WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Περπάτημα στην άμμο: Όσα πρέπει να γνωρίζεις για μέγιστο αποτέλεσμα σε σώμα και μυαλό


JTeam

23 Ιουλίου 2024

Περπάτημα στην άμμο: Όσα πρέπει να γνωρίζεις για μέγιστο αποτέλεσμα σε σώμα και μυαλό
Freepik
Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι η ιδανική ευκαιρία για να περπατήσουμε στην άμμο

Το περπάτημα στην άμμο είναι κάτι παραπάνω από χαλαρωτικό κι αν δεν το έχεις δοκιμάσει μέχρι σήμερα, αυτό το άρθρο θα σε πείσει να το κάνεις. Αρκούν μόλις μερικά βήματα για να ηρεμήσεις ψυχικά, να σκεφτείς καθαρά και να γυμνάσεις το σώμα σου χωρίς, όμως, να κουραστείς.

Η ζεστή άμμος, το δροσερό αεράκι και ο ήχος της θάλασσας γίνονται φόντο μιας αμέριμνης βόλτας, που έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία σου. Το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να βγάλεις τις σαγιονάρες σου, να φορέσεις αντηλιακό σε όλο το σώμα και να απολαύσεις την ομορφιά του μέρους όπου βρίσκεσαι, περπατώντας.

Για μένα, η καλύτερη στιγμή της ημέρας για περπάτημα στην άμμο είναι αργά το απόγευμα, λίγο πριν από τη δύση του ήλιου, εκεί που ο ουρανός έχει «ντυθεί» με χρώματα και το θέαμα θυμίζει πίνακα ζωγραφικής.

Jenny.Gr
Freepik

Το περπάτημα στην άμμο έχει πολλαπλά οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία μας

Παρακάτω, λοιπόν, είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το περπάτημα στην άμμο. Ξεκίνα το από σήμερα κιόλας και σε λίγες ημέρες θα παρατηρήσεις τις πρώτες αλλαγές.

  • 1.Το περπάτημα στην άμμο είναι αρκετά απαιτητικό σε πρακτικό επίπεδο, διότι κινείσαι ξυπόλητος σε μια επιφάνεια μη σταθερή - η άμμος βουλιάζει - και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι μύες και οι τένοντες να δουλεύουν περισσότερο και συνεπώς εσύ να γυμνάζεσαι καλύτερα. Ο κορμός σου σιγά - σιγά δυναμώνει, ενώ οι θερμίδες που καις αυξάνονται.
  • 2.Η επαφή με τη φύση, ο ήχος της θάλασσας, των δέντρων, των πουλιών ωφελεί σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό τον οργανισμό μας. Το νευρικό σύστημα ηρεμεί, τα νεύρα μας εξαφανίζονται και ένα χαμόγελο έρχεται στα χείλη μας. Η συναναστροφή με τη φύση ευνοεί τη διάθεσή μας, συνεπώς νιώθουμε καλύτερα, είμαστε πιο ξεκούραστοι και βλέπουμε όλα τα πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή μας από μία ακόμη οπτική.
  • 3. Ένας ακόμα καλός λόγος για να ξεκινήσεις το περπάτημα στην άμμο, είναι η μείωση του άγχους. Το ιώδιο από τη θάλασσα, ο καθαρός αέρας, το οξυγόνο μας βοηθούν να χαλαρώσουμε, να αναζωογονηθούμε και να απομακρύνουμε τις αρνητικές σκέψεις που μας καταδιώκουν. Η αλλαγή παραστάσεων και η απασχόληση του μυαλού με καινούργια πράγματα λειτουργούν σαν «εχθροί» των σκέψεων που μας βαραίνουν.
Jenny.Gr
Freepik
  • 4. Ένα ακόμα στοιχείο που δεν θα γινόταν να απουσιάζει από αυτή τη λίστα είναι το γεγονός ότι το περπάτημα στη θάλασσα συμβάλλει στη μείωση βάρους. Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2020 απέδειξε ότι το περπάτημα στην άμμο είναι πιο αποτελεσματικό στη μείωση του λίπους από το περπάτημα στο έδαφος.
  • 5.Η άμμος λειτουργεί σαν απολεπιστικό προϊόν για τα πόδια μας, απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα. Επιπλέον, το περπάτημα στην άμμο, βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς, ενώ βελτιώνεται η φυσική κατάστασή μας.

Πώς θα έχεις το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα

  • 1. Προτίμησε τη μαλακή άμμο από τη βρεγμένη. Το επίπεδο ανεβαίνει και η προσπάθεια που θα χρειαστείς να καταβάλεις είναι μεγαλύτερη.
  • 2. Δημιούργησε το δικό σου πρόγραμμα. Δεν χρειάζεται από την πρώτη ημέρα να κάνεις χιλιόμετρα περπατώντας. Ωστόσο, φρόντισε κάθε ημέρα να περπατάς και λίγο περισσότερο, χτίζοντας έτσι μια ρουτίνα. Μην βιάζεσαι. Δεν είναι αυτός ο σκοπός άλλωστε. Άσε το σώμα σου να κατανοήσει την άσκηση και να επωφεληθεί όσο το δυνατόν περισσότερο από αυτή.
  • 3.Η αλήθεια είναι πως η ζέστη δεν ωφελεί τη γυμναστική. Ούτε και εσένα. Συνεπώς, προτίμησε να περπατάς απογευματινές ώρες, που ο ήλιος θα έχει πέσει και η θερμοκρασία θα έχει υποχωρήσει (έστω και λίγο).

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.