WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ψευδάργυρος: Γιατί είναι τόσο σημαντικός για τα παιδιά την καλοκαιρινή περίοδο


Τζουλιάννα Καρνέζη

24 Ιουλίου 2024

Ψευδάργυρος: Γιατί είναι τόσο σημαντικός για τα παιδιά την καλοκαιρινή περίοδο
pexels
Ο ψευδάργυρος είναι ένα κρίσιμο μέταλλο για το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και η έλλειψή του συμβάλλει σημαντικά στις παιδικές ασθένειες.

Τα καλοκαίρια είναι ιδιαίτερα δύσκολα για τα παιδιά, γι' αυτό οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ένα κρίσιμο μέταλλο που μπορεί να ενισχύσει την ανοσία ενός παιδιού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι ο ψευδάργυρος.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να περιορίσει την αντίσταση του παιδιού στις λοιμώξεις και συμβάλλει σημαντικά στις παιδικές ασθένειες.

Πώς ο ψευδάργυρος υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα ενός παιδιού το καλοκαίρι

Η έντονη ζέστη και οι συχνοί καύσωνες καθιστούν ζωτικής σημασίας για τα παιδιά να λαμβάνουν επαρκή διατροφή για να παραμείνουν υγιή και ενεργά. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τα παιδιά είναι συχνά πιο δραστήρια και εκτίθενται σε περισσότερους περιβαλλοντικούς παράγοντες και μπορεί να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα ο μέταλλο που παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Υποστηρίζει την ανάπτυξη και τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που εντοπίζουν και εξαλείφουν τα παθογόνα, ενισχύοντας την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Επιπλέον, ο ψευδάργυρος έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από τη θερμότητα και την έκθεση στον ήλιο.

Συμπτώματα ανεπάρκειας ψευδαργύρου στα παιδιά

Υπάρχουν πολλά σημάδια ανεπάρκειας ψευδαργύρου που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αυτά τα σημάδια μπορούν να σας βοηθήσουν να καταλάβετε εάν πρέπει να βελτιώσετε τη διατροφή του παιδιού σας και να το ενθαρρύνετε να καταναλώνει περισσότερες διατροφικές πηγές ψευδαργύρου:

Συχνές λοιμώξεις: Τα παιδιά με χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου μπορεί να παθαίνουν πιο συχνά κρυολογήματα, γρίπη ή άλλες λοιμώξεις.

Αργή επούλωση πληγών: Σε παιδιά με ανεπάρκεια ψευδαργύρου, τα κοψίματα, οι γρατζουνιές και άλλοι τραυματισμοί μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν λόγω των διαταραχών των διαδικασιών κυτταρικής επιδιόρθωσης και αναγέννησης.

Απώλεια όρεξης: Όταν τα επίπεδα ψευδάργυρου είναι χαμηλά, μπορεί να επηρεάσει την αίσθηση της γεύσης, οδηγώντας σε μειωμένη πρόσληψη τροφής και κατά συνέπεια, χαμηλότερη όρεξη.

Τριχόπτωση: Η έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να διαταράξει την κανονική λειτουργία των τριχοθυλακίων, οδηγώντας σε απώλεια μαλλιών ή αραίωση, η οποία μπορεί να είναι ιδιαίτερα αισθητή στα παιδιά.

Δερματικά προβλήματα: Χωρίς αρκετό ψευδάργυρο, τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν δερματικές βλάβες, εξανθήματα και δερματίτιδα, τα οποία μπορεί να επιδεινωθούν από τη ζέστη του καλοκαιριού και την αυξημένη εφίδρωση.

Καθυστερήσεις ανάπτυξης: Τα παιδιά με ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να παρουσιάσουν καθυστέρηση στην ανάπτυξη, επειδή το σώμα τους δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξει τις φυσιολογικές διαδικασίες ανάπτυξης.

Διάρροια: Η επίμονη διάρροια μπορεί να είναι σύμπτωμα και αιτία ανεπάρκειας ψευδαργύρου. Η διάρροια μπορεί επίσης να βλάψει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, επιδεινώνοντας την ανεπάρκεια.

Jenny.Gr
pexels

Οι καλύτερες διατροφικές πηγές ψευδαργύρου για παιδιά

Από την ηλικία των 6 μηνών-3 ετών ένα παιδί πρέπει να καταναλώνει 2-3 mg ψευδάργυρου ημερησίως. Για παιδιά 4-8 ετών, η ημερήσια πρόσληψη ψευδαργύρου πρέπει να είναι 5 mg. Από 9-19 ετών, η ημερήσια πρόσληψη ψευδαργύρου πρέπει να είναι μεταξύ 8-11 mg.

Διατροφικές πηγές ψευδαργύρου:

Κόκκινο κρέας: Το κόκκινο κρέας όχι μόνο παρέχει υψηλά επίπεδα ψευδαργύρου, αλλά τον περιέχει και σε μορφή που απορροφάται πιο εύκολα από τον οργανισμό σε σύγκριση με τις φυτικές πηγές.

Αυγά: Ο ψευδάργυρος είναι ένα από τα πολλά ζωτικά στοιχεία που βρίσκονται στα αυγά, τα οποία είναι επίσης πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Ένα μεγάλο αυγό μπορεί να προσφέρει περίπου 0,6 mg ψευδάργυρου. Τα αυγά προσφέρουν επίσης μια καλή πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων, καθιστώντας τα πολύτιμη προσθήκη στη διατροφή του παιδιού.

Γαλακτοκομικά: Μια μερίδα γάλα περιέχει περίπου 1 mg ψευδάργυρου. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι επίσης πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία των οστών.

Όσπρια: Καλές πηγές είναι τα ρεβίθια, οι φακές και τα φασόλια. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές παρέχει περίπου 2,5 mg ψευδάργυρου. Αυτά τα όσπρια είναι επίσης πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και διάφορα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, καθιστώντας τα μια θρεπτική επιλογή για τα παιδιά.

Ξηροί καρποί και σπόροι: Οι σπόροι κολοκύθας, το σουσάμι και τα κάσιους είναι πλούσια σε ψευδάργυρο. Προσφέρουν επίσης υγιή λίπη, πρωτεΐνες και άλλα σημαντικά μέταλλα.

Δημητριακά ολικής αλέσεως: Τα εμπλουτισμένα δημητριακά, η βρώμη και η κινόα μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη κινόα έχει περίπου 2 mg ψευδάργυρου. Τα εμπλουτισμένα δημητριακά μπορεί να διαφέρουν ως προς την περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, αλλά συχνά παρέχουν σημαντική ποσότητα, ειδικά εκείνα που έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.

Η σημασία του ψευδαργύρου στη διατροφή του παιδιού, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, υπογραμμίζει ότι οι γονείς θα ήταν καλό να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στο ρόλο που παίζουν τα μακροθρεπτικά συστατικά στην υγεία και την ευημερία του οργανισμού.

Η διασφάλιση μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην κάλυψη των ημερήσιων απαιτήσεων σε ψευδάργυρο για τα παιδιά και να τα διατηρήσει υγιή και απαλλαγμένα από ασθένειες το καλοκαίρι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.