρα ενώ είστε έγκυος θα μπορούσε επίσης να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα το παιδί σας να αναπτύξει έκζεμα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.