Πιες αμέσως τον χυμό πορτοκάλι για να μη φύγουν οι βιταμίνες. Μύθος ή αλήθεια;
JTeam
23 Ιουλίου 2024
Η αλήθεια είναι πως λόγω της λόγω της έκθεσης στο φως και το οξυγόνο, η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά του φρέσκου χυμού μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Ορισμένα θρεπτικά συστατικά είναι πιο ευαίσθητα και έτσι αρχίζουν να οξειδώνονται ή να αποδομούνται, ειδικά αν ρίξετε τον χυμό σε ένα ποτήρι χωρίς καπάκι.
Οι βιταμίνες Α, η ριβοφλαβίνη, η Β-6, η Ε και η Κ καταστρέφονται πιο εύκολα ενώ τα φυτοχημικά όπως οι φαινόλες είναι αρκετά σταθερά. Η οξείδωση καταστρέφει τη βήτα-καροτίνη και τη βιταμίνη C, ενώ η βιταμίνη Ε και τα φλαβονοειδή είναι επίσης αρκετά σταθερά. Επίσης η βιταμίνη C που έχει ο φυσικός χυμός πορτοκάλι είναι φωτοευαίσθητη και γι αυτό μειώνεται όταν εκτεθεί στο φως.
Η απώλεια θρεπτικών συστατικών είναι ακόμη πιο σημαντική σε μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Οι προετοιμασμένοι και εμφιαλωμένοι χυμοί για εμπορική πώληση είναι πιο επιρρεπείς σε απώλεια θρεπτικών συστατικών λόγω της παρατεταμένης επεξεργασίας, αποστολής και αποθήκευσης τους.
Για παράδειγμα, η ισχύς της βιταμίνης C μπορεί να μειωθεί έως και 50 τοις εκατό σε 12 εβδομάδες, ακόμη και σε σωστά αποθηκευμένο χυμό πορτοκαλιού. Ακόμη και τα άθικτα λαχανικά χάνουν σημαντική ποσότητα θρεπτικών συστατικών μέσα σε λίγες μέρες μετά τη συλλογή τους.
Αν λοιπόν θέλετε να διατηρήσετε τα θρεπτικά συστατικά, όπως τη βιταμίνη C, από τον χυμό πορτοκαλιού που μόλις στύψατε μπορείτε να τον αποθηκεύσετε αδειάζοντάς τον σε ένα αδιαφανές δοχείο με ελάχιστο έως καθόλου αέρα και με σφιχτό κλείσιμο. Βάλτε τον χυμό στο ψυγείο και καταναλώστε τον μέσα σε 48 ώρες.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.