WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 λόγοι για τους οποίους εάν είσαι άνω των 40 ετών πρέπει να δίνεις ιδιαίτερη προσοχή στο έντερό σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Ιουλίου 2024

5 λόγοι για τους οποίους εάν είσαι άνω των 40 ετών πρέπει να δίνεις ιδιαίτερη προσοχή στο έντερό σου
unsplash
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ηλικία επηρεάζει την υγεία του εντέρου και τη γενική ευεξία. Μάθετε πώς να διατηρείτε το έντερο σας σε καλή λειτουργική κατάσταση με την πάροδο του χρόνου.

Σχεδόν αμέσως μετά την άφιξη ενός μωρού στον κόσμο, μικρόβια - κυρίως ωφέλιμα βακτήρια - αρχίζουν να κατοικούν στο παχύ έντερο. Τα επόμενα χρόνια, το έντερο συνεχίζει να εξελίσσεται καθώς περισσότερα μικρόβια εισέρχονται και δημιουργούν μια κοινότητα που είναι απαραίτητη για την επιβίωσή σας.

Αν και δεν υπάρχουν ίδια μικροβιώματα, οι άνθρωποι έχουν πολλά κοινά βακτήρια, αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% του πληθυσμού των μικροβίων του εντέρου. Περίπου στην ηλικία των 3 ετών, το έντερο είναι σταθερό και παραμένει έτσι μέχρι τη μέση ηλικία, όταν αρχίζει να εξελίσσεται ξανά.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το έντερο δεν μπορεί να αλλάξει. Τα ωφέλιμα βακτήρια συνυπάρχουν με τα μη φιλικά βακτήρια που μπορεί να σας αρρωστήσουν. Η διατροφή, οι λοιμώξεις, η χρήση φαρμάκων και άλλοι παράγοντες μπορούν να αλλάξουν την κοινότητα των μικροβίων του εντέρου με θετικό ή αρνητικό τρόπο.

Η ηλικία επηρεάζει επίσης τη λειτουργία του εντέρου. Καθώς μεγαλώνετε, τα κύτταρα σας δεν αναπαράγονται τόσο γρήγορα όσο όταν ήσασταν νεότεροι, και αυτό μπορεί να επιβραδύνει την πέψη, προκαλώντας δυσκοιλιότητα και φούσκωμα

Έτσι λοιπόν σήμερα υα μοιραστώ 5 λόγους για τους οποίους ένα είστε άνω των 40 ετών θα πρέπει να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου σας ή το μικροβίωμα του εντέρου σας, για την ακρίβεια.

Λόγος #1: Το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί είτε να βοηθήσει στην απώλεια βάρους είτε να την κάνει εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση

Οι περισσότεροι άνθρωποι παρατηρούν ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να χάσουν βάρος και να το διατηρήσουν καθώς μεγαλώνουν. Και ένας από τους κύριους λόγους για αυτό είναι η επιδείνωση της υγείας του εντέρου.

Το μικροβίωμα του εντέρου ρυθμίζει τον μεταβολισμό, την αντίσταση στην ινσουλίνη, ακόμη και την αποθήκευση λίπους, τα οποία όλα επηρεάζουν σημαντικά την απώλεια βάρους. Όμως, με τα χρόνια, πράγματα όπως η διατροφή, το άγχος, τα φάρμακα και η έλλειψη ύπνου επηρεάζουν αρνητικά το έντερό σας. Γι' αυτό και όσοι προσπαθούν να χάσουν βάρος είναι σημαντικό να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου τους πριν από οτιδήποτε άλλο.

Λόγος #2: Ένα υγιές έντερο επηρεάζει τα επίπεδα οιστρογόνων και μετριάζει τις διακυμάνσεις τους

Τα οιστρογόνα ονομάζονται και «γυναικείες» ορμόνες επειδή έχει ζωτικό ρόλο στην υγεία και τη γενική ευημερία των γυναικών. Ωστόσο, τα επίπεδά του παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Και μειώνονται δραστικά όταν ξεκινά η περιεμμηνόπαυση και η εμμηνόπαυση.

Γι' αυτό και πολλές γυναίκες βιώνουν αλλαγές στη διάθεση, κόπωση, ομίχλη του εγκεφάλου, ορμονικό φούσκωμα και ανεξήγητη αύξηση βάρους. Αλλά αυτό που ανακάλυψαν οι επιστήμονες είναι ότι ο βασικός ρυθμιστής της κυκλοφορίας των οιστρογόνων είναι… το έντερο. Πράγμα που σημαίνει ότι ένα υγιές μικροβίωμα θα μπορούσε να ανακουφίσει τα συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης, της εμμηνόπαυσης ή του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

Jenny.Gr
pexels

Λόγος #3: Η εμφάνιση και η υγεία του δέρματος συσχετίζονται στενά με το έντερο

Τώρα, αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι το δέρμα έχει το δικό του μικροβίωμα, όπως και το έντερο. Και αυτά τα δύο σχετίζονται περισσότερο από ό,τι πιστεύαμε παλαιότερα. Μελέτες δείχνουν ότι ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου προλαμβάνει την ακμή, το έκζεμα, την ψωρίαση και άλλα δερματικά προβλήματα. Από την άλλη μεριά, όταν υπάρχει ανισορροπία στο έντερο, θα ακολουθήσουν δερματικά προβλήματα.

Λόγος # 4: Το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να είναι το «μυστικό» για την υγιή γήρανση και τη μακροζωία

Το μικροβίωμα του εντέρου έχει ερευνηθεί εκτενώς εδώ και καιρό ως προγνωστικός παράγοντας της μακροζωίας και του πόσο καλά γερνούν οι άνθρωποι. Φαίνεται ότι οι αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία στα βακτήρια του εντέρου επηρεάζουν την ανοσολογική απόκριση, οδηγώντας σε χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού, η οποία μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη, γνωστική εξασθένηση, ακόμη και καρκίνο.

Αλλά αυτό που βρήκαν επίσης οι επιστήμονες είναι ότι ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να αποτρέψει όλα αυτά.

Λόγος #5: Ένα καλά ισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου δίνει τέλος στα πεπτικά προβλήματα

Τώρα, αυτό είναι αρκετά προφανές γιατί τα πεπτικά προβλήματα είναι το κύριο σημάδι ενός ανθυγιεινού εντέρου. Αλλά νομίζω ότι είναι σημαντικό να μιλήσουμε και γι' αυτό, γιατί βλέπω από πόσοι άνθρωποι υποφέρουν από αυτά τα θέματα. Το μόνο λοιπόν που χρειάζεται για να σωθείτε από τη δυσφορία και την ανησυχία είναι να βελτιώσετε το μικροβίωμα του εντέρου σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.