WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι πιο αποτελεσματικές διατροφικές συμβουλές για να αντιμετωπίσεις την ακράτεια ούρων


Τζουλιάννα Καρνέζη

21 Ιουλίου 2024

Οι πιο αποτελεσματικές διατροφικές συμβουλές για να αντιμετωπίσεις την ακράτεια ούρων
pexels
Η ακράτεια ούρων (UI) είναι ένα θέμα ταμπού.

Η ακράτεια ούρων αναφέρεται στην ακούσια απώλεια ούρων ή στην αδυναμία ελέγχου της λειτουργίας της ουροδόχου κύστης. Είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, αν και είναι πιο διαδεδομένος στις γυναίκες. Η ακράτεια ούρων μπορεί να κυμαίνεται από περιστασιακές διαρροές έως πλήρη αδυναμία συγκράτησης ούρων.

Με ένα εκτιμώμενο 34% των γυναικών να υποφέρουν από ακούσιες διαρροές ούρων, αυτό δεν πρέπει να είναι ένα θέμα ταμπού. Η ολιστική αντιμετώπιση με τη διατροφή και ένα πλαίσιο λειτουργικής ιατρικής είναι ζωτικής σημασίας.

Αυτή είναι μια καλή στιγμή για να τονίσω ότι είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν αντιμετωπίζετε ακράτεια, ώστε να μπορέσει να διερευνήσει και να σας παράσχει την κατάλληλη θεραπεία, εάν είναι απαραίτητο.

Τώρα, ας διερευνήσουμε τη σύνδεση μεταξύ της διατροφής σας και της υγείας της ουροδόχου κύστης για να ανακαλύψουμε αποτελεσματικές διατροφικές στρατηγικές για τη διαχείριση προβλημάτων ελέγχου της κύστης και τη βελτίωση της συνολικής ευεξίας σας.

Φυσική διατροφική υποστήριξη για την ακράτεια ούρων

Ενώ η προπόνηση της ουροδόχου κύστης, τα επιθέματα ακράτειας και οι ασκήσεις Kegel/πυελικού εδάφους είναι εξαιρετικοί τρόποι για να βοηθήσετε στη διαχείριση της ακράτειας, αξίζει να σημειωθεί ότι μπορείτε επίσης να βελτιστοποιήσετε τη διατροφική σας κατάσταση για πρόσθετη υποστήριξη.

Υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ του επιπολασμού της ακράτειας ούρων και ορισμένων παραγόντων του τρόπου ζωής, όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα, τα ανθρακούχα ποτά, η καφεΐνη και το αλκοόλ.

Επίσης ένα απαραίτητο μέταλλο για τη χαλάρωση των μυών και τη λειτουργία των νεύρων είναι το μαγνήσιο, το οποίο βοηθά στη μείωση των μυϊκών σπασμών της ουροδόχου κύστης, κάτι που μπορεί να είναι ευεργετικό για άτομα ακράτεια ούρων. Καλές πηγές μαγνησίου περιλαμβάνουν σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σέσκουλο, το σπανάκι, τα φύκια, το μπρόκολο στον , σπόροι κολοκύθας και άλλα πράσινα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι. Με την ενσωμάτωση αυτών των τροφών στη διατροφή σας, μπορείτε φυσικά να αυξήσετε την πρόσληψη μαγνησίου και ενδεχομένως να ανακουφίσετε τα συμπτώματα της ακράτειας.

Το μαγνήσιο δεν είναι το μόνο θρεπτικό συστατικό που εμπλέκεται στη λειτουργία των νεύρων και στον έλεγχο της ουροδόχου κύστης. Η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για το συντονισμό των μυών της ουροδόχου κύστης και τη σύνδεση μεταξύ της κύστης και του εγκεφάλου. Τα επαρκή επίπεδα ενισχύουν τη μυϊκή δύναμη, υποστηρίζουν την ουροδόχο κύστη και μειώνουν τη φλεγμονή, η οποία μπορεί να συμβάλει στην ακράτεια ούρων.

Jenny.Gr
pexels

Ενώ ορισμένες τροφές, όπως τα λιπαρά ψάρια, τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά ή φυτικό γάλα, τα αυγά και τα μανιτάρια που εκτίθενται στον ήλιο, περιέχουν μικρές ποσότητες βιταμίνης D, συνιστάται η λήψη συμπληρωμάτων, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για την κατάλληλη συμπλήρωση βιταμίνης D με βάση τις ανάγκες και τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας.

Επιπλέον, άλλα θρεπτικά συστατικά έχουν συσχετιστεί με μείωση των συμπτωμάτων. Η βιταμίνη C και η β-κρυπτοξανθίνη, μια πηγή βιταμίνης Α, έχουν δείξει πιθανά οφέλη. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C και β-κρυπτοξανθίνη περιλαμβάνουν τις πιπεριές, την κολοκύθα, την κολοκύθα, τα εσπεριδοειδή, τα καρότα.

Ενσωματώνοντας αυτά τα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά στα γεύματά σας, μπορείτε να παρέχετε στο σώμα σας απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και ενδεχομένως να βελτιώσετε τα συμπτώματα της ακράτειας ούρων.

Η επαρκής πρόσληψη νερού είναι επίσης σημαντική, αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να πίνετε λιγότερο. Η ενυδάτωση μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας της ουροδόχου κύστης και στην πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος (UTIs), οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην ακράτεια.

Η ακράτεια ούρων είναι πιο συχνή στις γυναίκες και δεν πρέπει να αποτελεί ταμπού. Η συζήτηση με έναν γιατρό μπορεί να αντιμετωπίσει τις αιτίες της και να βελτιώσει την υγεία της ουροδόχου κύστης.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.