WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Υπνική άπνοια: Τι είναι και πώς επηρεάζεται από τη διατροφή


Τζουλιάννα Καρνέζη

14 Μαρτίου 2024

Υπνική άπνοια: Τι είναι και πώς επηρεάζεται από τη διατροφή
pexels
Τα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας αυξάνονται εάν ακολουθείτε δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και πρόσθετα σάκχαρα

Τα συμπτώματα της υπνικής άπνοια περιλαμβάνουν το ροχαλητό, την αναπνοή που αρχίζει και σταματά και το λαχάνιασμα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Όμως η κατανάλωση μιας φυτικής διατροφής που επικεντρώνεται σε πολλά λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης υπνικής άπνοια (OSA), σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 21 Φεβρουαρίου στο ERJ Open Research.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η κατανάλωση μιας διατροφής που περιείχε υψηλές ποσότητες εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, ροφημάτων με ζάχαρη και τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αλάτι, οδήγησε σε υψηλότερο κίνδυνο για OSA.

Οι παράγοντες κινδύνου για την υπνική άπνοια μπορεί να προέρχονται από τη γενετική ή τον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής. Προηγούμενη έρευνα είχε επικεντρωθεί κυρίως στον αντίκτυπο του περιορισμού των θερμίδων και της απώλειας βάρους , αλλά υπάρχει ένα κενό στη γνώση του πώς τα γενικά διατροφικά πρότυπα επηρεάζουν τον κίνδυνο OSA. Όμως πρόσφατη μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία μιας διατροφής με βάση τα φυτά στη δυνητική μείωση του κινδύνου της υπνικής άπνοιας.

Η υπνική άπνοια είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο ανώτερος αεραγωγός αποφράσσεται πολλές φορές κατά τη διάρκεια του ύπνου, μειώνοντας ή σταματώντας εντελώς την αναπνοή.

Παράγοντες που περιορίζουν τον αεραγωγό - όπως η παχυσαρκία, οι μεγάλες αμυγδαλές και οι αλλαγές στα επίπεδα ορμονών - μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για την πάθηση. Οι άνδρες έχουν 2 έως 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν άπνοια ύπνου από τις γυναίκες.

Τα πιο κοινά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι το ροχαλητό, η αναπνοή που αρχίζει και σταματάει και το λαχάνιασμα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τα άτομα με OSA μπορεί επίσης να εμφανίσουν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, ξηροστομία, πονοκεφάλους και σεξουαλική δυσλειτουργία ή μειωμένη λίμπιντο. Η υπνική άπνοια σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης , εγκεφαλικού επεισοδίου , καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2.

Για να μελετηθεί η σύνδεση μεταξύ της διατροφής και της υπνικής άπνοιας, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερα από 14.000 άτομα που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή των ΗΠΑ.

Οι πληροφορίες για τη διατροφή δόθηκαν από τα άτομα, τα οποία κλήθηκαν να αναφέρουν όλα όσα είχαν φάει τις τελευταίες 24 ώρες. Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, τα άτομα τοποθετήθηκαν σε μία από τις τρεις κατηγορίες:

  • Μια υγιεινή διατροφή με βάση τα φυτά, η οποία περιελάμβανε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, τσάι και καφέ
  • Μια δίαιτα που εστίαζε περισσότερο σε τρόφιμα που προέρχονται από ζώα, συμπεριλαμβανομένων γαλακτοκομικών, αυγών, ψαριών, θαλασσινών, κρέατος και ζωικού λίπους
  • Μια διατροφή που περιελάμβανε πολλά εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, υπερ-επεξεργασμένα δημητριακά, ποτά με ζάχαρη, γλυκά, επιδόρπια και αλμυρά τρόφιμα

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα ερωτηματολόγιο για να προσδιορίσουν εάν κάποιος είχε OSA, ρωτώντας για διάφορους παράγοντες, όπως το ροχαλητό, η κούραση, η αρτηριακή πίεση, ο δείκτης μάζας σώματος, η ηλικία, το φύλο και η περίμετρος της μέσης.

Jenny.Gr
unsplash

Η υγιεινή διατροφή μείωσε τον κίνδυνο υπνικής άπνοιας κατά σχεδόν 20 τοις εκατό

Μετά την ανάλυση των σχέσεων μεταξύ των συμπτωμάτων της OSA, των παραγόντων κινδύνου, της διατροφής και των παραγόντων όπως η ηλικία, η φυλή, το εισόδημα, το κάπνισμα, η φυσική δραστηριότητα, οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και ο διαβήτης, τα βασικά ευρήματα περιελάμβαναν:

Τα άτομα με δίαιτες υψηλότερες σε υγιεινά τρόφιμα φυτικής προέλευσης είχαν 19 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να πάσχουν από OSA, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν δίαιτες χαμηλότερες σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Όσοι ακολουθούσαν σε μεγάλο βαθμό χορτοφαγική διατροφή διέτρεχαν επίσης χαμηλότερο κίνδυνο.

Όσοι ακολουθούσαν δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είχαν 22 τοις εκατό υψηλότερο κίνδυνο για OSA σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν τις χαμηλότερες ποσότητες από αυτά τα τρόφιμα.

Η διατροφή φάνηκε επίσης να επηρεάζει περισσότερο τον κίνδυνο εμφάνισης OSA στις γυναίκες. Σε σύγκριση με τους άνδρες, οι γυναίκες είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης OSA εάν ακολουθούσαν μια υγιεινή διατροφή με βάση τα φυτά - αλλά είχαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο σε σύγκριση με τους άντρες εάν ακολουθούσαν μια ανθυγιεινή διατροφή.

Αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της ποιότητας της διατροφής μας στη διαχείριση του κινδύνου εμφάνισης OSA. Αν και η μελέτη δεν σχεδιάστηκε για να αποκαλύψει γιατί η διατροφή μπορεί να παίζει ρόλο, προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι η φλεγμονή και το υψηλό σωματικό λίπος είναι σημαντικοί παράγοντες που σχετίζονται με το OSA.

Είναι λογικό ότι μια υγιεινή διατροφή με βάση τα φυτά να μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο OSA, επειδή αυτές οι τροφές μπορεί να μειώσουν το οξειδωτικό στρες και τους δείκτες φλεγμονής, που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τους νευρομυϊκούς μηχανισμούς ελέγχου που κρατούν ανοιχτό τον ανώτερο αεραγωγό. Και αυτό θα μείωνε τις άπνοιες κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι διαφορές φύλου τονίζουν την ανάγκη για εξατομικευμένες παρεμβάσεις

Το γεγονός ότι η ποιότητα της διατροφής επηρεάζει τον κίνδυνο OSA περισσότερο για τις γυναίκες παρά για τους άντρες, υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη για εξατομικευμένες διατροφικές παρεμβάσεις.

Αν και η τρέχουσα μελέτη δεν διερεύνησε τους πιθανούς λόγους αυτής της διαφοράς, θεωρώ ότι οι διαφορές στη φυσιολογία και τις ορμόνες θα μπορούσαν να παίζουν κάποιο ρόλο. Ωστόσο απαιτούνται περισσότερα εμπειρικά δεδομένα για να εξακριβωθεί η ακριβής αιτία αυτών των διαφορών.

Οι διαφορές θα μπορούσαν επίσης να οφείλονται στον τρόπο με τον οποίο οι άντρες και οι γυναίκες αποθηκεύουν το λίπος. Οι άντρες τείνουν να αποθηκεύουν περισσότερο λίπος στον λαιμό, τον κορμό και την κοιλιά, απελευθερώνοντας προφλεγμονώδεις κυτοκίνες που σχετίζονται με την OSA και τοποθετούν ένα μεγάλο μηχανικό φορτίο στον ανώτερο αεραγωγό. Αυτό σημαίνει ότι η OSA μπορεί να είναι πιο σοβαρή στους άντρες και ίσως η διαφορά στην ποιότητα της διατροφής να μην είναι αρκετή για να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

Είναι λοιπόν σημαντικό να επικεντρωθείτε στην ποιότητα της διατροφής σας και όχι στην ποσότητα. Καλό θα ήταν να μειώσετε την κατανάλωση των εξαιρετικά επεξεργασμένων υδατανθράκων, των τροφίμων με πρόσθετη ζάχαρη και υψηλό αλάτι και να μείνετε μακριά από τα trans λιπαρά. Άλλα να καταναλώνετε καλά λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, στο αβοκάντο, στους ξηρούς καρπούς και στα λιπαρά ψάρια.

Συνιστώ επίσης την άσκηση, γιατί η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση την υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, να αυξήσει την αποτελεσματικότητα του ύπνου και να μεγιστοποιήσει την κατανάλωση οξυγόνου σε άτομα με OSA.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.