WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί διψάς τόσο πολύ τη νύχτα και τι να κάνεις γι’ αυτό


Τζουλιάννα Καρνέζη

20 Αυγούστου 2024

Γιατί διψάς τόσο πολύ τη νύχτα και τι να κάνεις γι’ αυτό
pexels
Αν ξυπνάτε στη μέση της νύχτας και διψάτε τόσο πολύ που πρέπει να πιάσετε το ποτήρι με το νερό στο κομοδίνο σας. Μάλλον αναρωτιέστε... γιατί στο καλό διψάω τόσο κάθε βράδυ;

Είναι δύσκολο να πει κανείς ακριβώς τι προκαλεί την υπερβολική δίψα τη νύχτα, αλλά υπάρχουν ορισμένες αιτίες που πρέπει να λάβετε υπόψη. Και ενώ οι περισσότερες δεν είναι επικίνδυνες για την υγεία, κάποιες είναι λίγο πιο σοβαρές και μπορεί να χρειαστεί να συζητήσετε με τον γιατρό σας.

7 λόγοι για τους οποίους διψάτε τόσο πολύ τη νύχτα

Το σήμα της δίψας είναι καλό και συχνά σημαίνει ότι είναι η στιγμή για να ενυδατωθείτε. Αλλά μερικές φορές, η υπερβολική δίψα μπορεί να σημαίνει κάτι πιο σοβαρό.

Είστε αφυδατωμένοι

Εάν η ημέρα σας ήταν ιδιαίτερα απαιτητική, μπορεί να ξεχάσετε να πιείτε νερό. Μόλις έχετε επιτέλους την ευκαιρία να χαλαρώσετε (δηλαδή, όταν είστε στο κρεβάτι στο τέλος της ημέρας) και μπορεί να συνειδητοποιήσετε πόσο διψάτε. Είναι πιθανό να είστε αφυδατωμένοι, κάτι που συνοδεύεται από μια σειρά από άλλα συμπτώματα, όπως ξηροστομία, σκουρόχρωμα ούρα και κόπωση . Μπορείτε να το αντιμετωπίσετε φροντίζοντας να πιείτε υγρά και να καταναλώσετε τροφές πλούσιες σε νερό, όπως φρούτα, λαχανικά, γιαούρτι.

Φταίνε τα φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να σας κάνουν να ουρείτε περισσότερο. Τα διουρητικά, τα οποία μπορεί να συνταγογραφούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, είναι ένα κλασικό παράδειγμα. Τα διουρητικά κάνουν τους νεφρούς σας να απελευθερώνουν περισσότερο νερό και νάτριο στα ούρα σας. Με αποτέλεσμα να ουρείτε περισσότερο, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αφυδάτωσης - και αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τη δίψα σας.

Αναπνέετε από το στόμα

Ακόμα κι αν δεν ροχαλίζετε, χάνετε περισσότερη υγρασία όταν αναπνέετε από το στόμα, σε σύγκριση με την αναπνοή από τη μύτη. Η στοματική αναπνοή μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους, όπως η ρινική συμφόρηση, το ροχαλητό ή μια κατάσταση ύπνου όπως η υπνική άπνοια.

Έχετε υπνική άπνοια

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να ροχαλίζει ή να αναπνέει από το στόμα του κατά τη διάρκεια του ύπνου - ένας είναι η υπνική άπνοια. Μια κατάσταση όπου ένα άτομο σταματά να αναπνέει για λίγα δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την αίσθηση της δίψας με δύο τρόπους.

Τα άτομα με υπνική άπνοια τείνουν να ανοίγουν το στόμα τους για να καθαρίσουν τους αεραγωγούς τους. Αυτή η έκθεση στον αέρα μπορεί να στεγνώσει τον στοματικό βλεννογόνο.

Τα επεισόδια υπνικής άπνοιας μπορεί επίσης να επηρεάσουν το συμπαθητικό νευρικό σας σύστημα, κάτι που μπορεί να σας κάνει να ξυπνάτε νιώθοντας ότι πρέπει να ουρήσετε τη νύχτα. Στην πραγματικότητα, οι συνήθειες της ούρησης είναι μια σημαντική ένδειξη για τη διάγνωση της υπνικής άπνοιας.

Jenny.Gr
unsplash

Πίνετε αλκοόλ

Το αίσθημα δίψας μετά από μια νύχτα με ποτό είναι αρκετά συνηθισμένο. Το αλκοόλ είναι διουρητικό και αυτό σημαίνει ότι με κάθε ποτήρι κρασί που πίνετε, το σώμα σας χάνει υγρά. Το να φτάσετε στο μπουκάλι με το νερό μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει να περιορίσετε το αναπόφευκτο hangover, αλλά θα σβήσει και την υπερβολική δίψα σας.

Το περιβάλλον σας είναι ζεστό και έχει υγρασία

Ο ύπνος σε ένα δωμάτιο που είναι ζεστό και με υγρασία μπορεί επίσης να αυξήσει τη δίψα τη νύχτα. Η υγρασία μπορεί να σας κάνει να νιώθετε άβολα και να ιδρώνετε. Και καθώς ιδρώνετε, χάνετε υγρά—που σημαίνει ότι είναι πιθανό να διψάσετε επίσης. Αυτό είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό για άτομα που περνούν από περιεμμηνόπαυση ή έχουν νυχτερινές εφιδρώσεις στην εμμηνόπαυση (δηλαδή, εξάψεις που συμβαίνουν τη νύχτα. Το να διατηρείτε το δωμάτιό σας δροσερό και στεγνό μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τα επίπεδα της δίψας σας.

Έχετε ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας

Η υπερβολική δίψα τη νύχτα (ή οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, πραγματικά) θα μπορούσε να υποδηλώνει μια υποκείμενη κατάσταση υγείας. Για παράδειγμα, τα άτομα με μη ελεγχόμενο διαβήτη μπορεί να βιώσουν αυξημένη δίψα και ως εκ τούτου να πίνουν περισσότερο νερό. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να ουρήσουν δύο ή περισσότερες φορές τη νύχτα - μια κατάσταση που ονομάζεται νυκτουρία.

Άλλες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική νυχτερινή δίψα και νυκτουρία περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Υψηλή πίεση του αίματος

  • Καρδιακή ασθένεια

  • Υπερδραστήρια κύστη

  • Εμμηνόπαυση

  • Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Πώς να απαλλαγείτε από την υπερβολική δίψα τη νύχτα

Η υπερβολική δίψα πριν τον ύπνο (ή στη μέση της νύχτας) μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε αυτή την επιθυμία:

Πίνετε νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας: Με αυτόν τον τρόπο, μόλις πλησιάσετε την ώρα του ύπνου, δεν θα αισθανθείτε αναγκασμένοι να ενυδατωθείτε πριν κοιμηθείτε.

Σκεφτείτε τη θερμοκρασία και την υγρασία του δωματίου σας: Εάν το δωμάτιό σας είναι ξηρό, ζεστό και υγρό τη νύχτα, ήρθε η ώρα να κάνετε κάποιες αλλαγές.

Ρωτήστε για τα φάρμακά σας: Εάν πιστεύετε ότι ένα φάρμακο μπορεί να είναι ο ένοχος πίσω από τη δίψα σας τη νύχτα, μιλήστε με τον γιατρό σας. Η υπερβολική δίψα (ακόμα και η νυχτερινή ούρηση) θα μπορούσε να είναι μια πιθανή παρενέργεια.

Αποφύγετε το αλκοόλ πριν τον ύπνο: Σύμφωνα με μια μελέτη του Απριλίου 2024 στο Sleep , η κατανάλωση ποτού πριν τον ύπνο σχετίζεται με επιπτώσεις που διαταράσσουν τον ύπνο. Εάν θέλετε να μειώσετε τις πιθανότητές σας για δίψα και κακό ύπνο, μην πίνετε αλκοόλ μερικές ώρες πριν τον ύπνο.

Μιλήστε με το γιατρό σας: Μιλήστε με το γιατρό σας για την πιθανότητα υπνικής άπνοιας. Μπορεί να σας παραπέμψει να κάνετε μελέτη ύπνου ή να σας εξετάσει για άλλες καταστάσεις που οδηγούν σε δίψα, νυχτερινή ούρηση και κακό ύπνο.

Το να διψάτε πριν από τον ύπνο κάθε τόσο είναι φυσιολογικό. Ίσως ξεχάσατε να πιείτε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας ή η κρεβατοκάμαρά σας έχει υγρασία, κάτι που και τα δύο μπορούν να διορθωθούν σχετικά εύκολα. Αλλά αν η αίσθηση της δίψας είναι ακραία, ξαφνική ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως κόπωση, ήρθε η ώρα να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.