WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνεις συμβουλές διατροφής από τους αιωνόβιους


Τζουλιάννα Καρνέζη

7 Αυγούστου 2024

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνεις συμβουλές διατροφής από τους αιωνόβιους
pexels
Ο αριθμός των αιωνόβιων, ή εκείνων που ζουν μέχρι τα 100, αυξάνεται, ωθώντας πολλούς από εμάς να αναρωτηθούμε: Ποιο είναι το μυστικό τους;

Μια κλισέ ερώτηση για τα άτομα που φτάνουν τα 100 είναι: «Τι έκανες για να ζήσεις τόσο πολύ;» Αναπόφευκτα, επισημαίνεται κάποια ενδιαφέρουσα και απροσδόκητη απάντηση, όπως "έπινα ένα ποτήρι από αυτό το ρόφημα κάθε μέρα". "Έτρωγα αυγά για πρωινό". "Επινα κρασί και έτρωγα ένα κομμάτι σοκολάτα" .

Αν και η μακροζωία μια δημοφιλής είδηση, η παραπάνω ερώτηση είναι σχετικά ανούσια και δεν μας βοηθά να καταλάβουμε γιατί ορισμένοι άνθρωποι έχουν ζήσει τόσο πολύ. Επιτρέψτε μου να προσπαθήσω να εξηγήσω το γιατί, μέσω στατιστικών στοιχείων.

Ο αριθμός των αιωνόβιων, ή εκείνων που ζουν μέχρι τα 100, αυξάνεται, ωθώντας πολλούς από εμάς να αναρωτηθούμε: Ποιο είναι το μυστικό τους;

Εκείνοι που έχουν φτάσει τα 100 χρόνια πιθανότατα επωφελούνται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των γονιδίων, τα οποία φυσικά δεν είναι κοινά σε όλους. Εξακολουθούν να ζουν περισσότερο και είναι καλά στην υγεία τους, αλλά είναι οι εξαιρέσεις.

Jenny.Gr
pexels

Πιθανώς αυτοί οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να ακολουθούν έναν καλύτερο τρόπο ζωής. Μπορούν να πίνουν ή να μην ασκούνται ή ίσως και να καπνίζουν. Εξακολουθούν να ζουν περισσότερο και είναι καλά στην υγεία τους, αλλά είναι οι εξαιρέσεις. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τίποτα από τον τρόπο ζωής τους ως παράδειγμα.

Πολλοί αιωνόβιοι πιστώνουν επίσης τη μακροζωία τους στο ότι έχουν θετική στάση προς τη ζωή. Αυτό όμως πιθανότατα δεν θα προσθέσει χρόνια στη ζωή σας. Τα αποτελέσματα του να είσαι απλά θετικός είναι υπερεκτιμημένα. Στην πραγματικότητα, το χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που συνδέεται περισσότερο με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής είναι η ευσυνειδησία ή το να είσαι προσεκτικός και επιμελής.

Για παράδειγμα ενώ γνωρίζουμε ότι η δια βίου άσκηση συνδέεται με την καλή υγεία σε μεγαλύτερη ηλικία, δεν μπορούμε ακόμη να πούμε ευθέως ότι το ένα προκαλεί το άλλο. Θα μπορούσε τα άτομα που γυμνάζονται συχνά να προστατεύονται από χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Αλλά μπορεί επίσης αυτοί οι άνθρωποι να εξακολουθούν να είναι ενεργοί σε μεγαλύτερη ηλικία, γιατί απλά δεν έχουν προσβληθεί από καρκίνο, διαβήτη ή καρδιακές παθήσεις νωρίτερα στη ζωή τους.

Επίσης θα μπορούσε να υπάρχει κάποιος άγνωστος τρίτος παράγοντας, που δεν έχουμε ακόμη εντοπίσει, σχετικά με αυτούς τους ανθρώπους ζούνε τόσα πολλά χρόνια.

Αν μιλήσετε με όσους έχουν ζήσει μέχρι τα 100, θα σας δώσουν ενδιαφέρουσες ιδέες αλλά απλά είναι ένα ασυνήθιστο δείγμα. Η φόρμουλα για μακροζωία είναι πιθανό να μην την έχει κανένας που την έχει ζήσει.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.