WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 συμβουλές για να βελτιώσεις το έντερό σου και την ποιότητα του ύπνου σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

30 Ιουλίου 2024

5 συμβουλές για να βελτιώσεις το έντερό σου και την ποιότητα του ύπνου σου
pexels
Συμβουλές για καλύτερη πέψη και πιο ποιοτικό ύπνο.

Θέλετε να βελτιώσετε τον ύπνο σας και έχετε δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα, αλλά δεν έχετε δει καμία διαφορά; Ίσως έχετε δοκιμάσει χυμό κεράσει πριν πέσετε στο κρεβάτι ή έχετε προσπαθήσει να περιορίσετε το αλκοόλ τις ώρες πριν τον ύπνο.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι τα αποτελέσματα για πιο ξεκούραστο ύπνο ξεκινούν πολύ πριν νυχτώσει, επομένως ίσως πρέπει να σκεφτείτε τις διατροφικές σας συνήθειες, για να δείτε πού μπορείτε να κάνετε μικρές τροποποιήσεις ώστε να αποφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τούτου λεχθέντος, εάν δεν εφοδιάζετε το ψυγείο σας με τρόφιμα και ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση, μπορεί να θέλετε να ξεκινήσετε να το κάνετε για την υγεία του εντέρου σας και την ποιότητα του ύπνου σας.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να δείτε ποια είναι η σχέση μεταξύ των τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση και του ύπνου.

Μπορούν τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε;

Εν ολίγοις, μια διατροφή πλούσια σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση έχει τη δυνατότητα - είτε άμεσα είτε έμμεσα - να ενισχύσει τον ύπνο. Επί του παρόντος βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες στην Ιρλανδία που αφορούν τα συγκεκριμένα τρόφιμα και την υγεία του εγκεφάλου, που τη σειρά του αυτό μπορεί επίσης να έχει την ικανότητα να υποστηρίξει έναν καλύτερο ύπνο.

Μέχρι σήμερα, αυτές οι μελέτες επιδεικνύουν μια συσχέτιση μεταξύ μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε ζυμωμένα τρόφιμα και της βελτιωμένης ποιότητας ύπνου, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να αποδειχθεί η σύνδεση μεταξύ ζύμωσης και ποιότητας ύπνου.

Πιο συγκεκριμένα υπάρχει η θεωρία ότι τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση παράγουν τρυπτοφάνη - ένα δομικό στοιχείο για τη σεροτονίνη και τη μελατονίνη - οι οποίες συνδέονται με την καλή ποιότητα ύπνου.

Όταν καταναλώνετε τρυπτοφάνη, μετατρέπεται σε σεροτονίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης και προωθεί τη χαλάρωση. Η σεροτονίνη μπορεί στη συνέχεια να μετατραπεί σε μελατονίνη, την ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση των κύκλων ύπνου-εγρήγορσης. Επιπλέον, το γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA) , ένας άλλος νευροδιαβιβαστής που συνδέεται με τον ύπνο, παράγεται από το μικροβίωμα του εντέρου και επηρεάζεται από τροφές με ζύμωση.

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορούν έμμεσα να ενισχύσουν τον ύπνο προάγοντας ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου. Αυτές οι τροφές -ορισμένες από τις οποίες μπορεί επίσης να περιέχουν προβιοτικά- βοηθούν στην αποκατάσταση και διατήρηση ενός ισορροπημένου εντέρου, το οποίο υποστηρίζει τον άξονα εντέρου-εγκεφάλου .

Η έρευνα δείχνει ότι μια υγιής μικροχλωρίδα του εντέρου μπορεί να επηρεάσει θετικά τη λειτουργία του εγκεφάλου και την ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης του ύπνου. Μια τέτοια μελέτη διαπίστωσε ότι η ποικιλομορφία του μικροβιώματος συσχετίζεται θετικά με την αποτελεσματικότητα του ύπνου και τον συνολικό χρόνο ύπνου.

Jenny.Gr
pexels

5 συμβουλές για να βελτιώσετε το έντερο και την ποιότητα του ύπνου σας

Ένα υγιές περιβάλλον στο έντερο μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, να ενισχύσει την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών και να υποστηρίξει τη σωστή πέψη, τα οποία συμβάλλουν στον καλύτερο ύπνο.

Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση και προβιοτικά

Ενώ ορισμένες τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση περιέχουν προβιοτικά, δεν περιέχουν όλες τα ίδια — αλλά εξακολουθεί να προσφέρουν οφέλη. Οι δημοφιλείς επιλογές περιλαμβάνουν το kimchi, το ξινολάχανο και το κεφίρ, καθένα από τα οποία έχει μια ποικιλία διαφορετικών επιλογών. Για παράδειγμα, υπάρχουν πάνω από 200 είδη kimchi στην κορεατική κουζίνα. Επίσης μπορείτε να απολαύσετε κεφίρ φτιαγμένο από γαλακτοκομικά ή βρώμη, με ή χωρίς γεύσεις.

Προσθέσετε ποικιλία

Για να βελτιώσετε την ποικιλομορφία του εντέρου, θα θέλετε να προσθέσετε περισσότερα ινώδη τρόφιμα φυτικής προέλευσης στο πιάτο σας. Για να βελτιώσετε ταυτόχρονα την υγεία του εντέρου και την ποιότητα του ύπνου, είναι σημαντικό να τρώτε μια ποικιλία από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια.

Περιορίστε τις τροφές που είναι λιγότερο φιλικές προς το έντερο σας

Καθώς προσθέτετε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μπορείτε να ενισχύσετε τα οφέλη μειώνοντας την πρόσληψη τροφών που δεν είναι τόσο ιδανικά για το έντερο, τον ύπνο και την υγεία σας γενικότερα. Ο περιορισμός των υπέρ- επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο έντερο.

Μείνετε ενυδατωμένοι

Για να βοηθήσετε τον εγκέφαλο, το έντερο και ολόκληρο το σώμα σας να λειτουργήσουν όπως θα έπρεπε, είναι απαραίτητο να διατηρήσετε τα επίπεδα ενυδάτωσης. Η αφυδάτωση μπορεί να επιτρέψει σε ανθυγιεινά βακτήρια να κυριαρχήσουν στο έντερο.

Καθιερώστε μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο, χωρίς άγχος

Τα χρόνια υψηλά επίπεδα κορτιζόλης από το στρες μπορούν να διαταράξουν την επένδυση του πεπτικού σωλήνα - για να μην αναφέρουμε ότι επιδεινώνουν καταστάσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου . Αν και θα θέλετε να βρείτε υγιείς τρόπους για να διαχειριστείτε το άγχος όταν εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα σας βοηθήσει επίσης να δημιουργήσετε μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο. Είτε αυτό περιλαμβάνει διάβασμα, διαλογισμό ή ακόμα και πίνοντας το φιλικό προς τον ύπνο τονωτικό της επιλογής σας. Οι ηρεμιστικές πρακτικές μπορούν ταυτόχρονα να υποστηρίξουν την πέψη, έναν υγιή φραγμό του εντέρου και την ποιότητα του ύπνου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.