WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πίνεις καφέ με άδειο στομάχι; Να πώς θα επηρεάσει την υγεία σου


JTeam

22 Ιουλίου 2024

Πίνεις καφέ με άδειο στομάχι; Να πώς θα επηρεάσει την υγεία σου
pexels
Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν πίνετε καφέ πριν φάτε

Το ξυπνητήρι χτυπάει, σηκώνεστε από το κρεβάτι και πηγαίνετε κατευθείαν στην καφετιέρα. Πρωινός καφές: Είναι ανακουφιστικός και είναι ρουτίνα. Όχι τόσο γρήγορα, λένε οι ειδικοί. Όταν ξεκινάτε τη μέρα σας με μια κούπα καφέ, στην πραγματικότητα παρεμβαίνετε στους φυσικούς ρυθμούς του σώματός σας.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Psychosomatic Medicine έδειξε ότι η καφεΐνη είχε επίδραση στα επίπεδα κορτιζόλης των συμμετεχόντων, αλλά αυτό εξαρτιόταν από το αν πίνουν τακτικά καφέ το πρωί ή όχι. Η κορτιζόλη, η ορμόνη που σχετίζεται περισσότερο με το στρες, είναι συνήθως υψηλότερη το πρωί. Στη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τακτική πρόσληψη καφεΐνης αμβλύνει τον αντίκτυπο της κορτιζόλης στην καθημερινή λειτουργία.

Μια άλλη μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ, συνέκρινε τις αντιδράσεις των συμμετεχόντων στην κατανάλωση ενός ζαχαρούχου ροφήματος το πρωί με την κατανάλωση ενός φλιτζανιού μαύρου καφέ . Οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν για την επίδραση —αν υπάρχει— που είχαν τα ροφήματα στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Ενώ το ζαχαρούχο ρόφημα δεν οδήγησε σε εμφανή αλλαγή, οι ερευνητές παρατήρησαν μια απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και μια πτώση στις ανοχές στη γλυκόζη αφού οι συμμετέχοντες ήπιαν τον καφέ.

Jenny.Gr
pexels

Όπως εξηγεί το WebMD , μακροπρόθεσμα, τα υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης θα μπορούσαν να σημαίνουν μεγαλύτερους κινδύνους για διαβήτη και ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων. Έτσι, ενώ αυτή η πρωινή ρουτίνα ακούγεται ακίνδυνη, στην πραγματικότητα, μπορεί να επηρεάσει τη ρύθμιση της κορτιζόλης, τις συνήθειες ύπνου και τις μεταβολικές λειτουργίες. Τι μπορούν λοιπόν να κάνουν οι λάτρεις του πρωινού καφέ;

Ξεκινώντας το πρωί σας με έναν εσπρέσο, έναν καπουτσίνο ή ένα φλιτζάνι μαύρο καφέ, επηρεάζετε τη φυσική ικανότητα του σώματός σας να ρυθμίζεται και να λειτουργεί. Όπως εξήγησε στο PureWow η διατροφολόγος Carlyn Rosenblum, MS, RD, η κατανάλωση καφέ το πρωί πριν φάτε οτιδήποτε μπορεί να διαταράξει την κανονική λειτουργία της κορτιζόλης. Σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλείται απότομη αύξηση της κορτιζόλης σε απρόβλεπτους χρόνους και σε άλλες, δημιουργείται μια κατάσταση όπου τα επίπεδα κορτιζόλης (δηλαδή, τα επίπεδα στρες) παραμένουν συνεχώς υψηλά.

Το πιθανό αποτέλεσμα; Λιγότερη ενέργεια, ομίχλη του εγκεφάλου και η επιθυμία να φάτε κάτι ζαχαρούχο μέσα στην ημέρα. Για να το αποφύγετε αυτό, πιείτε την καφεΐνη σας μετά το πρωινό και σχεδιάστε να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ένα θρεπτικό σνακ.

Αυτή η απλή πράξη μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε καλύτερες επιλογές γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας και να διατηρήσετε την ενέργειά σας σε υψηλά επίπεδα.

Το πράσινο τσάι μπορεί να είναι μια ελαφρύτερη εναλλακτική λύση και έχει επίσης σημαντικά οφέλη για την υγεία. Ενώ γνωρίζουμε ότι δεν είναι ποτέ εύκολο να ξεκινήσετε μια νέα ρουτίνα, το σώμα σας θα σας ευχαριστήσει.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.